1 av 18TUSENVIS FLYKTER: De siste dagene har rundt 20.000 mennesker flyktet til grensen mellom Syria og Tyrkia. De siste dagene har så mange som 70.000 personer flyktet fra Aleppo etter at syriske regjeringsstyrker har igangsatt en storoffensiv mot byen.AFP / BULENT KILIC

Ledere på Syria-møtet enige om våpenhvile

...men IS er ikke med på avtalen

Landene som deltar på Syria-møtet i München er enige om en våpenhvile mellom regjeringshæren og opprørsgrupper i landet innen en uke.

  • Øyvind Gustavsen
Publisert:Oppdatert: 12.02.16 kl. 11:14

Etter fem år med blodig borgerkrig i Syria går det nå mot våpenhvile.

Det bekreftes av blant andre USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

– Det er en vanskelig oppgave å få fiendtlighetene i Syria til å opphøre, men Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) er enig om at dette skal løses innen en uke, sier Medvedev på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Både den russiske ministeren og Kerry uttaler også at de FN-støttede fredssamtalene i Genève bør fortsette så snart som mulig.

– Om noen få dager vil vi se om dette var et gjennombrudd, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Utenriksminister Børge Brende mener avtalen om våpenhvile er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder - men peker på flere utfordringer.

BAKGRUNN: Dette er partene i Syria-konflikten

IS ikke med på avtalen

En talsmann for den syriske opposisjonen sier at de ønsker tiltakene velkommen, men at de ønsker å se hva som faktisk skjer på bakken. Dersom de ser konkrete resultater de neste dagene, vil opposisjonen returnere til Genève for fredssamtaler, opplyser talsmannen ifølge Reuters.

Ekstremistgruppene IS og Nusrafronten er ikke omfattet av den planlagte våpenhvilen.

– Blant annet er det ulike grupper som kan barke sammen. Vi har ingen garanti for at en slik våpenhvile blir etterlevd. Dette er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder. Så får vi se om partene er villige til å etterleve en form for våpenhvile, og om dette kan være begynnelsen på en større forståelse, sier Børge Brende til NRK.

Kommentar: NATO bygger i øst og famler i sør

11,5 prosent av Syrias befolkning er enten drept eller såret i krigen, som har kostet 470.000 menneskeliv de siste fem årene, ifølge en ny rapport fra Syrian Centre for Policy Research (SCPR).

Av krigens 470.000 dødsofre, var 400.000 direkte knyttet til voldshandlinger, ifølge SCPR. De øvrige døde som følge av mangel på tilstrekkelige helsetjenester, medisiner, mat, rent vann, hygiene og boforhold. I tillegg anslår SCPR at 1,9 millioner mennesker er såret i krigshandlinger.

Fredssamtaler i Geneve kollapset

For få dager siden fortalte opprørernes forhandlingsleder til VG om hvorfor fredssamtalene i Geneve brøt sammen i begynnelsen av februar.

– Vi krevde at den russiske bombingen skulle stoppe, men ingen ting skjedde, sa Asaad al-Zoubi al-Zoubi til VG tirsdag.

Russland på sin side, har understreket at angrepene ikke vil bli innstilt før de har «beseiret terroristorganisasjoner» nord i Syria.

– Jeg kan ikke se hvorfor disse flyangrepene bør stanse, sa utenriksminister Sergej Lavrov da samtalene kollapset.

Storoffensiv mot Aleppo

6. februar innledet syriske regjeringsstyrker, med hjelp fra russiske fly, en storoffensiv mot byen Aleppo.

Aleppo har vært senteret for motstanden mot den syriske presidenten Bashar al-Assad i krigen som startet i 2011. Assad har aldri tidligere i løpet av krigen klart å få kontroll over byen.

Ifølge The Guardian kan så mange som 70.000 mennesker ha flyktet fra Aleppo de siste dagene.

Fremdeles er rundt 400.000 mennesker igjen i det som var Syrias største by, som hadde omlag 2,3 millioner innbyggere.

Ahmad fra Aleppo er i slutten av 20-årene, og har bodd med hele familien sin i utkanten av storbyen. Han snakket med VG lørdag kveld, etter å ha vært på flukt i over tre døgn.

– Det har vært fire dager med intensiv bombing. De russiske flyene stoppet aldri. Vi måtte flykte på grunn av bombingen, flyangrepene, rakettene, bombekasterne og stridsvogner.

Kilde: VG/NTB

Publisert:Oppdatert: 12.02.16 kl. 11:14