FØRSTE MUSLIMSKE I HOMO-KONKURRANSE: Abdellah Bijat (22) er den første muslimske finalisten i det belgiske Mr. Gay. Han vil vise at islam står for det motsatte av hva terroristene som utførte angrepene 22.mars, hevder. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Mr. Gay-finalist står opp mot Brussel-terroristene

BRUSSEL (VG) Han fordømmes av sin
egen familie, men den muslimske Mr. Gay-finalisten hylles av ukjente for å gi islam et ansikt fylt av kjærlighet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kjenner at jeg må gjøre dette for å vise verden at islam har plass til alle typer mennesker. Særlig nå, når terrorister som sier at de er muslimer, dreper uskyldige, må jeg tørre å gi mitt bidrag til et Belgia og et islam som er mer åpent, sier Abdellah Bijat til VG.

Han er den første muslimske deltageren i den belgiske skjønnhetskonkurransen for homofile menn, Mr. Gay. Om knappe to måneder skal han kjempe mot tolv menn i finalen, hvor han skal gå på en catwalk i badetøy, danse og svare på overraskende spørsmål fra en scene.

Les også: Mener unge homofile muslimer må stå opp mot foreldrene

Fordømmes av familien

– Jeg vil vise at alle uansett kulturell bakgrunn og seksuell legning har rett til å være seg selv og å elske den de vil, sier Abdellah Bijat, mens han smilende og rakrygget øver på poseringer til fotograferingen.

Utadvendtheten han utstråler er noe han har blitt nødt til å finne alene. Da han for to år siden fortalte den marokkanskættede familien sin at han ikke kom til å forelske seg i jenter, fikk han beskjed om at han ikke lenger var velkommen hjem.

Les kommentaren: Homofil - og god muslim

– De er veldig sinte. Foreldrene mine er sterkt troende. Det er jeg også, men på et annet vis enn dem. I hjertet, sier han.

«Som å velge hvilken arm du skal kutte av»

– Å være homofil og muslim er «som å bestemme hvilken arm du skal kutte av», sier grunnleggeren av Europas første inkluderende moské, Imam Ludovic-Mohamed Zahed, til The Evening Standard. Da han åpnet sin inkluderende moské i Paris møtte han motbør fra mange som mente at de «skitnet til islam».

Han mener det i islam er en aksept for alle seksuelle orienteringer, men at moderne islam har blitt påvirket av «arabisk-muslimske samfunn i brytningsfaser som vil presse frem macho idealer», sier han til avisen.

Se bildene: Gay pride i Uganda

Mr. Gay-deltageren Bijat beskriver seg selv som en praktiserende muslim, men han går ikke i moskeen. Han har skapt sitt eget sted for tro, hjemme.

Arrangørene bak Mr. Gay Belgia forteller til VG at det tidligere har vært muslimske menn på audition, men at de trakk seg før konkurransen begynte av frykt for represalier fra familien.

MOSKÉ FOR HOMOFILE: Imam Ludovic-Mohamed Zahed er fransk-algerisk muslim og grunnleggeren bak Europas første åpne moské i Paris. Hit er alle muslimer velkommen, særlig homofile og transpersoner. Foto: Charles Platiau Reuters

Positiv respons

Abdellah Bijat har figurert i mange marokkanske aviser i vår. Han fryktet påfølgende trusler og sjikane, men har blitt overrasket over responsen.

Les også: – Ble overfalt fordi vi er homofile

– Jeg har fått hundrevis av meldinger fra fremmede på Facebook, fra folk som støtter meg og sier at jeg er en inspirasjon for dem. Kun to meldinger har vært negative. Jeg skulle ønske at flere kunne oppleve denne enormt fine støtten jeg nå kjenner på, sier han til VG.

Familien, derimot, har han ikke hørt fra. Han regner med at de har sett avisoppslagene om han.

– Jeg skulle ønske de hadde sett meg nå og støttet meg og vært stolte av meg. Men sånn blir det ikke. Jeg har mistet familien min, og jeg frykter det er for godt. Det er tungt. Heldigvis har jeg gode venner, sier han.

Finalen i Mr. Gay Belgia finner sted i Antwerpen 28. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder