TROLIG FLYVINGE: Den omtrent to meter lange vrakdelen, som antas å være en flyvinge, ble funnet onsdag morgen utenfor kysten til den franske øya Reunion i Indiahavet. Foto:Yannick Piton,Afp

Fant vrakdel – sjekker opp mot Malaysia Airlines-forsvinning

Flyekspert til VG: – Sannsynlig at dette stammer fra MH370

Vrakdelen ble funnet utenfor kysten til den franske øya Reunion øst for Madagaskar, onsdag morgen lokal tid.

  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vrakdelen blir nå undersøkt for å se om den har sammenheng med Malaysia Airlines-flyet som forsvant i fjor.

– Det er alt for tidlig å si om dette stammer fra Malaysia Airlines-flyet. Vi har akkurat funnet vrakdelen i morges, sier adjutant Christian Retournat ved det franske luftforsvaret, til CNN.

Ifølge Aftonbladet, skriver den franske flyeksperten Xavier Tytelman på sin blogg at man vil ha et definitvt svar om noen dager.

– Jeg har studert hundrevis av bilder og snakket med kolleger, og vi tror alle sammen at dette er en vinge som tilhører en Boeing 777 - det samme som Malaysia Airlines-flyet, sier Tytelman til The Telegraph.

Øya Reunion ligger flere tusentalls kilometer unna det området man tidligere har søkt etter MH370.

– Tror de allerede vet svaret

Tidligere fleder i norsk flyteknikerorganisasjon Roger Handeland håper vrakdelen stammer fra MH370.

– Om det gjør det, så vil det bringe oss litt nærmere en løsning. Det er ingen tvil om at det er sannsynlig at vrakdelen stammer fra Malaysia Airlines. Det florerer ikke med flydeler i havet, så når det først blir funnet noe etter at et fly har vært savnet i halvannet år, så er det grunn til å tro at det kan være en sammenheng, sier Handeland til VG.

Les også:Her er de mest sannsynlig teoriene

Han har ikke sett gode nok bilder til å kunne si om vrakdelen stammer fra samme flytype som MH370, men mener man veldig snart vil få svar.

– De har nok funnet delnummer på vrakdelen, og delnummeret har Boeing lagret slik at man lett kan se eksakt hvilke fly den stammer fra. Jeg tror nok de allerede har svaret, og de vil ikke kunne holde det hemmelig lenge. Sannsynligheten er svært stor for at det befinner seg et delnummer på vrakdelen, da delnummer og linjenummer er stemplet inn på flere deler av vingene og flyet generelt.

– Kan ha blitt fraktet langt

Journalist og flyekspert Jan Ohlsson forteller til Aftonbladet at vrakdelen kan komme fra MH370.

Han er imidlertid ikke like sikker på at man kan få et raskt svar på om vrakdelen stammer fra MH370.

– Det vil ikke ta lang tid før man kan fastslå hvilken flytype det er, men det er kanskje ikke like lett å se eksakt hvilke fly det stammer fra, sier Ohlson.

At vrakdelen ble funnet så langt fra det området man tror MH370 har krasjet, trenger ikke være rart, ifølge Ohlsson.

– Etter tsunamien i Japan ble japanske fiskebåter funnet på vestkysten av USA. En del kan flyte langt.

Heller ikke Handeland har vansker for å se at vrakdelen kan ha bli fraktet langt.

– Jeg sitter og ser på kart over havstrømmene, og de kan gå usannsynlig langt på over et år. De har allerede begynt å søke i havstrømmene, og jeg håper virkelig de finner noe.

Forsvant sporløst

Det var klokken 00.41, lokal tid, natt til 8. mars 2014, at Malaysia Airlines-flyet tok av fra Kuala Lumur med 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord. Flyet skulle til Kinas hovedstad Beijing, men knappe to timer ut i flyturen forsvant det store Boeing 777-flyet sporløst fra radaren.

INTERAKTIV VG-GRAFIKK:Flymysteriene som rystet en hel verden

Det siste menneskelige livstegnet fra flyet var et enkelt «Good night, Malaysian three seven zero» klokken 01.19. Da befant det seg i 35.000 fots høyde øst for Malaysia.

Siden forsvinningen har det vært et stort internasjonalt samarbeid om å finne vraket, og det er søkt i store områder over Det indiske hav.

I en tidligere utgave av denne artikkelen var Roger Handelands sitater ved en feil tillagt flygesjef i Norwegian Tomas Hesthammer. Hesthammer har ikke uttalt seg til VG i forbindelse med saken. Vi beklager.

TO METER LANG: Politiet bærer vrakdelen fra det uidentifiserte flyet. Delen ble funnet av frivillige i en organisasjon som rengjør området. Foto:Yannick Piton,Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder