Politiker: – Pegida oppfordrer åpenlyst til vold

Demonstranter til VG: – Vi er patrioter

Flere tusen til stede på Pegida-demonstrasjoner i Dresden

DRESDEN (VG) Pegida mobiliserer flyktning- og islam-motstandere i 13 europeiske byer lørdag. I Dresden er det mange tusen til stede. Politiet frykter bråk.

 • Stian Eisenträger
 • Espen Rasmussen
 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

Pegida-bevegelsen har mobilisert meningsfeller i 13 europeiske byer for en såkalt «internasjonal demonstrasjon mot masseinnvandring og islamisering». Fra Amsterdam og Dresden til Tartu i Estland, og for første gang i Irlands hovedstad Dublin.

Pegida-leder Tatjana Festerling snakker om «Festning Europa», og under en internasjonal sammenkomst utenfor Praha forrige måned sa hun at:

– Merkel viser de andre EU-landene hvordan det ikke fungerer! Bare i sammenslutning med alle asylkritiske grupper i Europa kan fungerende motstand organiseres, understreket Pegida-lederen.

Massivt politioppbud

Her i Dresden er opprørspolitiet svært synlige i gatene - byen hvor Pegida-bevegelsen startet. Et politihelikopter sirkler over sentrum, hvor politiet venter rundt 15.000 Pegida-demonstranter og 10.000 motdemonstranter.

STORT OPPMØTE: Pegida-tilhengere har møtt opp i hopetall. Ifølge VGs reporter på stedet er det rundt 5-6000 fremmøtte. Foto: Stian Eisenträger , VG

Flere steder i byen har politiet også satt ut pansrede kjøretøyer og vannkanoner, som kan settes inn dersom demonstrasjonene skulle komme ut av kontroll.

Og det er nettopp det politiledelsen frykter. Tidligere denne uken gikk politisjefen i delstaten Sachsen, Dieter Kroll, ut med en kunngjøring hvor han beskriver sikkerhetssituasjonen lørdag som «skjør», og oppfordrer alle demonstranter om å ta avstand fra vold.

Bakgrunn: Derfor bruker Pegida «norsk» flagg

Høyreekstreme til stede

Ved 15-tiden er det anslagsvis 5-6000, kanskje flere, til stede.

De roper slagord som «Merkel må vekk» og «Løgn-presse».

– Det er flere personer som åpenbart tilhører den ytre høyre fløy, i tillegg til en del andre «vanlige» folk som er bekymret for det de mener er islamisering av Europa, sier VG-reporter Stian Eisenträger.

Også Pegida-tilhengere fra andre land, deriblant Frankrike, er representert.

Mange av Pegida-tilhengerne bærer såkalte erstatningsflagg for høyreekstreme bevegelser, med svart, hvitt og rødt som er fargene til det tredje riket og keiserriket.

Det er satt opp en provisorisk scene ved elvebredden, hvor det senere skal holdes taler. Pegida-grunnleger Lutz Bachmann skal ha blitt syk, og skal ikke holde tale.

FOLKSOMT: Flere personer bærer symboler som tyder på at de tilhører høyreradikale grupperinger. Foto: Stian Eisenträger , VG

Demonstranter til VG: – Vi er patrioter

Midt i Pegida-demonstrasjonen møter VG en gruppe fra den såkalte identitære bevegelsen.

– Vi er ungdom uten migrasjonsbakgrunn som kjemper for våre hjemsteder, frihet og tradisjon. Vi er patrioter, som ikke ønsker at landet vårt skal oversvømmes av folk fra andre kulturer som truer vår frihet og sikkerhet, sier Erich til VG.

STORE STYRKER: Det er et stort oppbud av politi og sikkerhetsstyrker til stede i Dresden. Foto: Stian Eisenträger , VG

I likhet med mange demonstranter VG snakker med, ønsker han ikke å stå frem med fullt navn og bilde.

Han understreker at de kun jobber med demokratiske virkemidler.

– Vi er imot vold og ekstremisme, sier Erich til VG.

Ekstremister fra begge leirer

Sikkerhetstjenesten har tidligere anslått at rundt 400 venstreekstreme med voldspotensial vil komme til byen i forbindelse med de store Pegida-markeringene, i likhet med høyreekstreme grupper. Ekstremister fra både venstre- og høyresiden har ved tidligere anledninger vist seg beredt til å utøve vold og hærverk.

På grunn av karnevalsfeiring og fotballkamper en rekke steder i Tyskland lørdag, har ikke politiet fått fatt i flere enn 1100 tjenestemenn til å skulle håndtere demonstrasjonene i Dresden. Til sammenlikning er 2500 politifolk utplassert i Köln i forbindelse med byens karneval.

MOT-DEMONSTRANTER: Julian (t.v.) ønsker ikke etternavnet sitt på trykk. Sammen med en venn viser han sin motstand mot Pegida-bevegelsen lørdag. Foto: Stian Eisenträger , VG

– Oppfordrer til vold

Ministerpresident i delstaten Sachsen, Stanislaw Tillich fra det kristenkonservative partiet CDU, tar nå til orde for en streng inngripen mot Pegida-bevegelsen.

– Talerne i Pegida tar ingen hensyn lenger, sier CDU-politikeren ifølge Dresdner Neueste Nachrichten.

– De oppfordrer åpenlyst til vold mot utlendinger eller politikere, sier han og mener at påtalemyndigheten må gripe inn.

– Pegida kan ikke lenger bortforklare dette, fortsetter han.

Tillich understreker imidlertid at det må skilles klart mellom organisatorene og de som deltar i demonstrasjonene på grunn av en generell misnøye. Utfordringen, sier han, er å få tilhengerne tilbake til dialog.

Markerer motstand

VG treffer en mann ved navn Julian, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk. Han har tatt til gatene sammen med tusenvis av andre Pegida-motstandere fra en rekke politiske og humanitære organisasjoner. Han holder en galge med påskriften: «nei til slikt» - en kommentar til at Pegida-demonstranter hatt med seg galger «reservert» for Merkel og andre politikere.

Han ønsker å forby bevegelsen.

– De oppfordrer til vold og hetser flyktninger. Jeg håper bare at denne dagen blir voldsfri, for det må gå an å diskutere saker uten å oppfordre til vold, sier han til VG.

KLARE: Politiet frykter bråk i lørdagens demonstrasjoner. Foto: Stian Eisenträger , VG

Tolererer ekstremister

Den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz har de siste månedene økt fokuset på Pegida, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Sikkerhetstjenesten frykter tiltagende radikalisering ettersom ytringene blir mer ekstreme og uforsonlige, i tillegg til at det oppfordres til vold. Dessuten er sikkerhetstjenesten bekymret over at åpenbart høyreekstreme grupper og nynazister blir tolerert i Pegidas demonstrasjoner.

– Farlig er det særlig at bekymrede borgere demonstrerer ved siden av høyreekstreme, uten at det finner sted en avgrensning til deres ekstremistiske tankegods, heter det i en melding på sikkerhetstjenestens nettside.

Oppfordrer om «å ta til høygafler»

Bevegelsen gjennomfører ukentlige demonstrasjoner i en rekke tyske byer, de såkalte «mandagsturene», og går i sterke ordelag ut mot muslimer, flyktninger og asylsøkere, politikere, akademikere og journalister.

Under en demonstrasjon i Leipzig, i etterkant av masseovergrepene i Köln nyttårsaften, kom Pegida-leder Tatjana Festerling med svært kontroversielle uttalelser:

– Hvis flertallet av borgerne var ved sin rette forstand, da ville de gripe til høygaflene og pryle disse folkeforræderiske, folkehetsende elitene ut av parlamentene, ut av domstolene, ut av kirkene og ut av pressehusene, erklærte Festerling overfor tusenvis av demonstranter.

Pegida, som ble stiftet 20. oktober 2014 i Dresden i protest mot planer om å opprette 14 sentre for 2000 asylsøkere i byen, har fått avleggere i en rekke land. Navnet er en forkortelse for Patriotischen Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet (Vesten).

Les også

 1. Politiet advarer mot voldsspiral før gigantisk Pegida-demonstrasjon

  KÖLN (VG) 25.000 demonstranter er lørdag ventet i sentrum av Dresden. Politisjefen i delstaten Sachsen beskriver…
 2. Tysk partileder med sjokk-uttalelser: Vil at politi skal skyte mot flyktninger

  MÜNCHEN (VG) Høyrepopulister i Tyskland tar til orde for å hindre flyktninger, også kvinner med barn, fra å krysse…
 3. Max Hermansen tilbudt kontorjobb – ikke fornøyd

  Pegida-leder Max Hermansen har fått tilbud om en kontorjobb på Kuben videregående skole i Oslo der han tidligere…
 4. Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

  «Europas folk kun har to muligheter: underkastelse eller opprør», sier Pegidas frontfigur Tatjana Festerling, som…
 5. Voldsforsker: En ny form for overgrep i vestlige samfunn

  Voldforsker Ragnhild Bjørnebekk slakter svensk politi for å tie om overgrep mot kvinner.
 6. Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

  DUISBURG (VG) Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i Köln.
 7. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

  Det kokte i Kölns gater under lørdagens Pegida-demonstrasjon.
 8. Pegida-tilhengere angrep journalister

  Tilhengere av den innvandringsfiendtlige organisasjonen Pegida angrep journalister som rapporterte fra en demonstrasjon…
 9. Flyktet fra Syria, møtt av demonstrasjoner: – Vi er redde for å gå ut

  HEIDENAU (VG) De syriske flyktningene kom endelig frem til målet, Tyskland.

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

 2. Politiet advarer mot voldsspiral før gigantisk Pegida-demonstrasjon

 3. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

 4. Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

 5. Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap i Chemnitz

Fra andre aviser

 1. Merkel ble kalt «forræder» på gjenforeningsdagen

  Bergens Tidende
 2. Pegida-demonstrantens møte med et TV-team har fått Tyskland til å koke

  Aftenposten
 3. Byfesten endte i hatefulle nazidemonstrasjoner som får Tyskland til å grøsse

  Aftenposten
 4. I kveld kan det smelle igjen i Chemnitz

  Bergens Tidende
 5. Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap

  Aftenposten
 6. Dette er Norges høyreekstreme

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder