USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

For et drøyt halvår siden hadde de ikke særlig stor tro på
at Donald Trump ville bli Republikanernes presidentkandidat. Det ble han. Se hva ekspertene mener nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tror ikke at han blir det. Majoriteten i Det republikanske partiet stiller seg ikke bak han, sa USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby til VG i desember.

Han tok likevel et lite forbehold, ettersom de som ikke ville ha Trump fordelte seg på så mange andre forskjellige kandidater på det tidspunktet.

Melby fikk da støtte fra Are Tågvold Flaten, redaktør for amerikanskpolitikk.no. Den tredje eksperten VG spurte, professor Jennifer Leigh Bailey, hadde litt mer tro på at Trump kunne klare det, men var på ingen måte overbevist.

Denne uken ble det imidlertid formelt klart. Donald Trump er Republikanernes kandidat til å bli USAs neste president.

Les flere av svarene ekspertene kom med i desember her!

– Ut ifra vanlige kriterier gjorde han jo alle feil som var mulig å gjøre for en politiker. Ting som normalt ville betydd slutten på et kandidatur. I stedet gikk meningsmålingene bare oppover, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, i dag.

Cruz: – Støtter ikke folk som angriper kona og faren min

VG har stilt Melby og Leigh Bailey tre nye spørsmål, blant annet om Donald Trumps vinnersjanser i november, i kjølvannet av Republikanernes landsmøte denne uken.

Her er hva de tror nå.

Trump i landsmøte-talen: – Jeg er lov og orden-kandidaten

1. Hvordan klarte Donald Trump å bli partiets kandidat?

USA-EKSPERT: Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Institutt for forsvarsstudier

Melby: Jeg har sagt hele tiden at det har bygd seg opp en enorm frustrasjon og forbannelse over utviklingen i det amerikanske samfunnet hos en betydelig del av middelklassen, som har slitt økonomisk veldig lenge. Det er en systemkrise, hvor folk ikke lenger har tillit til systemet. Dette har gitt grunnlag for en protestkandidat, en outsider utenfra, som ville endevende det politiske systemet og gjøre noe med de vanlige folks økonomiske problemer. Men det var vanskelig å tro at en figur som Donald Trump skulle være den som klarte å målbære alle disse frustrerte velgernes syn. Ved å være en sint og forbannet kandidat som sier «nå er det nok», har han likevel klart å treffe tidånden. Han har brukt et språk der han har snakket om problemene slik man gjør rundt middagsbordene i de tusen hjem. I tillegg liker mange at han har egne penger, og ikke er kjøpt og betalt av lobbygrupper.

Leigh Bailey: Han ble til slutt kandidaten fordi han klarte å spille på den voksende harmen og frykten som er blant mange amerikanere, særlig de hvite. Landet og verden endrer seg ganske raskt nå, og det skaper usikkerhet og ubehag. Trump har ingen hemninger med å spille på dette, og han gir uttrykk for, og legitimerer, folks mørkeste tanker. Trump sier det folk allerede mener er sant, og gjerne vil høre. Det er oppsiktsvekkende hva Trumps seier sier om situasjonen i USA i dag.

Les også: Norske Janne vil bli senator i USA (krever innlogging)

2. Kom han styrket, eller svekket ut av landsmøtet denne uken?

USA-EKSPERT: Professor Jennifer Leigh Bailey, ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Foto: Therese Lee Støver, NTNU

Melby: Vi får se hvordan talen hans i natt slår ut. To av tre amerikanere mener landet er på feil kurs. Da kan det hende at denne litt sinte tilnærmingen er det man spør etter. Vanligvis er det jo de med positivt fremtidsbudskap som kommer best ut av slike landsmøter, men kanskje det er annerledes i år?

Les også: Disse dukket ikke opp på landsmøtet

Leigh Bailey: Han kom styrket ut. Det er nesten alltid en opptur i meningsmålingene etter landsmøtene, men poenget med dette møtet var å samle et sterkt splittet parti rundt Trump. Møtet ble arrangert nærmest som et TV-show, for størst mulig effekt, og for å skape et image av Trumps seier som seieren til en populær bevegelse. Paul Ryan, som vanligvis er veldig seriøs og ansvarlig, var verten for dette showet. Det hjelper for Trumps image. Han blir sett som folkets kandidat, og partiet blir tvunget til å støtte ham. Han ser ut som en «vinner».

3. Hvordan vurderer du nå hans sjanser til å slå Hillary Clinton i valget i november?

Melby: Jeg tror han har en mulighet i november, men på grunn av det politiske tyngdepunktet i USA, der demokratene i utgangspunktet har et større velgerkorps, så er Hillary Clinton per i dag en klar favoritt. Selv om hun er en sårbar kandidat. Om Trump vinner avhenger av hvor mange som mener at nok er nok. Hadde det vært en tiltalende figur som hadde målbært det han gjør, så tror jeg det hadde blitt en klar seier siden folk flest mener at det er sunt at noen rister i systemet og får ryddet opp. Problemet for Trump er nok at for mange taler personligheten hans mot at han skal bli den som gjør det.

Les også: Disse kan bli Hillarys visepresident

DEMOKRAT: Hillary Clinton er tidenes første kvinnelige presidentkandidat for et av de to store, amerikanske partiene. Bildet er tatt i Brooklyn, New York, den kvelden hun erkærte seier i primærvalget. Foto: Thomas Nilsson

Leigh Bailey: Han har en god mulighet til å vinne. Som sagt appellerer han til de mørkeste sidene av amerikanske velger. Folk er engstelige og bekymret på grunn av økonomien, globaliseringen, den rasebaserte volden og terror. Alt er nå lov å si, uansett hvor stygt det er. Trump tilbyr enkle svar på vanskelige spørsmål. «Svar» som er enkle å kommunisere og «tweete» videre, og som peker på syndebukker som har ansvaret for dagens situasjon. Det oppleves som frigjørende for mange at det nå er lov å si det som før var politisk ukorrekt. Mange misliker Hillary Clinton. Hun har ikke den karismatiske appellen som Trump har. Valget handler ikke om logiske argumenter, men om følelser. Der har Hillary et problem, fordi hun har vanskelig for å kommunisere følelser.

P.S. Det lyktes ikke VG å få svar fra Are Tågvold Flaten, som var en av de tre ekspertene i desember, denne gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder