DOMMEN BLIR STÅENDE: Her er Steve Dennis (til venstre), Astrid Sehl (i midten) og resten av kollegene fra Flyktninghjelpen fotografert rett etter at de ble løslatt etter fire dager i fangenskap. Nå blir dommen fra Oslo tingrett stående. Foto: Tony Karumba , Afp

Flyktninghjelpen dropper kidnapping-anke

Advokat refser hjelpeorganisasjon

Flyktninghjelpen: Vi har tatt lærdom

Bransjen hedrer eks-ansatte etter historisk dom

Flyktninghjelpen er uenige i kritikken de fikk i Oslo tingrett. Men de vil ikke anke dommen der de måtte betale millionerstatning til eks-ansatt som ble kidnappet og skutt på jobb.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG har i en serie artikler fortalt historien om canadiske Steven «Steve» Dennis, som i 2012 ble kidnappet på jobb for Flyktninghjelpen i grenseområdene mellom Kenya og Somalia.

I november ble organisasjonen dømt til å betale millionerstatning til 40-åringen. I den knusende dommen ble det også slått fast at det var grov uaktsomhet som førte til at Dennis og tre andre kolleger fra Flyktninghjelpen ble kidnappet.

Men dommen blir ikke anket.

- Styret i Flyktninghjelpen er ikke enige i at beslutningene som ble tatt og feilene som ble gjort var grovt uaktsomme. Men av hensyn til tidligere og nåværende ansatte, mener vi at det ikke er riktig å ta en ny runde i retten, sier assisterende generalsekretær Geir Olav Lisle i Flyktninghjelpen til VG.

HEMMELIGE RAPPORTER: Slakter sikkerheten i Flyktninghjelpen

Styret tok beslutningen på et ekstraordinært styremøte før helgen. Etter det VG får opplyst, var styrevedtaket enstemmig.

- Vi står på det vi sa i retten. Men vi vil heller se fremover, og bruke ressursene på å hjelpe flyktninger, sier Lisle – som selv fulgte rettssaken i Oslo fra dag til dag.

- Mener du det er riktig å droppe anke?

- Hva jeg mener, har jeg ingen kommentar til. Det er styret som tar beslutningene for Flyktninghjelpen, sier Lisle.

Advokat: Usikker på hvor dypt det stikker

TTERLATT: Med flere kulehull og hjulet viklet inn i piggtrådgjerdet, sto en av bilene Flyktninghjelpen lånte fra UNHCR igjen på stedet der angrepet skjedde - inne i flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Foto: Stringer , Ap

Steve Dennis' advokat, Knut Helge Hurum, er både lettet og oppgitt over Flyktninghjelpen:

– Jeg er selvfølgelig veldig glad på Steve Dennis’ vegne. Nå er det over, og han kan legge det bak seg.

– Kommunikasjonsfaglig ser det nok bra ut at Flyktninghjelpen hevder at de gjør dette av hensyn til sine ansatte. Men for oss som kjenner saken, er det vanskelig å få dette til å henge sammen med bevisføringen i retten, og Flyktninghjelpens opptreden overfor deres ansatte i saken, sier Hurum.

– Hvordan da?

– Flyktninghjelpen ventet 1,5 måned med å droppe anke. Altså brukte de 1,5 måned på å bestemme seg for at de tidligere ansatte skulle få ro. Da kan du stille spørsmål ved hvor dyptfølt denne begrunnelsen faktisk er.

Kidnappet undet VIP-besøk

Det var under et VIP-besøk med daværende generalsekretær Elisabeth Rasmusson i spissen sommeren 2012, at marerittet startet:

På det som skulle være en av hans siste arbeidsdager for Flyktninghjelpen i den enorme flyktningleiren Dadaab på grensen mellom Kenya og Somalia, ble kolonnen der Dennis og flere kolleger kjørte angrepet av væpnede menn .

En av sjåførene ble drept på stedet. Flere andre – deriblant Dennis – ble skutt og skadet. Blødende ble canadieren, hans norske kollega Astrid Sehl og to andre fra Pakistan og Filippinene kjørt avgårde av kidnapperne.

Først fire dager senere ble de frigitt av en lokal militsgruppe etter en dramatisk skuddveksling på den andre siden av grensen i Somalia.

- Kunne vært unngått

- I tiden etter angrepet forsto jeg fort hvor mange feil Flyktninghjelpen hadde gjort i planleggingen og gjennomføringen av besøket. Dødsfallene og kidnappingen kunne trolig vært unngått dersom Flyktninghjelpen bare hadde fulgt sine egne sikkerhetsregler, anbefalingene fra sikkerhetspersonell, og normal sikkerhetstankegang den dagen, har Dennis tidligere sagt til VG.

Det fikk han fullt medhold på i retten: På side etter side i den omfattende dommen får Flyktninghjelpen svært hard kritikk.

«Det forelå konkret informasjon om at det var sannsynlig at en kidnapping kunne skje, og at dette i verste fall kunne få dødelige utfall. Det forelå flere praktisk gjennomførbare og effektive handlingsalternativer. Likevel ble det ikke iverksatt rimelige og nødvendige sikkerhetstiltak. Tvert imot førte endringene i sikkerhetsplanen til at risikoen for kidnapping økte betraktelig» , står det i dommen – som har vakt internasjonal oppsikt i bistandsbransjen.

Hedret som helter

ERFAREN: Steve Dennis har siden kidnappingen i 2012 slitt med posttraumatisk stressyndrom og ettervirkninger fra skuddskaden. Foto: Privat ,

Blant langt over 100 kandidater, plasserte britiske Guardian Steve Dennis, advokat Hurum og Astrid Sehl – som også ble kidnappet under dramaet i 2012 – på en toppplassering på listen over «Hjelpeorganisasjon-helter 2015».

Ifølge Bistandsaktuelt har hjelpeorganisasjoner verden over begynt å gå gjennom rutinene etter dommen.

- Det er en viktig dom for hele bransjen, siden den slår fast at bistandsorganisasjoner har det samme ansvaret for sine ansatte som andre arbeidsgivere, sa advokat Knut Helge Hurum til VG da dommen falt.

- Hvis hensynet til de ansatte er så viktig, hvorfor viste de ikke dette fra begynnelsen av og unngikk rettssak? Det er vanskelig å forstå. Dommen er i all hovedsak basert på opplysninger som har vært kjent fra kort tid etter hendelsen, sier Hurum i dag.

- Gjennom saken forsøkte ledelsen flere ganger å legge skylden på ulike ansatte lenger ned i organisasjonen. I tillegg har de holdt rapporter og informasjon skjult for de involverte. Det er ikke å ta hensyn til ansatte, sier Hurum.

– Når Flyktninghjelpen ikke aksepterer rettens klare konklusjon om grov uaktsomhet, er det også et spørsmål om de har lært tilstrekkelig av denne saken, sier advokaten.

Flyktninghjelpen: Har tatt lærdom

Flyktninghjelpen sier til VG at de «har tatt lærdom» av kidnappingsdramaet.

- Gjør dere noe annerledes etter kidnappingen og dommen?

- Vi jobber kontinuerlig med å utvikle sikkerhetsarbeidet og oppfølgingen av våre medarbeidere. Men det som påvirker arbeidet mest, er sikkerhetssituasjonen i verden. Vi ser at humanitære organisasjoner blir et stadig større mål, sier Lisle – som gjentar at organisasjonen nå velger å se fremover.

- Hvis hensynet til ansatte og viljen til å se fremover er så stor, burde dere ikke unngått rettssaken i utgangspunktet?

- Vi er leie oss for at det gikk så langt at saken havnet i retten. Men i forkant av rettssaken var avstanden mellom Dennis og oss for stor, derfor endte saken i retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder