Her blir ordføreren arrestert

Partifellen til VG: – De slo og avfyrte skudd

CARACAS (VG) Etter ordre fra presidenten stormet væpnet sikkerhetspoliti rådhuset og la ordføreren i jern.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Opposisjonspolitikeren, høyrehånden til ordføreren og representant i nasjonalforsamlingen, Richard Blanco (50) forteller at han var på vei til rådhuset i Caracas da en kollega ringte.

– Jeg ble fortalt at væpnet og maskert politi forsøkte å ta seg inn til ordførerens kontor. Da jeg kom frem ba jeg om arrestordren, men den viste de meg aldri, sier Blanco til VG og fortsetter:

– De ga ingen svar, tok seg inn på voldelig vis, slo meg og tok med seg ordføreren.

Han viser oss bilder han hevder han tok samme dag som arrestasjonen skjedde. Flere titalls politifolk fra sikkerhetspolitiet stormet bygningen og flere skudd skal ha blitt avfyrt, men ingen ble skadet.

«Vampyren»

Vi møter Blanco på kontoret i bydelen Chacaito i Venezuelas hovedstad tre uker etter at byens ordfører, opposisjonspolitikeren Antonio Ledezma (59), ble arrestert og fengslet mistenkt for å ha planlagt et USA-støttet kupp mot regjeringen.

President Nicholás Maduro omtaler Ledezma som «vampyren» og har beskyldt ham for å stå bak regimekritiske protester i fjor der 43 personer ble drept.

ORDFØRERENS HØYRE HÅND: Richard Blanco ble vitne til at ordføreren i Caracas ble arrestert. Han tok imot VG på sitt kontor. Foto:Thomas Nilsson,VG

– Presidenten er en sjarlatan og historieforteller, svarer Blanco når vi spør ham om anklagene om kupp-planer.

– Jeg kjenner ordføreren veldig godt og det eneste han har gjort er å heve stemmen mot uretten som skjer her i Venezuela.

Det søramerikanske landet er i en dyp økonomisk krise som følge av prisfallet for olje – som utgjør det aller meste av landets eksport.

Sonet ett år

Blanco ble selv arrestert for fem år siden og måtte tilbringe ett år bak murene.

– Jeg var på en demonstrasjon der en politimann ble angrepet. Jeg prøvde å hjelpe, men jeg skjønte senere at det var arrangert, fordi jeg ble arrestert og siktet for å ha slått ham. Dagen før hadde jeg uttalt meg kritisk om kriminaliteten og de mange drapene i Venezuela.

– BLE SLÅTT: Opposisjonspolitikeren Richard Blanco (50) hevder han ble slått i forbindelse med at ordføreren ble arrestert. Foto:Privat,

Amnesty International uttalte at arrestasjonen syntes å være politisk motivert, og at videobildene fra stedet ikke viste at Blanco angrep politimannen.

Per i dag sitter det flere titalls politiske fanger i venezuelanske fengsler.

– Når folk hever stemmer fanger regimet dem og setter dem i fengsel. Det er ikke et demokrati.

Blanco sier at han har snakket med partifellen flere ganger.

– Han holder hodet hevet og kjemper for et bedre Venezuela.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder