SYRIA-FARERE: Bildet er tatt i mai 2013 i Syria, nær den tyrkiske grensen. Fra venstre: Valon Avdyli, Djibril Abdi Bashir. Nest lengst til høyre står en for PST ukjent mann og lengst til høyre en avdød norsk-algerer (32) sittende på kne. Foto: PST

Tre menn dømt for å ha støttet IS i Syria

Tre menn er i Høyesterett dømt til fengselsstraffer fra syv måneder til fire år og seks måneder for terrortilknytning og for å ha støttet IS i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I vinter ble tre menn dømt etter terrorparagrafen i Borgarting lagmannsrett. Norsk-albaneren Valon Avdyli (28) og norsk-somalieren Djibril Bashir (30) ble dømt for å ha vært med i terrorgruppen IS i Syria.

Bakgrunn: Tre IS-tiltalte nordmenn terrordømt

Valon Avdylis lillebror, Visar Avdyli, (25) var den tredje tiltalte. Han er dømt for å ha gitt materiell støtte til brødreparets tredje bror, Egzon, ved å handle inn klær som skulle sendes til ham i Syria.

Alle ble pågrepet 27. mai i fjor, etter et halvt års hemmelig etterforskning av Politiets Sikkerhetstjeneste.

Les også: Terrorsak opp i Høyesterett

Alle de tiltalte nektet straffskyld da de forklarte seg i februar og mars, tiltalt etter paragraf 147 d i straffeloven. Mennene anket avgjørelsen til landets øverste domstol. Nå er straffens lengde vurdert.

Mildere straffer

Straffene er litt mildere enn da saken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett. Dette er første gang en norsk domstol behandler forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.

Leste du denne? Varsler ny IS-rettssak i mai

En norsksomalisk mann er dømt til fengsel i fire år og tre måneder. Det er tre måneder mindre enn han ble dømt for i Borgarting lagmannsrett. Til fradrag kommer 768 dager for utholdt varetekt.

Stor oversikt: De vervet seg til IS

To norskalbanske brødre ble dømt til henholdsvis fire år og seks måneder og sju måneders fengsel. For den første trekkes det fra 768 dager for utholdt varetekt og for den andre 31 dager.

For den første er dommen den samme som i lagmannsretten, mens den er redusert med en måned for den andre, skriver NTB.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder