ETTERFORSKES SOM TERROR: Tashfeen Malik (t.v.) og ektemannen Syed Rizwan Farook (t.h.) ble drept i en skuddveksling med politiet etter masseskytingen på en julefest i San Bernardino. Foto: Handout/Reuters ,

Eksperter: Tror ikke USA vil endre Syria-strategi etter skytingen

En eventuell kobling mellom IS og skytedramaet i California, vil øke presset på USA. Men eksperter tviler sterkt på at hendelsen gjør at amerikanerne endrer strategi i Syria.

  • Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tashfeen Malik (27) og ektemannen Syed Rizwan Farook (27) drepte 14 og skadet 21 da de gikk amok med skytevåpen på en julefest i San Bernardino i USA 2. desember.

Ekteparet plasserte sin seks måneder gamle baby hos bestemoren før de gjennomførte masseskytingen.

Tashfeen Malik skal ha sverget troskap til IS-lederen på Facebook, og ektemannen skal ifølge politiet ha hatt kontakt med minst en person som FBI og politiet allerede etterforsket for terror. En radiokanal operert av terrorgruppen IS hevder videre at det var to av deres følgere som utførte angrepet i San Bernardino, skriver Sky News.

USAs president Barack Obama vil i en TV-tale søndag blant annet komme med en oppdatering om etterforskningen etter massedrapene. Han skal også snakke om den generelle terrortrusselen, samt hvordan USA vil møte den.

– Neppe styrt av IS

Førsteamanuensis Jo Jakobsen ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU tviler på at USA kommer til å endre sin strategi i kampen mot terrorgruppen.

Førsteamanuensis ved NTNU, Jo Jakobsen. Foto: NTNU ,

– Selv om det kan være løse bånd til IS, så tviler jeg på at skytingen i California er direkte styrt av IS. Når det gjelder konsekvensene så tror jeg i utgangspunktet ikke at det kommer til å utgjør noen stor forskjell på USAs langsiktige strategier i Syria, sier han til VG.

Jakobsen tror det hadde fortonet seg annerledes dersom angrepet hadde vært av størrelsesordenen 11. september.

– Som flere har påpekt er det daglige skytinger i USA. De psykologiske følgene er større dersom det dreier seg om et terrorangrep. Likevel tror jeg ikke at de er store nok til at det får konsekvenser når det gjelder amerikansk deltakelse i Syria, sier han.

Fredag bekreftet FBI at de etterforsker masseskytingen som terror, men at det per nå ikke tyder på at ekteparet var en del av en gruppe.

Les også: Politiet fant 12 rørbomber hjemme hos mistenkte i California-skytingen

– Bakkekrig lite hensiktsmessig

Jakobsen sier at USA har en forsiktig strategi når det gjelder Syria.

– Etter Paris så vi ganske tydelig at situasjonen ble behandlet mer emosjonelt i Europa og i Frankrike spesielt, enn den ble av USA. Responsen i Europa var at man skulle knuse IS og britene startet bombingen. Fra amerikansk hold ble det derimot ikke gjort noen endringer.

Han mener at USA vurderer økte bakkestyrker som både lite hensiktsmessig og lite ønskelig.

– USA forsøker å begrense ekspansjon av kalifatet i Syria. I utgangspunktet er terrorproblemet større for Europa enn det er for USA. For USA ligger problemet først og fremst i Midtøsten, sier Jakobsen.

Les også: Småbarnsmoren som ble massemorder

Han mener det skal bakkestyrker på størrelse med invasjonen i Irak til for å bekjempe kalifatet i Syria, og at amerikanerne med Irak friskt i minne, ikke er klare for å sende hundretusenvis av menn til Syria.

– Det er et alternativ å fjerne kalifatet, men da må man inn med så mange soldater at jeg regner det som urealistisk at Obama skulle få støtte til dette på hjemmebane. Retorikken er nok litt hardere, men i praksis er det ingen som ønsker det. Fjerner de kalifatet vil de uansett ha et problem i etterkant, fordi det ikke fins noen alternativer til en levedyktig stat.

Les også: Slik overlever IS-krigerne vestens luftangrep

Kontrollerer oljerike områder

Han mener forøvrig at USA ikke trenger å sende bakkestyrker for å forhindre ekspansjon av IS slik forholdene er nå.

– IS har allerede ekspansjonsproblemer fordi de vil ha store problemer med å utvide i kurdiske områder hvor de møter en helt annen motstand.

– Det virker som om USA på sett og vis har en langsiktig strategi med å bekjempe ekspansjon, men at de ser at på kort- og mellomlang sikt vil IS bestå. Så antar de at kalifatet vil råtne opp fordi det er såpass vrient å gå fra å være en militant organisasjon som driver mer terrorisme og militærkamp, til det å styre et stort område.

Artikkelen fortsetter under bildet

BODDE HER: I huset og i garasjen til ekteparet i Redlands fant politiet våpen og eksplosiver som tyder på at de var utstyrt til å gjennomføre et nytt angrep. Foto: Robyn Beck , AfpHan sier at IS vil ha store utfordringer når det gjelder å gå fra å være en militant organisasjon til å være en stat.

– Oljen er en viktig brikke her fordi vi aldri har hatt en slik type organisasjon som har store potensielle inntekter fordi de har kontroll over oljerike områder, og det er veldig spesielt. Da blir det å bekjempe oljesalget en nøkkel til å få deres område til å kollapse økonomisk.

Han tror derimot at vi fortsatt vil se at land vil være rammet av enkeltaksjoner.

– Land som involverer seg i konflikten vil være utsatt fordi det er vanskelig å forsvare seg mot løse linker mot IS og enkeltindivider. Det virker som en litt ny strategi det å begå enklere aksjoner, og slike aksjoner er vanskelig å forhindre.

Norske Ruths historie: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

– Forskjellige typer angrep

Forsker ved Prio, Gregory Reichberg, sier også at president Barak Obama er tilbakeholden med å sette inn bakkestyrker i Syria.

Forsker ved Prio, Gregory Reichberg. Foto: PRIO ,

– Det store spørsmålet er selvfølgelig hva USA kommer til å gjøre i etterkant av dette, om de kommer til å sette inn bakkestyrker. Dersom det viser seg å være et angrep direkte styrt av IS, noe det ikke virker som, så øker presset mot Obama.

Hittil har USA begrenset den militære aktiviteten til flyangrep. USA har i lengre tid hatt spesialstyrker på bakken i Syria, og tidligere denne uken skrev Nwe York Times at presidenten har signalisert at det er aktuelt å øke antallet spesialstyrker i Irak i kampen mot IS.

– Selv om de kan ha hatt en form for kontakt med radikaliserte grupper, og at det kan være slike typer motivasjon bak angrepet, virker det ikke å være direkte styrt av IS.

Han understreker at det er forskjell på de angrepene som blir foretatt av sympatisører av IS og de som er direkte ledet av IS.

Les også: Slik kan kampen mot IS føres

– Det fins ulike angrep av ulike årsaker. Den ene typen angrep som er direkte ledet av IS, har en betydelig bedre organisering og synes å være mer dødelige. Det å kunne lede an et angrep som det i Paris for eksempel, krever flere mennesker, organisatoriske egenskaper og større økonomiske midler, enn det som skjedde i California.

Det kan derimot virke som ekteparet i California var inspirert av IS, sier Reichberg.

– Og denne typen angrep er problematisk på en annen måte - nemlig at de er vanskeligere å oppdage på forhånd og dermed vanskeligere å forhindre, sier Reichberg.

Advarer mot bakkekrig

Europarådets leder Thorbjørn Jagland advarer mot bakkestyrker i krig med IS.

– Vi kan ikke slå IS i en krig. Denne kampen vinner vi ikke med våpen, sier Jagland til Klassekampen.

Han ser med bekymring på at vestlige stormakter kaster seg inn i den militære krigen i Syria, og tar til orde for et tett samarbeid mellom Vesten og Russland.

– Vesten og Russland har ulike interesser i flere saker, og det skal respekteres, men vi har én meget tydelig felles interesse, og det er å få orden på Syria, sier han.

– Jeg tror det er mulig å presse fram en våpenhvile og få på plass en felles diplomatisk løsning. Hvis ikke man klarer å komme sammen, frykter jeg at dette bare blir enda verre, utdyper Jagland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder