I ALASKA: Børge Brende ankom søndag Anchorage, etter å ha vært på Svalbard sammen med den nederlandske utenriksministeren. Her er Brende i Earthquake park i Anchorage. Foto:Marianne Vikås,

Brende: Enorme konsekvenser om spillereglene i Arktis brytes

ANCHORAGE (VG) Et økt konfliktnivå i Europa må ikke forplante seg i Arktis, sier utenriksminister Børge Brende.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norske utenriksministeren deltar i dag på klimakonferansen GLACIER i Anchorage i Alaska, sammen med blant andre USAs president Barack Obama og USAs utenriksminister John Kerry.

Da Brende møtte pressen i Earthquake Park like utenfor Anchorage sentrum søndag fortalte han at det særlig er ett tema som er viktig for ham å snakke med Kerry om.

– Det er helt avgjørende at det økte konfliktnivået vi har sett i Europa og ikke minst mange andre steder i verden - at det er et mål at det ikke skal forplante seg i Arktis. Foreløpig har vi klart å unngå et gullrush og at land har tatt skritt som er i strid med folkeretten og havretten. Tvert imot så legger alle nasjonene vekt på viktigheten av at vi forholder oss til spillereglene, sier Brende og fortsetter:

– Skulle vi få en utvikling der disse spillereglene brytes i Arktis, så ville konsekvensene bli enorme for miljøet og det ville føre til opprustning og konflikter - også i nord.

Les også: Øya som slukes av havet

– Samarbeid, ikke konflikt

Alle de arktiske landene er representert i klimakonferansen i Anchorage, også Russland ved ambassadøren. Etter russernes opprustning og inngripen i Ukraina er klimaet naturlig nok kaldere, men Brende mener at det er viktig å fortsatt kunne samarbeide.

– Jeg mener at det er viktig at denne konferansen og Arktisk råd fremover også preges av samarbeid og ikke konflikt, sa Brende og understreket samtidig at de tar opp sin krystallklare holdning på brudd på folkeretten i Ukraina i møter med russerne.

MØTTE SENATOR: Natt til mandag norsk tid møtte Børge Brende Alaska-senator Dan Sullivan for et bilateralt møte. Foto:Marianne Vikås,

Brende skal lede en av paneldebattene under konferansen. Etter møtet vil det komme en uttalelse med klare mål.

– Her skal helst alle landene være med. Det er jo litt ulike syn på miljø og klima blant de landene som deltar her, men jeg håper på en mest mulig ambisiøs uttalelse. Norge har sine ambisiøse mål frem til 2030, som vi vektlegger sterkt under konferansen.

Les også: Mystisk havdød i Alaska

Obama blir historisk

Barack Obama lander senere i dag i Anchorage, der han skal holde tale på klimakonferansen. Tirsdag drar presidenten videre til byen Seward sør i Alaska, før han onsdag flyr vestover til Dillingham - og deretter nordover til Kotzebue.

Denne reisen vil gjøre Obama historisk, siden han dermed blir den første amerikanske presidenten som besøker den arktiske delen av Alaska.

Søndag ble det kjent at Obama kommer til å døpe om Nord-Amerikas høyeste fjell, som ligger i Alaska, fra Mount McKinley til Denali i forbindelse med sitt besøk i delstaten. Navnet på fjellet har vært gjenstand for strid i 40 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder