Sylvi Listhaug på Sicilia: – Helt grusomt

DØDE: Den lille babyen var om bord i en båt med migranter, da den kantret utenfor Libya fredag. Martin fra Sea-Watch fant den døde babyen i vannet samme dag. Foto: Christian Buettner Eikon Nord GmbH Germany/Reuters

Redningsarbeidere hentet opp død baby i Middelhavet

CATANIA (VG) Flyktningkrisen har fått et nytt ansikt etter at en liten baby ble funnet død utenfor Libyas kyst, da nok en båt med migranter kantret i Middelhavet.

 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

Forrige uke begynte flyktningene igjen å strømme over Middelhavet, som følge av varmere vær og roligere sjø.

Men flere av båtene har kantret. En av dem hadde en liten baby om bord – som redningsarbeidere fant død utenfor kysten av Libya fredag.

Trebåten forlot byen Sabratha i det nordvestre Libya sent på torsdag, og begynte etter en stund å ta inn vann. Overlevende fra forliset har fortalt at flere hundre migranter var om bord.

Les den dramatiske historien: De var på vei til Norge – så kantret båten

Mannen som holder babyen heter Martin og er hjelpearbeider for den tyske humanitære organisasjonen Sea-Watch. De patruljerer Middelhavet mellom Italia og Libya, der flere hundre har omkommet de siste ukene.

I forrige uke ble den hittil ukjente babyen, som ifølge Reuters ikke er mer enn ett år gammel, en del av den tragiske statistikken.

Les også: Slik jobber nettverkene som smugler asylsøkere til Europa

– Et ubegripelig og hjerteskjærende øyeblikk

Til Reuters sier Martin at han oppdaget babyen i vannet, og at den så ut som en dukke, med armene utstrukket. Han ønsket ikke å ha etternavnet sitt på trykk.

– Jeg tok tak i armen på babyen og løftet den lille kroppen forsiktig opp og inn i armene mine, som om den fremdeles var i live. De små fingrene strakk ut i været og sola skinte inn i babyens vennlige og ubevegelige øyne, sier Martin til nyhetsbyrået.

Se bildene: Dramatisk redningsaksjon i Middelhavet

Det er fotograf Christian Buettner i et tysk produksjonsfirma som har tatt bildet, etter at han og teamet har vært om bord i redningsfartøyet i to uker for å lage dokumentarfilm om jobben Sea-Watch gjør.

De ønsket å spre bildet av det som ved første øyekast ser ut som en sovende baby, da de mener at EUs politikere må åpne flyktningrutene gjennom Europa slik at ikke migranter dør i Middelhavet.

– Jeg begynte å synge for å trøste meg selv og for å ytre noe i et så ubegripelig og hjerteskjærende øyeblikk. Bare seks timer tidligere var dette barnet i live, sier Martin.

TUSENVIS FLYKTER: De siste ukene har tusenvis av migranter kommet over Middelhavet til Europa. Flere av båtene har kantret, som denne disse var om bord i 25. mai. Foto: Reuters

Vet ikke hvem eller hvor foreldrene er

Som bildet av syriske Aylan (3) – som lå livløs på stranden i Tyrkia i fjor – setter bildet av den druknede babyen et ansikt på krisen der mer enn 8000 mennesker har dødd i Middelhavet siden begynnelsen av 2014.

Faren til Aylan: – Barna gled ut av hendene mine

Man vet derimot ikke mye om den druknede babyen som Sea-Watch overlot til den italienske kystvakten. Det er ennå ikke kjent om babyen var en gutt eller en jente, eller hvem og hvor foreldrene er.

Den samme dagen hentet Sea-Watch i tillegg opp 25 andre døde personer, deriblant et annet barn.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har rundt 700 migranter druknet i forrige uke, i det som hittil i år har vært den mest travle uka på ruten mellom Libya og Italia.

PÅ SICILIA: Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker Siem Pilot i Catania på Sicilia. Hun sier til VG at bildet av den døde babyen er hjerteskjærende. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Listhaug: – Helt grusomt

– Det er helt grusomt. Jeg har små barn selv, og det er hjerteskjærende å se dette bildet, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Hun er på Sicilia denne uken for å se migrasjonssituasjonen i Italia med egne øyne, og har nettopp fått høre om hvordan det norske mannskapet på Siem Pilot har reddet 1017 mennesker fra drukningsdøden i forrige uke. Også der fantes det spedbarn.

– Hvorfor tror du noen legger ut på en slik ferd med små barn?

– Fordi de drømmer om et bedre liv, og i de aller fleste land i Europa har vi bedre liv enn i Afrika. Men løsningen er ikke at vi kan åpne for at alle kan komme. Da vil jo vårt system bryte sammen. Vi kan ikke gi opphold til økonomiske migranter, men hjelpe dem der de kommer fra, svarer Listhaug.

Les også

 1. Frykter flyktningtragedier i Den engelske kanal

  Den franske kystvakten advarer mot ulykker som sett i Middelhavet, etter at mennesker smugles med små båter gjennom…
 2. Ny flyktningbåt har forlist i Middelhavet – flere har druknet

  En båt med migranter har kantret utenfor kysten av Libya, melder den italienske kystvakten.
 3. Dramatisk redningsaksjon i Middelhavet: Over 500 migranter kjempet for livet

  Et nytt forlis i Middelhavet har krevd minst syv liv onsdag ettermiddag.
 4. Tallene som varsler ny dødssommer: Så mange migranter reiser over Middelhavet - og her kommer de fra

  BAMAKO/OSLO (VG) Her er bildene som gir en liten forsmak på hva som er i vente de neste månedene.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Libya
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. Listhaug i Italia: Frykter at migrasjonspresset skal øke

 2. Over 100 døde båtflyktninger funnet i Libya

 3. Redningsarbeidere forteller om drama i Middelhavet: – Havet er en gravplass

 4. Dramatisk redningsaksjon i Middelhavet: Over 500 migranter kjempet for livet

 5. Grufulle historier fra ny tragedie i Middelhavet

Fra andre aviser

 1. Over 100 døde båtflyktninger funnet i Libya

  Aftenposten
 2. Mange døde da gummibåt kantret utenfor Libya

  Bergens Tidende
 3. Minst 20 mennesker omkom i båtforlis i Middelhavet

  Aftenposten
 4. Kan ha krevd nesten 500 ofre

  Aftenposten
 5. Minst 43 omkom da flyktningbåt kantret utenfor Egypt

  Aftenposten
 6. 700 båtflyktninger kan ha omkommet i Middelhavet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder