Overfallene i Köln sjokkerer i beryktet «problem-bydel»

CHORWEILER (VG) Masseovergrepene nyttårsaften vekker oppsikt også blant innbyggere i det som er kjent som Kølns belastede «sosiale brennpunkt».

Artikkelen er over fire år gammel

Fattigdom. Arbeidsledighet. Gjenger. Narkotika. Ran. Drap. Alkoholisme. Islamister.

Her har 14 år gamle jenter med seg pepperspray i tilfelle overfall på skoleveien, ifølge lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Drabantbyen Chorweiler, ti kilometer nord for Köln sentrum, trekkes gjerne frem når tyske medier skal gi eksempler på mislykket integrering.

– Jeg har bodd her hele livet, men har aldri hørt om noe lignende det som skjedde foran sentralstasjonen på nyttårsaften, sier 21-åringen Dresina Cuba til VG.

Les også: Justisminister: Overgrepene i Köln virker planlagte

Innvandrer-tett

Av drøye 13.000 innbyggere, har 78 prosent innvandrerbakgrunn. 80 prosent av boligene er sosialboliger, og nesten 40 prosent lever på trygd, ifølge Der Spiegel.

Søker man etter Chorweiler på nettet, foreslår Google å utfylle søket med «sosialt brennpunkt» og «ghetto».

21-åringen bedyrer at hun aldri har vært redd for å gå ut om kvelden.

– Jeg har aldri opplevd noen truende situasjoner, men det er kanskje fordi folk her vet hvem jeg er, sier hun, og understreker at politiet har ryddet opp i mye av kriminaliteten i bydelen de siste årene.

Les også: Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

Tok imot flyktninger

Inntil nylig huset bydelen en teltleir hvor det var innkvartert rundt tusen flyktninger.

– De gjorde aldri noe galt her, men ble likevel uglesett av mange av de som allerede bodde her. Det er politiets oppgave å finne ut om det var flyktninger involvert, sier 21-åringen.

Det er ikke lett å få folk i tale, desto vanskeligere å få noen til å stille opp på bilde. En middelaldrende kvinne med tyrkisk bakgrunn vil likevel uttrykke sin sterke mening.

– Jeg har bodd her i 33 år, men jeg føler meg ikke sikker lenger. Tyskland kommer aldri til å bli det samme, hevder hun.

Les også: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

– Bør utvises

Tysk-tyrkiske Sandra (40) jobber i en privat vektertjeneste, og er opptatt av sikkerhet. Det som skjedde i sentrum på nyttårsaften overrasket henne.

– Det er veldig trist. Kvinner må kunne gå ut uten å frykte å bli overfalt, uansett hvordan de er kledd, sier kvinnen, som selv har valgt å gå med hijab.

– Det er ingen religion som godtar seksuelle overgrep, men det finnes menn i med alle religioner som utfører slike. Jeg håper gjerningsmennene blir tatt, og om det er flyktninger blant dem, bør de sparkes ut av landet umiddelbart, sier den tysk-tyrkiske kvinnen.

Les også: Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

Redd

Enkelte av ofrene som ble overfalt mellom togstasjonen og katedralen i Köln på nyttårsaften, skal ifølge lokale medier ha vært helt nede i 12-årsalderen.

14 år gamle Yasmin forteller at hun generelt ikke er redd for å gå alene etter mørkets frembrudd, men at hendelsene nyttårsaften har skremt henne.

– Jeg er engstelig for å skulle dra alene til sentrum nå, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder