SORG: En kvinne legger ned blomster ved et bilde av den drepte Labour-politikeren Jo Cox. Foto: Daniel Leal-olivas Afp

Thomas Mair (52) siktet for drapet på Jo Cox

Thomas Mair (52) ble raskt pågrepet etter at han angrep den britiske politikeren på åpen gate. Nå er han siktet for drapet på Jo Cox.

  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mair ble pågrepet kort tid etter at Cox ble brutalt knivstukket og skutt på åpen gate torsdag. Han har siden da vært mistenkt for drapet.

– Thomas Mair fra Birstall er siktet for drap, alvorlig kroppsskade og besittelse av våpen, skriver politiet i en pressemelding natt til lørdag.

Mair framstilles for retten i Westminster lørdag ettermiddag.

Les også: Fikk flere trusler før hun ble drept

Hennes siste ord

Cox hadde nettopp deltatt i et åpent møte med velgere på byens bibliotek i sin egen valgkrets, da hun ble brutalt angrepet. Hun døde av skadene på sykehuset i Leeds en time senere.

Cox var sammen med assistenten sin, Fazila Aswat, da hun ble angrepet. Aswat forsøkte å hjelpe politikeren og tobarnsmoren på beina igjen Men skadene var for alvorlige.

– Hun sa at hun holdt henne i armene sine, og at det var mye blod. Hun sa «Jo, reis deg opp», men Jo svarte «nei, jeg har for store smerter». Og jeg tror det var de siste ordene hun sa, forteller Aswats far, Ghulmas Maniyar, i et intervju med TV-stasjonen ITV News.

– Hun kunne ikke gjøre noe mer. Hun forsøkte å trøste henne. Så kom politiet. De tok henne til sykehuset, legger han til.

Maniyar, som selv har vært tilknyttet Labour-partiet, sier Cox var som en datter for ham.

– Hun var en person som brydde seg om folk. Hun likte å hjelpe. Hun var opptatt av folk i Syria, og hun var opptatt av vanlige folk. Når du tok kontakt med henne, ville hun møte deg med et smil og forsøke å hjelpe deg, sier han.

Les også: England i sjokk og sorg etter politiker-drapet

ETTERFORSKNING: Politiet undersøker området utenfor biblioteket i Birstal. Det var utenfor dette biblioteket at Labour-politikeren Jo Cox ble brutalt angrepet torsdag. Foto: Phil Noble Reuters

Obama fordømmer drapet

Fredag uttalte politiet i West Yorkshire at Cox var offer for et «isolert, målrettet angrep». Det etterforskes om Mair hadde tilknytning til høyreekstreme miljøer.

Flere medier viser til kilder som sier Mair var nynazist og tilhenger av høyreekstreme organisasjoner. Naboer og familiemedlemmer beskriver ham som en einstøing med psykiske problemer.

Øyenvitne til VG: – Jo var en god venn av meg

USAs president Barack Obama fordømmer angrepet på den britiske politikeren. Obama ringte enkemannen hennes, Brendan Cox, dagen etter det brutale drapet.

– President Obama kondolerte Brendan Cox og deres barn på vegne av det amerikanske folk, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

– Presidenten la vekt på at verden er et bedre sted på grunn av hennes uselviske tjeneste, og at det ikke finnes noen unnskyldning for et slikt grufullt drap, som har fratatt familien, samfunnet og nasjonen en dedikert kone, mor og samfunnstjener

Les også: Tobarnsmoren hadde nettopp oppfylt politikerdrømmen

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder