Nemtsovs kjæreste: Jeg så ikke drapsmannen

Russisk nyhetsbyrå: Hun har reist hjem til Ukraina

Kjæresten til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov sier hun ikke så drapsmannen fordi han angrep bakfra.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den ukrainske modellkjæresten til Boris Nemtsov (55), Anna Duritskaja (23), har mandag latt seg intervjue av den russiske TV Rain via Skype, melder Radio Free Europe.

23-åringen ble vitne til drapet på politikerkjæresten, men sier hun ikke så mannen som avfyrte de dødelige skuddene, fordi angrepet kom bakfra.

– Jeg så ham ikke fordi alt skjedde bak ryggen min, sier hun til TV-kanalen.

Duritskaja forteller at hun så en lys bil kjøre vekk fra åstedet da hun snudde seg, men greide ikke å se registreringsnummer eller bilmodell.

– Jeg så ikke noen gjerningsmann gå inn i bilen heller, sier Duritskaja til TV-kanalen.

Hun forteller imidlertid at hun skal ha henvendt seg til føreren av en brøytebil, som man kan se på videoen nedenfor, og spurt om hvordan man kommer i kontakt med politiet. Brøytebilsjåføren ga henne nummeret, og kjørte sin vei.

Nemtsov ble skutt og drept da han var på vei hjem fra en restaurant i sentrum av Moskva sent fredag kveld. Han og kjæresten var på vei over en bro bare et steinkast fra Kreml da attentatet fant sted.

Området er et av byens sikreste, og er tungt overvåket. Kilder ved det russiske innenriksdepartementet sier imidlertid til avisen Kommersant at det ikke finnes noen overvåkningsvideo av hendelsen, fordi kameraene var ute av drift.

En talskvinne for byadministrasjonen i Moskva sier imidlertid at alle deres kameraer var i drift på det aktuelle tidspunktet, og at etterforskningen er i gang. Et webkamera som tilhører en TV-kanal filmet også hele ugjerningen.

Angrepet kom bare noen timer etter at Nemtsov hadde gått ut mot Putins «gale, aggressive politikk» i Ukraina.

Ingen tatt

Tidligere visestatsminister Boris Nemtsov var kjent som en krass Putin-kritiker. Putin sier imidlertid at han selv vil lede etterforskningen og lover at gjerningsmennene vil bli funnet og straffet.

Norske eksperter mener at Russland ikke er noen rettsstat, og tviler sterkt på at etterforskningen av drapet på Nemtsov er til å stole på.

Ingen er arrestert i forbindelse med drapet. Politiet sier de jobber ut fra flere forskjellige teorier, og har utlovet en dusør på tre millioner rubler for informasjon som kan lede til oppklaring av drapet.

– Ikke trygt for meg

BEKYMRET: Inna Duritskaja, moren til Anna Duritskaja, lot seg intervjue av nyhetsbyrået AP i Kiev mandag. Foto:,Ap

Anna Duritskaja forteller at hun er blitt grundig avhørt av politiet. Hun bekrefter at hun har kjent Nemtsov i tre år.

– I tre dager er jeg blitt kjørt til etterforskerne, fulgt av vakter. Jeg er et vitne, sier hun.

I dagene etter drapet har hun bodd hos noen venner i Moskva, samtidig som hun er blitt voktet av politi døgnet rundt.

Hun sier i intervjuet at hun ikke forstår hvorfor hun ikke har fått forlate Russland og reise hjem til Ukraina, hvor hennes syke mor nervøst venter på henne.

– Etterforskerne sier til meg at det ikke er trygt for meg å forlate Moskva, sier Duritskaja i intervjuet.

Sent mandag kveld melder imidlertid det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax at 23-åringen har reist hjem til Ukraina. Hun kommer dermed ikke til å delta i Nemtsovs begravelse tirsdag.

– Anna Duritskaja har akkurat fløyet fra Moskva til Kiev. Den ukrainske ambassaden i Moskva har gitt henne den nødvendige assistansen for å returnere hjem, sier talsmann Yevhen Perebiynis ved Ukrainas utenriksdepartement, ifølge Interfax.

– De ønsker å bruke henne

Anna Duritskajas mor, Inna Duritskaja, har snakket med nyhetsbyrået Associated Press i den ukrainske hovedstaden Kiev. Hun forteller at datteren har kontaktet henne og sagt at hun er veldig opprørt. Moren forteller at hun er bekymret for at myndighetene vil legge psykologisk press på datteren.

– Jeg er bekymret for at de ønsker å bruke henne, som en ukrainsk borger, for å få det til å fremstå som at situasjonen har noe å gjøre med Ukraina, sier hun i et intervju mandag.

– Hun har absolutt ingenting å gjøre med drapet. Hun var ikke politisk aktiv. Hun hadde ingenting å gjøre med Boris' politiske aktiviteter, understreker Inna Duritskaja.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder