... men Trump har en lang vei å gå

SPENNENDE VALG: Statene markert i rødt kommer trolig til å få republikansk flertall under presidentvalget i november, de blå demokratisk. Men selv om republikanerne har størst støtte i flest stater, er de demokratiske statene mer folkerike og gir dermed flere valgmenn (se forklaring i saken). Statene i grønt er trolige vippestater. Foto: Grafikk: Jorun Nymo/Øyvind Engan

Her er kartet som skremmer Clinton

NEW YORK (VG) Se nøye på dette kartet. Statene markert i grønt er vippestater som trolig avgjør presidentvalget - og det kan bli en nervepirrende affære.

 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fire år gammel

Det er over fem måneder igjen til presidentvalget i USA, og det kommer mest sannsynlig kommer til å stå mellom republikanernes Donald Trump (69) og demokratenes Hillary Clinton (68).

Allerede nå er det indikasjoner på at det kan komme til å bli et tett løp.

– Presidentvalget i år vil trolig ikke bli en walkover, og det kan bli veldig tett. Men jeg tror i det minste vi fremdeles må se på Clinton som en liten favoritt, sier Kyle D. Klondik, redaktør for den uavhengige politiske nyhetssiden Sabato’s Crystal Ball ved University of Virginia, til VG.

I Politico har han og to andre politiske eksperter fremhevet disse syv delstatene som såkalte vippe­stater i årets presidentvalg: Ohio, Florida, ­Nevada, Virginia, New Hampshire, Colorado og ­Iowa.

Lest denne? Slik planlegger Trump å angripe Clinton

Dødt løp

Nylig publiserte Quinnipiac University menings­målinger som viser dødt løp mellom Clinton og Trump i tre av vippe­statene: ­Florida, Ohio og Pennsylvania.

Sistnevnte er ikke med på Politicos liste, men en rekke eksperter mener at delstaten trolig vil være i spill i november. Mange tror også at Nord-Carolina og Wisconsin kan vippe i begge retninger.

Dermed er vi oppe i ti mulige vippestater.

Professor i statsvitenskap ved University of South ­Florida, ­Susan A. MacManus, følger ­meningsmålingene med stor interesse.

– På nåværende tidspunkt ser det ut som det blir tett. Nasjonale­ målinger og målinger i vippe­stater viser at det er ­ytterst ­konkurransedyktig, men det er fremdeles lenge til valget, sier hun til VG.

HALER INNPÅ: Forretningsmannen Donald Trump har spist innpå Hillary Clintons ledelse både nasjonalt og i vippestater den siste måneden. Her etter seieren i Nevada i februar. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommentar: Trump ber om bråk

Professor Eric J. Ostermeier ved University of Minnesota understreker at mye kan skje frem til 8. november:

– Om det blir et tett løp avhenger av hendelser i verden, hvordan kandidatene fremstår i kampanjene og særlig hvordan de gjør det i TV-debattene. Selv om det er tett nå, så har det vært presidentkandidater med stor, tosifret ledelse på dette tidspunktet i ­syklusen som har tapt valget.

Donald Trump: – Verden har misforstått mitt forhold til kvinner

Trump tar innpå Clinton

Meningsmålinger fra flere ­andre vippestater viser også der et foreløpig jevnt løp mellom de to. For en måned siden ledet Clinton klart på nasjonale målinger og i vippestatene, men i løpet av de siste ukene har den frittalende forretningsmannen spist seg ­innpå.

– Trump har åpenbart fått et oppsving på ferske meningsmålinger, men så har han heller ikke flere motstandere igjen, mens Clinton fremdeles kjemper mot Sanders. Når det løpet er ferdig vil Clinton trolig få et oppsving hun også, sier Klondik.

For Clinton vil det dermed bli svært viktig å vinne stemmene til de som i dag støtter Vermont-senator Bernie Sanders (74).

– I år ser vi tydelige forskjeller i stemmeatferd mellom generasjonene, med den store veksten av «millennials». Det er noe uforutsigbart siden noen av Sanders-støttespillerne ikke vil stemme på Clinton. I 2012 stemte disse i hovedsak på Obama, sier professor MacManus.

VG i Los Angeles: Sanders-supportere er forberedt på tap

Florida kan avgjøre

Samtidig har Trump en lang vei å gå mot Det hvite hus. For å komme seg dit må han vinne minst 270 av totalt 538 valgmannstemmer. Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at den kandidaten som får flest stemmer fra velgerne automatisk vinner. Vinneren blir bestemt av valgmenn som representerer delstatene og utgjør valgmannskollegiet.

BLIR PUSTET I NAKKEN: Hillary Clinton blir mest sannsynlig demokratenes nominerte presidentkandidat, og kommer etter alt å dømme til å duellere mot Donald Trump. Her under et valgmøte i New Jersey nylig. Foto: Thomas Nilsson/VG

Demokratenes kandidat har en fordel, siden statene de pleier å vinne er mer folkerike og har dermed en større andel valgmenn. Siden 1992 har hver eneste nominerte presidentkandidat fra demokratene vunnet i 18 delstater og i District of Columbia hver gang.

Til sammen utgjør disse 242 valgmenn, og Clinton mangler da kun 28 slike for å bli USAs neste president, ifølge Washington Post.

Vippestaten Florida har 29 valg­menn, så Clinton trenger­ kun å vinne denne pluss de 18 «sikre» delstatene for å erklære seier. Men så er også Florida den største vippestaten og har dermed flest valgmenn.

Ved de seks siste presidentvalgene har 13 delstater konsekvent stemt republikansk, men disse har bare 102 valgmenn.

– På republikansk side stilles det et stort spørsmålstegn om hvorvidt de som ikke støtter Trump ikke vil stemme, eller om noen (særlig kvinner i forstedene) kommer til å krysse over og stemme på Clinton. Poenget er at begge partier har en betydelig andel velgere som er langt mer uforutsigbare enn normalt, sier MacManus.

Les også

 1. Bernie Sanders-supportere er forberedt på tap

  VENTURA (VG): Bernie Sanders (74) nekter å gi seg i nominasjonskampen mot Hillary Clinton (68), til tross for at…
 2. Clinton: – Epost-bråk påvirker ikke valgkampen

  Presset mot Hillary Clinton øker etter at en ny rapport ga henne kraftig kritikk for bruken av en privat epost-server.
 3. Trump ber om bråk

  USAs president Barack Obama ber om en fredelig løsning på konfliktene i Sør-Kinahavet.
 4. Kronprinsessen av Trump-imperiet

  LOS ANGELES (VG) Venninnen Chelsea Clinton mener hun er like sosialt begavet som sin egen far, Bill.
 5. Trump: – Jeg er klar for å snakke med Kim Jong-un

  Amerikanske presidenter har ikke akkurat for vane å sette…
 6. USA-ekspert: Sanders gjør Clinton sårbar

  Bernie Sanders vant Demokratenes nominasjonsvalg i Oregon og sikret seg trolig like mange delegater som Hillary Clinton…
 7. Slik planlegger Trump å angripe Clinton

  Ifølge storavisen New York Times vil Donald Trump bruke Bill Clintons Lewinsky-skandale mot Hillary Clinton i kampen om…

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Demokratene, USA
 4. Republikanerne, USA
 5. Bernie Sanders
 6. USA

Flere artikler

 1. Valgkartet som uroer Trump

 2. Trump leder i vippestaten Ohio

 3. Slik haler Trump innpå Clinton – i delstat etter delstat

 4. Florida er den viktigste vippestaten: Her må Donald Trump vinne

 5. Ny prognose: Størst sjanse for at Donald Trump vinner valget

Fra andre aviser

 1. Slik velges USAs neste president

  Bergens Tidende
 2. Kartet som kan gi Trump hodepine

  Aftenposten
 3. Slik er veien til Det hvite hus

  Bergens Tidende
 4. De ti statene som avgjør hvem som blir USAs neste president

  Aftenposten
 5. Trump leder i ny prognose

  Bergens Tidende
 6. Hun leder klart

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder