KAOS: Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere styrtet og drepte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi i 2011, med støtte fra NATO. Bildet er tatt i nærheten av hovedstaden Tripoli for en måned siden Foto: Stringer , Reuters

FNs sikkerhetsråd omfavner Libyas fredsavtale

Sikkerhetsrådet gir enstemmig støtte til den skjøre fredsavtalen som FN har fremforhandlet mellom Libyas stridende parter.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Avtalen legger opp til at det dannes en samlingsregjering, på tross av at en rekke krefter i Libya motsetter seg planen.

Stormaktene håper det vil bringe stabilitet til landet og bidra til å dempe terrororganisasjonen IS' frammarsj i landet.

Onsdag vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjonen, som var formulert av Storbritannia, enstemmig. Her fastslås det at Libyas fremtidige samlingsregjering ene og alene skal representere landet, hvor to rivaliserende regjeringer i lengre tid har knivet om makten.

Fått med deg denne? Gaddafis sønn dømt til døden

Samtidig sier Libyas FN-ambassadør Ibrahim Dabbashi at libyske myndigheter ikke har noen planer om å be Vesten om luftangrep mot IS med det første.

Motstand

Fire år etter Muammar Gaddafis fall er Libya dypt splittet. En selverklært regjering er opprettet med støtte fra militsene som i fjor inntok hovedstaden Tripoli i vest, mens den internasjonalt anerkjente regjeringen har søkt tilflukt i Øst-Libya.

Kommentar: Tyranniets arv i Libya

Hver av regjeringene støttes av et vell av militser og væpnede grupper som i sin tid gjorde opprør mot Gaddafi. I begge leire er det uttrykt sterk motstand mot den FN-støttede fredsavtalen som representanter fra de to fraksjonene, samt en rekke uavhengige politikere undertegnet 17. desember.

Laber støtte

Fredsplanen har dessuten laber støtte lokalt i Libya. Under halvparten av representantene i landets to rivaliserende nasjonalforsamlinger har signert fredsavtalen. Den legger opp til en regjering med 17 medlemmer, under ledelse av forretningsmannen Fayez el-Sarraj.

Samlingsregjeringen skal ha base i Tripoli, og valg på ny nasjonalforsamling skal holdes innen to år.

En rekke FN-diplomater og tjenestemenn har uttrykt frykt for at den skjøre avtalen vil kunne kollapse allerede innen få uker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder