FORBANNET: Vladimir Putin har allerede stengt ned den anglo-amerikanske skolen i Moskva. I løpet av dagen er det varslet ytterligere motreaksjoner. Foto: Brendan Smialowski AFP

Slik reagerer Russland på diplomat-utvisningen: Vi er lei av alle løgnene

OSLO/NEW YORK (VG) Etter at det ble kjent at USA og avtroppende president Barack Obama utviser 35 russiske diplomater har ikke reaksjonene latt vente på seg.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Oppdatert: I en uttalelse sier Vladimir Putin at han ikke vil utvise noen amerikanske diplomater fordi han ikke vil synke ned på amerikanernes nivå. Les mer om hans reaksjon her.

Utvisningen skjer som følge av at Barack Obama skal ha tatt hevn for at Russland angivelig skal ha blandet seg inn i presidentvalget.

Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, forteller Reuters at de nye sanksjonene vil skade det bilaterale forholdet mellom de tostatene.

President Vladimir Putins talsperson sier ifølge AP at Moskva er lei for de nye sanksjonene mot USA og vil vurdere gjengjeldelsestiltak.

Ifølge CNN beordret Putin stengingen av den anglo-amerikanske skolen i Moskva. Elevene på skolen er barn av hovedsaklig amerikansk, britisk og kanadisk ambassadepersonell.

Senere viste det seg at dette ikke stemte.

Vil utvise 35 amerikanere

Like etter klokken 11.00, norsk tid, ble det kjent at Russlands utenriksminister, Segej Lavrov anbefaler president Vladimir Putin å utvise 31 ansatte ved den amerikanske ambassaden i Moskva, samt fire ansatte ved det amerikanske konsulatet i St. Petersburg.

Lavrov sier også at påstandene om at Russland skal ha forsøkt å påvirke det amerikanske valget er grunnløse.

Bakgrunn: Beskylder Putin for å blande seg inn i valget

Avviser å stå bak

Kreml avviser kategorisk at de står bak hackerangrepene mot den amerikanske valgkampen. Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier Russlands president Vladimir Putin i løpet av kort tid kommer til å ta en beslutning om hvordan landet skal svare på USAs sanksjoner utover skolestengingen.

Les også: Disse russerne straffes av USA

– USA prøver å ødelegge amerikansk-russiske relasjoner, som allerede har nådd et bunnpunkt, sier Peskov, og legger til at Russland kommer til å svare på en «passende måte, basert på prinsippene om gjensidighet».

På sin Facebook-side skriver Russlands statsminister Dmitrij Medvedev at det er beklagelig at Obama-adminstrasjonen som i begynnelsen gjenopprettet båndene til Russland, avslutter med anti-Russland holdninger.

Advarte på forhånd

Fra Moskva har det allerede før USA torsdagens utvisning kommet advarsler om represalier dersom Obama innfører sanksjoner.

– Folk i Det hvite hus må forstå at hvis Washington tar noen fiendtlige valg, vil de få svar, sa Maria Zakharova, talskvinnen for den russiske utenriksdepartementet, i en video som ble publisert sent onsdag kveld.

Trump om sanksjonene: – USA må legge hackerangrepene bak seg

Hun hevder det hele er en måte for Obama å bortforklare Hillary Clintons tap i presidentvalget.
– Vi er lei av alle løgnene mot de påståtte russiske hackerne. Bølgen av anklager mot Russland er ikke understøttet av noe bevis, sier hun.

HAR MØTTES TIDLIGERE: President Barack Obama og Russlands utenriksminister Sergey Lavrov snakket sammen under et møte i Det ovale kontor for syv år siden. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Diplomatiet kommenterer

Den russiske ambassaden i Storbritannia har også kommentert diplomat-utvisningen på sin Twitter-konto.
– President Obama utviser 35 diplomater i et Déjà vu fra den kalde krigen. Alle, inkludert amerikanere, kommer til å bli glade for å se restene av hans håpløse administrasjon, skriver ambassaden og legger ved et bilde av en andunge med skriften «lame».
Dette henviser til uttrykket «lame duck» som brukes om politikere hvis han eller hun er ved makten uten mulighet til å bli gjenvalgt.

Les også: Her er Putins julebrev til Trump

– Obamas takk for sist

– Obama har i løpet av sine åtte år investert mye tid og krefter i å få et bedre forhold til Russland, men likevel er det nå verre enn på lenge. At disse beskyldningene fremføres offisielt tre uker før Trump blir president er et takk for sist, sier Jakub Godzimirski til VG.

Han er seniorforsker ved NUPI og ekspert på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

RUSSLAND-EKSPERT: Forsker Jakub M. Godzimirski ved avdeling for Russland og Eurasia på NUPI. Foto: PRESSEFOTO

Forskeren mener de nye sanksjonene er et forsøk på å sette visse rammer for Trump, som på forhånd har varslet en mykere linje overfor Russland.

– Når det kommer til Russland er Det republikanske partiet splittet. Ta for eksempel John McCains uttalelser om Putin. Han har stor innflytelse på sikkerhetspolitikk i Kongressen. At Obama gjør den russiske hackingen «offisiell» kan sette motsetningene hos republikanerne på spissen, sier Godzimirski.

Kan holde igjen

– I en normalsituasjon ville russerne reagert ved å utvise et tilsvarende antall diplomater. Det kommer de antageligvis til å gjøre nå også. Samtidig kan det tenkes at de vil nøye seg med det, og forsøke å unngå den negative spiralen diplomatiske konflikter som dette ofte får. Mange av diplomatene i Russland skal uansett byttes ut med Trumps folk tidlig neste år, sier Godzimirski.

At det er såpass kort tid til Trump tar over vil også gjøre det mulig for russerne at de ikke vil forholde seg til anklagene, og heller skvære opp med neste president, mener han.

– Men dette er et uhyre komplisert og dynamisk bilde. Faktorene som har skapt spenning mellom Russland og USA er fremdeles til stede, og det spørs hvor lenge Trump kan ignorere dem. Russerne er fremdeles aktive i Øst-Ukraina, og nå har vi altså offisielle anklager om hacking som også vil få gehør hos deler av Det republikanske partiet, sier Godzimirski.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder