Falsk fotograf angrep israelsk soldat

JERUSALEM (VG) Her går en palestinsk mann utkledd som
pressefotograf til angrep på en israelsk soldat med kniv utenfor Hebron på Vestbredden.

Artikkelen er over fire år gammel

De dramatiske bildene viser hvordan mannen hugger mot soldaten med en kniv før han blir overmannet. Mannen rakk å påføre soldaten lettere skader før han selv ble skutt og drept. Hendelsen skjedde i nabolaget Kiryat Arba i utkanten av Hebron, der det jevnlig er sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker.

Det ble raskt klart at mannen hadde utgitt seg for å være fotograf ved å ikle seg en gul vest over en T-skjorte med påskriften «Press». Han bar også et kamera for å kunne nærme seg den israelske militærposten.

VG i Israel: Jøder i Jerusalem: Hvis vi lar oss skremme har terroristene vunnet

Fordømmes av presseorganisasjoner

Forsøket på å gjennomføre aksjoner mot israelske soldater under dekke av å være pressefotograf skaper bekymring blant journalister og fotografer som dekker regionen, og presseorganisasjonen for journalister i Israel og de palestinske områdene har i skarpe ordelag fordømt aksjonen.

– Angrepet ble utført av en som utga seg for å være en lokal palestinsk journalist. Det markerer en bekymringsfull utvikling som krever at alle journalister på Vestbredden og i Øst-Jerusalem nå tar nye forholdsregler, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Hendelsen i Hebron var bare en av flere dramatiske episoder på det som tidligere denne uken ble erklært som «sinnets dag» i de palestinske områdene. VG var fredag i byen Ramallah på Vestbredden, der det kom til kraftige sammenstøt mellom palestinere som kastet stein og brannbomber mot israelske soldater som svarte med å skyte tåregassgranater og gummikuler mot demonstrantene.

VGTV: Hugger ned israeler med slakter-øks (NB: Sterke bilder)

Brennende bildekk og tåregass

Det startet rolig med noen få ungdommer som kastet stein mot en israelsk kontrollpost, men idet Fredagsbønnen var over smalt det:

Demonstrantene brant bildekk i et forsøk på å nøytralisere tåregassen og den svarte røyken blandet med tåregass lå lenge over store deler av byen. Med jevne mellomrom smalt det kraftig fra tåregassgranatene, noe som fikk folk til å flykte i panikk i et forsøk på å beskytte seg mot gassen. Det er uklart hvor mange som ble skadet i opptøyene.

På grensen mellom Gaza og Israel ble to personer skutt og drept, og minst 15 skadet, da israelske soldater åpnet ild mot en gruppe palestinere som førsøkte å bryte gjennom grensegjerdet.

Les også: Kraftige sammenstøt i Ramallah

SE VGs BILDER FRA RAMALLAH HER:

En rekke angrep

Etter to uker med en rekke enkeltangrep mot israelske sivile og militære, og sammenstøt flere steder i landet, er det lite som tyder på at situasjonen vil roe seg. Fredag oppfordret Al Aqsa-brigaden, den militære avdelingen i Fatah, til nye angrep mot Israel, melder israelske medier.

Også Hamas-toppen Ismail Haniyeh oppfordret det palestinske opprøret til å fortsette da han talte til en konferanse i Istanbul via videolink. I innlegget fastslo Haniyeh at «Jerusalem-intifadaen» må fortsette og at motstanden må intensiveres.

Les også: TV2-Græsvik anklager Israel for barnedrap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder