FARLIGERE: – Hjelpearbeidet er svært utsatt. Vi må investere masse tid, penger og krefter på å øke sikkerheten for våre ansatte, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til VG. Her er han under et besøk i Dohuk i Irak fjor. Foto: Tiril Skarstein , FLYKTNINGHJELPEN

Egeland: – Stadig farligere å drive hjelpearbeid

I 2014 ble 120 hjelpearbeidere drept på jobb. Flyktninghjelpens Jan Egeland mener hjelpearbeidere altfor ofte blir ofre for «utilsiktet skade».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hjelpearbeidet er svært utsatt. Vi må investere masse tid, penger og krefter på å øke sikkerheten for våre ansatte, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til VG.

Søndag ble det bekreftet at til sammen 22 mennesker døde som følge av bombeangrepet mot et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan. 10 av disse var pasienter, mens 12 var ansatte i Leger Uten Grenser.

De ansatte ved sykehus som omkom etter helgas angrep, er en del av en dyster statistikk: Tall fra Aid Worker Security Database viser at 120 hjelpearbeidere ble drept under angrep i 2014.

– Skyr ingen midler

Ifølge Egeland blir hjelpearbeidere altfor ofte ofre for «utilsiktet skade», slik NATO har sagt kan ha skjedd natt til lørdag.

– Det skjedd altfor ofte. Det skjer nettopp fordi forventningene til hjelpearbeidere er at vi skal være over alt og der behovene er størst. I dag blir krigen ofte ført i og blant sivilbefolkningen. Der må vi ofte være tilstede, noe som er krevende og vanskelig. De ansattes sikkerhet er jo et av de tyngste ansvarene vi har, sier Egeland.

INFERNO: Såret medisinsk personell søker tilflukt etter at sykehuset i Kunduz ble bombet natt til lørdag. Foto: Uncredited , Ap

Egeland forteller at Flyktninghjelpen hver uke får inn rapporter om ansatte som har vært i nærheten av stor fare. Han mener det blir stadig farligere å være hjelpearbeider.

– Blant annet er vi er utsatt for ulike irregulære styrker, både grupper som har et klart politisk motiv, og rene kriminelle- og terrorgrupper. De skyr ingen midler. Ofte kidnappes hjelpearbeidere – gjerne av grupper som ønsker å presse penger fra organisasjonen hjelpearbeiderne er ansatt i, eller fra slektninger, sier Egeland til VG.

Krever granskning

USA har innrømmet at de gjennomførte et angrep i nærheten av sykehuset i Kunduz.

Både FN og Røde Kors har fordømt bombingen, og mener det kan ha skjedd en krigsforbrytelse. Leger Uten Grenser raser og krever en uavhengig granskning av hendelsen.

Organisasjonen avkrefter at Taliban-krigere skjøt fra sykehuset mot afghanske og internasjonale styrker.

– Ingen av våre ansatte rapporterte om kamper på sykehusets område før angrepet fra USA. Hovedbygningen i sykehuset ble truffet presist, gjentatte ganger, mens resten av området i stor grad var uberørt av angrepet, sier Christopher Stokes, generaldirektør i Leger Uten Grenser, i en pressemelding.

Les også: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

– Stadig farligere

Hilde Brun Andersen jobbet ved sykehuset i 2014. Lørdag fikk hun vite via sosiale medier at en av hennes tidligere kollegaer var blant de omkomne.

Jeg har lest at dette beskrives som utilsiktet skade, men det lyder veldig hult for meg. Vi krever en skikkelig forklaring, sier legen.

Les også: – Pasienter brant i sengene sine

Les også: USA kondolerer etter bombeangrep i Kunduz

Evakuerer sine ansatte

Flyktninghjelpen har vært tilstede i Kunduz siden 2004. I løpet av de siste tre dagene har de gradvis evakuert sine ansatte fra området. Ifølge generalsekretæren tas de internasjonalt ansatte ut på grunn av faren for å bli bortført eller drept.

Hjelpearbeiderne vender ikke tilbake før den aktive striden er over, skriver NTB.

– Vi har måttet evakuere på grunn av kamphandlingene i byen. Vi har noe få ansatte igjen i området, men de fleste har vi klart å få ut, sier Egeland til VG.

Også Leger Uten Grenser har evakuert flere av sine ansatte. Ifølge Jonas Hågensen, pressekontakt i Leger Uten Grenser, er de fleste av de internasjonale hjelpearbeiderne nå flyttet fra området. Sykehuset er ute av drift.

– Hvilke tiltak og tanker som blir gjort rundt sikkerheten der nede er det litt for tidlig å snakke om. Først må vi få en grundig redegjørelse for årsaken til dette angrepet. Leger uten Grenser har vært i området siden 2011, og har hele veien hatt en god dialog med begge parter, sier Hågensen til VG.

Ifølge NTB er den humanitære situasjonen i provinshovedstaden forverret etter bombingen av sykehuset, som var livsviktig for tusenvis av byens innbyggere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder