AKSJON: Disse soldatene fra Brasils sikkerhetsstyrker var torsdag med på aksjonen for å finne dem som skjøt en offiser i hodet onsdag. En ung mann mistet livet i politiaksjonen i Mare-området.
AKSJON: Disse soldatene fra Brasils sikkerhetsstyrker var torsdag med på aksjonen for å finne dem som skjøt en offiser i hodet onsdag. En ung mann mistet livet i politiaksjonen i Mare-området. Foto: Felipe Dana AP

OL-byen: Elitesoldat skutt i hodet og uskyldig tenåring drept i politiaksjon

UTENRIKS

RIO DE JANEIRO (VG) En mann fra elitestyrkene som jobbet med sikkerheten til OL, ble skutt i hodet da han kjørte inn i et voldelig slumområde i Rio de Janeiro.

Publisert:

Da politiet senere aksjonerte mot de mistenkte, ble en uskyldig og tilfeldig 19-åring drept. Ytterligere to ble såret, ifølge avisen Globo. Alle skal ha blitt truffet av kuler på avveie.

Samtidig melder en russisk svømmer, som tok OL-medalje i London, at han ble ranet av væpnede ungdommer i Rio de Janeiro.

Hele 85.000 menn og kvinner er hentet inn for å jobbe med sikkerheten under sommerlekene - likevel skjer det kriminalitet.

Les også: Korrupsjonsskandalen som ryster OL-landet.

Politimannen Helio Vieira (37) og to kolleger fra elitestyrken kjørte ved en feiltakelse inn i en favela i Mare-området. De hadde tatt av veien som fører til flyplassen i Rio. Vieira ble truffet i hodet, mens de to andre politifolkene bare fikk mindre skader, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge nyhetsbyrået sier justisminister Alexandre de Moraes at Vieiras tilstand er stabil etter at han gjennomgikk en firetimers operasjon. Ministeren mener at angrepet på politifolkene var feigt. Det skjedde ikke så langt fra hestearenaen for OL.

Les også: Politiet står bak ett av fem drap i OL-byen Rio de Janeiro.

Torsdag aksjonerte så store styrker mot dem som de mente sto bak angrepet på politimennene. Det endte altså med at en 19-åring ble drept og to andre såret.

Favelaen var hermetisk lukket i ti timer mens politiet gjennomførte sin aksjon.

Mange steder i Rios slumområder er det ren krig mellom politi og kriminelle. Amnesty International offentliggjorde nylig en rapport som fortalte at politiet står bak én av fem drap.

Bare i byen Rio de Janeiro ble 307 mennesker drept av politiet i fjor. I staten som Rio de Janeiro tilhører, var det 645, en kraftig økning fra årene før.

Les også: Fattige i Brasil tvangsflyttes

VG snakket tidligere i sommer med en rekke kilder i favelaene som fryktet at OL ville gi enda mer kriminalitet, fordi politifolkene ble flyttet til områdene der OL foregår, og de kriminelle fikk fritt spillerom i favelaene.

– Det er krig, både mellom politi og de kriminelle og internt mellom narkotika-gjengene, sa en av våre kilder.

Den russiske toppsvømmeren Jevgenij Korotysjkin (33) forteller på sosiale medier at han ble ranet i OL-byen. To væpnede unge menn skal ha kommet fram til russeren og frarøvet ham alle verdisaker. Korotysjkin tok sølv i London-OL for fire år siden, og er nå svømmeleder.

Les også: Avsløring av terrorcelle gir økt OL-bekymring.

På Instagram-kontoen sin forteller svømmeren at de to væpnede personene kom fram til ham da han var på Ipanema-stranden. Han forteller at han slapp uskadet fra hendelsen.

Tidligere i OL ble den portugisiske utdannings- og sportsministeren Tiago Brandao Rodrigues ranet av en angriper med kniv – i nærheten av ro-stadion. Forbryteren ble imidlertid ganske raskt pågrepet.

Det var også drama da det ifølge vitner ble skutt mot en buss med internasjonale pressefolk som dekket sommerlekene. Ingen av dem ble skadet da to ruter ble knust på den korte bussturen fra basketballarenaen til mediesenteret.

Det var lenge en nedgang i kriminaliteten i Rio de Janeiro, men de siste par årene har det snudd og kriminaliteten er på vei oppover igjen.

Brasil er et av landene i verden med mest kriminalitet. Ifølge Mapa da Violencia var det nesten 60 000 drap i 2014.

PS: Rio-politiets bombegruppe detonerte torsdag kveld en bombe inne i OL-parken i Rio. Det var en mistenkelig veske som ble blåst i luften.

Her kan du lese mer om