Norsk konsul kaller saken en skam for USA

WINSLOW/OSLO (VG Nett) John Kristoffer Larsgard (33) er allerede funnet skyldig. I kveld bestemmer dommeren hvor lang fengselsstraffen blir.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Minstestraffen er på fem år i fengsel. Selv frykter 33-åringen at han blir dømt til 35 år.

Fra klokken 18.30 tirsdag kveld blir nordmannens videre skjebne avgjort av dommeren i Holbrook, Arizona. Da kommer straffeutmålingen i saken.

VG Nett kommer til å videreformidle straffeutmålingen så snart den er klar, og jobber med å få sendt dette direkte på VGTV.

33-åringen er allerede funnet skyldig i legemsbeskadigelse med dødelig våpen - mot seks amerikanere, derav indirekte to små barn. Larsgard har sittet fengslet i Navajo County Jail, stort sett i isolat, i syv måneder.

- Jeg har jo ingen tilknytning til Arizona, annet enn at jeg og moren min kjørte langs Interstate 40. For meg oppleves det som om vi er blitt utsatt for et landeveisrøveri, sier Larsgard til VG.

VGTV: Se den dramatiske pågripelsen

UD vil ikke gjøre mer

Utenriksdepartementet vil ikke engasjere seg ytterligere i straffesaken mot John Kristoffer Larsgard (33).

- Jeg har stor forståelse for at det å havne i en straffesak i utlandet, er en vanskelig opplevelse. Men på samme måte som at en ambassade i Oslo ikke kan engasjere seg i en straffesak som går for norsk rett, kan ikke vi forsøke å påvirke en utenlandsk domstol, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet (UD).

Andersen viser til at generalkonsulatet i San Francisco og konsulen i Phoenix har bistått i saken.

- De har påsett at Larsgard har fått oppnevnt advokat, og har bistått i forhold til kontakt med amerikanske myndigheter. Dette er vanlig bistand vi gir, sier han.

FENGSLET: John Kristoffer Larsgard (33) møter VG med fotlenker og håndjern. VGs journalist må snakke med ham gjennom et glassvindu. Foto: Thomas Nilsson


- Hva skal til for at dere engasjerer dere ut over vanlig praksis?

- Uten å kommentere denne saken spesielt, så har UD engasjert seg tidligere hvor det har vært alvorlig tvil om rettssikkerheten, eller når det har vært snakk om dødsstraff, sier Andersen.

- Skam for USA

Norges honorære konsul i Phoenix siden 2005, økonomiprofessor George Olander ved State University Of Arizona, omtaler saken mot Larsgard som «helt vill».

- Hele saken er en skam for USA. Han burde fått en bot eller lignende for uvettig kjøring, sier Olander.

Han er sjokkert over at Larsgard ble funnet skyldig.

- Det finnes ikke bevis, ikke engang sannsynlighet for, at Larsgard har forsøkt å skade eller drepe noen i Winslow. Saken er helt vill. Etter å ha vært til stede under deler av rettssaken er jeg sjokkert over at han ble dømt, sier Olander.

Regnes som farlig

VG presenterte historien om 33-åringen som sitter fengslet i Navajo County Jail mandag. Der regnes han som en av de farligste fangene, og møter VG med fotlenker og håndjern i fengselet.

- Behandlingen jeg får her i fengselet er basert på hva jeg er arrestert for, ikke hva jeg er dømt for, så lenge jeg ikke har fått utmålt straffen. Forholdene her er ganske dårlige for meg akkurat nå. Jeg får komme ut av cellen min tre ganger per uke, én time hver gang, for å ta meg en dusj og kanskje lese dokumenter. Ellers er jeg inne i cellen, som har toalett, en vask og en matte til å sove på, sier Larsgard.

Det var 24. september i fjor at 33-åringen og moren kom kjørende på Interstate 40 gjennom Arizonas ørken. Rett før Winslow begynte en lampe å lyse på bilen. Men for moren, som kjørte, gikk noe galt, og hun kjørte bilen rett i midtrabatten ved avkjøringen til Winslow.

De to skaffet seg en leiebil, men da de kom tilbake til Winslow for å hente bagasjen i den vrakede bilen, startet marerittet. Larsgard kjørte mot enveiskjøringen. Det var fullt av folk i småbyen på grunn av en musikkfestival. Mange reagerte på at Larsgard kjørte i gal retning.

Det ble bråk, og Larsgard fikk et slag midt i ansiktet som brakk nesen hans. Deretter kjørte han vekk i vill fart. Retten fant at han hadde forsøkt å skade folk med vilje da han flyktet. Selv hevder han at han bare forsøkte å komme seg vekk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder