Senator 1: - Skal klippe håret

Senator 2: - Skal klippe plenen

OPPMØTE: En rekke av republikanernes aller mest kjente politikere de siste tiårene dropper landsmøtet der Donald Trump skal velges til presidentkandidat. Foto: Thomas Nilsson VG

Ted Cruz kom, snakket og ble buet ut, men...: Disse ville IKKE møte opp for å krone Trump

Ingen tidligere presidenter er tilstede når Donald Trump (69) holder sin tale til republikanernes landsmøte natt fredag norsk tid. To av tre tidligere republikanske presidentkandidater har heller ikke funnet grunn til å dukke opp.

 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til torsdag talte imidlertid mannen som kom på andreplass i republikanernes nominasjen, senator Ted Cruz (45), til landsmøtet i Cleveland, Ohio - men nektet å støtte Donald Trump.

Da ble han buet ut av sine egne.

Cruz: - Støtter ikke folk som angriper kona og faren min

De andre motstanderne av Trump i partiet har imidlertid stort sett valgt å holde seg hjemme.

En bråte kjente republikanske senatorer har meldt avbud, gjerne med svært originale og vanvittige begrunnelser.

Kasich boikotter

Ikke engang John Kasich, den republikanske guvernøren i delstaten Ohio, der landsmøtet avholdes, har innfunnet seg, mens Ohios republikanske senator Rob Portman kun har svingt kjapt innom uten å ta ordet.

Flere hundre andre mer eller mindre kjente partifjes fra det ene av USAs to store partier har også uteblitt.

Mandag kveld begynte det fire dager lange landsmøtet som valgte Donald Trump til presidentkandidat. Fraværet av så mange av toppene viser dypden og bredden i splittelsen i Det republikanske partiet.

Her har VG satt opp en liste på 15 av de mest kjente av Trumps partifeller som har valgt å utebli:

1. George H. W. Bush (92)

George H. W. Bush Foto: Bob Daugherty Ap

President fra 1989 til 1993, visepresident under Ronald Reagan fra 1981 til 1989.

Støttet naturlig nok sin sønn Jeb (63) i årets nominasjonskamp. Han måtte på ydmykende vis trekke seg fra årets nominasjonskamp allerede etter tredje primærvalg.

Motstanden mot Trump, både som person og som politiker, sitter meget dypt i hele denne familien, ikke minst tidligere førstedame Barbara Bush meget negativ til Trump.

2. George W. Bush (70)

George W. Bush Foto: Gareth Patterson AP

President fra 2001 til 2009.

Storebror til Jeb. Har måttet høre Donald Trump si at Irak-krigen ble igangsatt basert på løgner, og at USAs etterretning var for svak under hans ledelse til at terrorangrepene 11. september 2001 lot seg stoppe.

Nærer i likhet med sin far, bror og mor en dyp forakt for Donald Trumps politiske program, og vil aldri komme til å oppfordre det amerikanske folk til å stemme på sin partifelle i presidentvaglet.

I stedet for å være i Cleveland, tar «W» det helt med ro på ranchen sin i Crawford, Texas, sammen med tidligere førstedame Laura Bush.

Politico hevder at Bush til tidligere medarbeidere, under et uformelt treff i Dallas i april, sa at han var alvorlig bekymret for om han ble «den siste republikanske presidenten».

LES: The New York Times om Bush-familiens «smertefulle» forhold til Trump

3. Mitt Romney (69)

Mitt Romney - håndhilser på VGs daværende USA-korrespondent Eirik Mosveen i New Hampshire i 2012. Foto: Thomas Nilsson VG

Romney ble valgt til republikanernes kandidat ved presidentvalget for fire år siden, men tapte relativt klart (3,9 prosent) mot Barack Obama.

Markerte seg tidlig som den kanskje aller mest nådeløse kritikeren av Donald Trump. I en meget oppsiktsvekkende tale den 3. mars i år i Utah, kalte han Trumps valgløfter for «verdiløse», og mente at Trump som politiker var en ren svindler. Han sa også at han trodde Hillary Clinton kom til å knuse ham i presidentvalget.

LES: Romney slakter Trumps politikk og personlige egenskaper

4. John McCain (80)

John McCain - her sammen med daværende senatorkollega Hillary Clinton på Svalbard i 2004. Foto: Terje Mortensen VG

Senatoren fra Arizona siden 1987 er en av USAs mest kjente og respekterte politikere, og var republikanernes presidentkandidat i 2008 da han tapte klart mot Barack Obama.

McCain har forsåvidt gitt en slags halvhjertet støtte til Trump, men de fleste forklarer dette med at han akkurat nå kjemper om gjenvalg som senator. Like fullt - han kommer ikke til å dukke opp i Cleveland, men har i stedet drevet valgkamp på kryss og tvers i det nordlige Arizona denne uken.

McCain er en amerikansk krigshelt som satt over fem år i fangenskap under Vietnam-krigen. Det hindret ikke Donald Trump fra å gå ut og frakjenne ham all ære. - Jeg liker folk som ikke blir tatt til fange, sa Trump.

LES: Trump hevder McCain ikke var krigshelt fordi han ble tatt til fange

5. Marco Rubio (45)

Marco Rubio - møtte VGs Jostein Matre i Florida juni i år. Foto: Pontus Höök VG

Av mange regnet som en favorittene til å bli republikanernes presidentkandidat i år, særlig etter at Jeb Bush røk ut. Men den unge, lovende senatoren fra Florida hadde etterhvert ingen sjanse mot Trump.

Tonen mellom Rubio og Trump i primærvalgkampen var uvanlig amper.

Lenge så det ut til at Rubio skulle komme til landsmøtet i Cleveland, men nå har han varslet at han skal drive valgkamp i Florida i stedet.

6. John Kasich (64)

John Kasich Foto: Gary Landers AP

En veteran fra Kongressen i hovedstaden Washington D. C. - nå er han guvernør i Ohio.

Kasich kom på tredjeplass etter Trump og senator Ted Cruz i primærvalget.

Det er oppsiktsvekkende at den republikanske guvernøren i Ohio ikke møter opp på sitt eget partis landsmøte når det finner sted i hjemstaten. Dersom Kasich hadde trodd det hadde hjulpet sjansene hans til gjenvalg, hadde han nok kommet. At han ikke kommer tyder på at han mener at det å bli assosiert med Trump kan ødelegge for ham.

7. Mark Kirk (58)

Mark Kirk Foto: M. Spencer Green AP

Senator fra Obamas hjemstat Illinois, som har markert seg som en sterk motstander av at partiet skulle nominere Trump.

Kirk har heller ikke brydd seg om å pynte på hvorfor han ikke kommer til Cleveland denne uken.

– Jeg trenger virkelig å bruke denne uken til å ordne håret mitt, forklarte han allerede i april, ifølge The Atlantic.

8. Jeff Flake (55)

Jeff Flake Foto: Ross D. Franklin AP

Senator fra Arizona som er inne i sin første periode som juniorsenatoren til McCain.

Har markert seg som en sterk motstander av Trumps overtakelse av Det republikanske partiet.

Svarte dette da han ble spurt om hvorfor han ikke dukker opp i Cleveland:

– Jeg må klippe plenen min.

9. Ben Sasse (44)

Ben Sasse Foto: Saul Loeb Afp

Senator fra Nebraska som har sagt at han ikke kommer til å gi sin støtte til Trump.

Sasses kontor opplyser til Atlantic at han ikke har bestemt seg for hva han skal gjøre denne uken, bortsett fra at han ikke skal Cleveland.

10. Condoleeza Rice (61)

Condoleeza Rice Foto: Dita Alangkara AP

Var utenriksminister i den andre perioden av George W. Bush' presidenttid.

Var i spekulasjonene om hvem som kunne bli Trumps visepresidentkandidat, men gikk ut offentlig og sa at hun ville takket nei til dette vervet dersom hun ble spurt. Dukker ikke opp i Cleveland.

11. Dick Cheney (75)

Dick Cheney Foto: Brendan Smialowski AFP

Var George W. Bush visepresident i åtte år. Markerte seg tidlig som en sterk motstander av Trumps utenrikspolitikk, ikke minst ettersom han fortsatt er en meget klar forsvarer av USAs invasjon av Irak.

Cheneys datter stiller til valg fra Wyoming til Representantenes Hus. Cheney har gitt nylig gitt støtte til Trump foran Clinton, men støtten stikker ikke dypt nok til at han selv vil kaste glans over landsmøtet.

12. Arnold Schwarzenegger (68)

Arnold Schwarzenegger Foto: Mattis Sandblad VG

Action-skuespilleren er en skikkelse i Det republikanske partiet, og var i mange år guvernør i USAs største stat, California.

Han tok også over jobben til Trump som programleder i «The Apprentice», realityshowet som gjorde Trump til enda mer kjendis enn han allerede var. De har kjent hverandre i mange år, og ble av mange ansett som venner.

Men i juni i år gikk The Governator ut og ga sin støtte til John Kasich, ikke Trump.

Personer rundt Schwarzenegger tror dessuten at han kan komme til å støtte Hillary Clinton før Trump ved presidentvalget, men dette gjenstår å se.

13. Lindsey Graham (61)

Lindsey Graham Foto: Mohamed El-shahed Afp

Ikke bare en veteran av en senator og utenrikspolitiker, men en senator fra South Carolina, der republikanerne står langt sterkere enn i snittet av landet. Men Graham er blitt en av Trumps aller sterkeste motstandere i hele partiet, ikke minst fordi Trump vil at USA skal engasjere seg mindre militært rundt om i verden.

Graham var selv kandidat, men kastet inn håndkleet før primærvalgene begynte i januar i år. Deretter støttet han Jeb Bush. Han har sagt at han ikke kommer til å stemme på Trump i valget.


14. Rand Paul (53)

Rand Paul Foto: John Sommers Ii Reuters

Senator fra Kentucky, sønn av den legendariske libertarianeren, presidentkandidaten og kongressmannen Ron Paul, har sagt at han støtter Trump i valget, men har valgt å holde seg borte fra Cleveland, og i stedet jobbe lokalt i Kentucky. Paul var selv en av Trumps motkandidater.

15. Nikki Haley (44)

Nikki Haley Foto: Jim Watson AFP

Kjent guvernør fra South Carolina som støttet Marco Rubio i primærvalgkampen. På spørsmål om hun ville reise til Cleveland, sa hun ikke var blitt spurt om å holde noen tale der.

... men Dole kommer

Den eneste tidligere nålevende republikanske presidentkandidaten som var påmeldt, er tidligere senator Bob Dole (92), som tapte klart mot Bill Clinton i 1996.

Den mest kjente republikaneren som møtte opp, er mannen som kom på andreplass, Ted Cruz. Han ble også tildelt taletid av Trumps folk i beste sendetid, men brukte den til å si til at folk «burde stemme etter sin egen overbevisning» - altså ikke nødvendigvis på Trump.

De som har støttet Trump helhjertet, er blant andre tidligere House Speaker Newt Gingrich (73), tidligere Texas-guvernør Rick Perry (63) og New Jersey-guvernør Chris Christie (53), samt Trumps motkandidat Ben Carson (67).

Også dagens Speaker, Paul Ryan (46), har motvillig, ifølge seg selv, gitt sin støtte til Trump, og ga uttrykk for denne støtten på talerstolen i Cleveland.

Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin (52), derimot, ble ikke tildelt taletid på landsmøtet, til tross for at hun var en av de første nasjonalt kjente republikanerne som var ute og støttet Trump helhjertet. Hun kom heller ikke til møtet.

Den tidligere guvernøren i Alaska skal ifølge Trumps forklaring til Washington Examiner ha sagt at hun bor for langt unna Cleveland til å kunne komme.

Les også

 1. Trumps sparkede valgkampsjef: - Den som skrev talen må få sparken

  YOUNGSTOWN/OSLO (VG) Donald Trumps nylig sparkede valgkampsjef, Corey Lewandowski (42), sier at den som skrev Melania…
 2. Melania Trump om Donald: – Han vil aldri skuffe deg

  CLEVELAND (VG) I natt trådte Melania Trump (46) for alvor inn i rampelyset.
 3. – Vi er her for å støtte Trump

  CLEVELAND (VG) De har kjørt milevis på motorsykkel for å hylle Donald Trump. Mange av dem har med seg våpen.
 4. Politico fastslår: Fullt kaos på Republikanernes landsmøte

  CLEVELAND/OSLO (VG) Trump-motstanderne ble nedstemt da de forsøkte å endre reglene på landsmøtet.
 5. Frykter for sikkerheten under republikanernes landsmøte

  CLEVELAND (VG) De siste ukers angrep på politiet i USA har satt sikkerheten i høysetet.
 6. 100 nakne kvinner møter Trump

  Hundre nakne kvinner blir synet som møter republikanernes presidentkandidat Donald Trump når han ankommer landsmøtet i…
 7. Trump: – Pence var mitt førstevalg

  NEW YORK (VG) Her presenterer Donald Trump sin visepresidentkandidat, Mike Pence (57).

Mer om

 1. USA-valg 2016

Flere artikler

 1. Pluss content

  Disse møter IKKE opp for å krone Trump

 2. Partikolleger ber Trump trekke seg

 3. Cruz nektet å støtte Trump – ble buet ut

 4. Forsker om Romneys Trump-kritikk: – Han har alltid ønsket å bli president

 5. Cruz: – Støtter ikke folk som angriper kona og faren min

Fra andre aviser

 1. Senator John McCain er død, 81 år gammel

  Bergens Tidende
 2. John McCain trekker støtten til Trump

  Bergens Tidende
 3. Stadig flere republikanere forlater Trump

  Aftenposten
 4. Fem ting vi kan forvente å se i løpet av Trump-kroningen denne uken

  Aftenposten
 5. Ted Cruz buet ut i landsmøtesalen

  Bergens Tidende
 6. Krigshelten og senatoren John McCain (81) er død. Senatoren var egenrådig, rettskaffen og modig til det siste.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder