STRAMMER GREPET: President Recep Tayyip Erdogan har denne uken fått gjennomslag for at unntakstilstanden forlenges. Journalistene som er fengslet de siste ukene er satt i varetekt i tråd med unntakstilstanden. Foto: Adem Altan AFP

Tyrkia: Journalister og forfattere arresteres midt på natten

Journalist-leder til VG: – Det finnes ikke pressefrihet

ISTANBUL (VG) Journalister, forfattere og redaktører fengsles og holdes på hemmelig sted, uten at de har noen tilknytning til selve kuppforsøket i Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Natt til 1. oktober dukket tungt bevæpnet antiterrorpoliti opp hos forfatter og litteraturprofessor Murat Özyaşa, og vekket kona og hans nyfødte datter. Özyaşavar var blitt suspendert fra lærerjobben tre uker tidligere, grunnet støtte til det som oppfattes som en prokurdisk lærerboikott i 2015.

Nå holdes han på et ukjent sted, etter å ha blitt sendt til urolige Diyarbakir sørøst i Tyrkia. Etter reglene som ble innført under unntakstilstanden, som nylig er blitt utvidet i tre måneder til, har han fortsatt ikke fått treffe sin advokat, skriver avisen Hürriyet.

Journalister arresteres: Kjent redaktør: – Tyrkias verste heksejakt

Beskyldes for PKK-tilknytning

Slik pågripes stadig flere forfattere og journalister som ikke på noe vis kan knyttes til kuppforsøket i juli, men som fengsles for angivelig å ha «støttet opp om terrororganisasjoner».

Tirsdag kveld var rundt hundre journalister fra 23 radio- og tv-stasjoner som ble stengt i forrige uke, samlet til demonstrasjon i hovedgaten Istiklal i Istanbul.

MISTET JOBBEN: Nyhetsanker Banu Güven står uten jobb etter at IMC TV ble lagt ned av regjeringen i Tyrkia. – De vil fortrenge sannheten, sier hun til VG. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

– Vi er på vei mot et autoritært diktatur, der alle medier som ikke sier det president Erdogan vil høre, blir stengt, sier anker i kanalen IMC TV, Banu Güven til VG.

Kanalen beskyldes for å ha bånd til det forbudte og terrorstemplede kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

– Det er løgn at vi er tilknyttet PKK, men vi har rapportert om sivile som er blitt drept i de kurdiske områdene, og vi tar opp andre spørsmål som regjeringen ikke vil ha fokus på, som kvinners rettigheter og naturvern, sier Güven.

Arbeidernes kanal

Arbeiderbevegelsens TV-kanal Hayatin er også blitt stengt. Deres journalist Arif Kosar holdt appell under en demonstrasjonen.


­– Det er et angrep på demokratiet når pressen knebles, sier han til VG.

DEMONSTRERTE: Arif Kosar holder appell under en demonstrasjon i Istanbul der rundt hundre pressefolk fra de stengte kanalene deltok. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Hans kollega Seida Karaca mener at kuppforsøket brukes som unnskyldning til å hindre kritiske røster.

– Regjeringen har beslaglagt utstyret vårt, slik at bare deres stemme skal bli hørt, men vi skal ikke gi opp, vi skal få våre nyheter ut til folket, sier hun.

Forfattere ble fengslet

Leder for den tyrkiske journalistforeningen, Turgay Olcaytotil, ser mørkt på situasjonen.

– Å jobbe som journalist i Tyrkia blir vanskeligere for hver dag som går, sier Olcaytotil VG.

KJENT FORFATTER: Asli Erdogan, her under et besøk i København i 2012, er blant kulturpersonlighetene arrestert for å ha gitt støtte til en prokurdisk avis. Foto: Emma Larsson / Sydsvenskan / SCANPIX

– Også verdenskjente forfattere som Asli Erdogan and Necmiye Alpay er nå bak murene i Istanbuls kvinnefengsel, legger han til.

De to forfatterne, som også har hatt ulike kommentatorroller i tyrkiske medier, ble fengslet for å ha deltatt i en én-dags støttefunksjon som symbolske redaktører for en prokurdisk avis.

Bruker påskudd

– Det begynte som en operasjon mot Fethullah-bevegelsen (som får skylden for kuppforsøket, journ.anm.), men de siste ti dagene er en rekke journalister arrestert for å være i opposisjon til regjeringen. Anklager om «støtte til en terrororganisasjon» brukes som påskudd, sier Olcaytotil.

Han forklarer at dette gjelder medier som tar opp situasjonen for minoriteter som kurderne og aleviene, eller som er knyttet til venstresiden og arbeiderbevegelsen.

– Det finnes ikke pressefrihet. Presset mot redaktører er enormt, og selvsensur er nå det største hinderet for at informasjon når ut til offentligheten.

I alt er 125 personer fra medier og forlagsbransjen fengslet – 18 av disse var dømt før kuppet.

I mars ble avisen Zaman, eid av Gulen-nettverket, som får skylden for å stå bak kuppforsøket, stengt.

BEKYMREDE JOURNALISTER: Presseklubben i Istanbul tok denne uken opp utfordringene for pressefriheten. Nummer to fra venstre er Turgay Olcato, leder for journalistenes fagforening Türkiye Gazeteciler Cemiyeti. Foto: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

En rekke høyt profilerte journalister og redaktører som jobber for medier som anses for å være tilknyttet gülenistene er blitt fengslet de siste ukene, med arbeidssted som eneste anklage.

Det gjelder blant annet de profilerte brødrene Ahmet Altan (forfatter og redaktør) og Mehmet Altan (økonomiprofessor og kommentator).

Bakgrunn: Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

Opposisjonen reagerer

Kemal Kılıçdaroğlu, leder for det største opposisjonspartiet CHP, er blant dem som har tatt til orde for å støtte de fengslede.

– Vi har forfattere, journalister og kunstnere som er blitt arrestert. Vi lever i realiteten et semi-åpent fengsel, sier han.

– Diktaturiske styresett har alltid vært mot kunsten. Vi har stor respekt for kunstnere og skribenter, de har makt til å stå imot, sier opposisjonslederen.

OPPRØRSPOLITI: Bevæpnet opprørspoliti holdt øye med journalistdemonstrasjonen i Istanbul. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder