FØR OG ETTER: Slik så området Simonton, vest for Houston i Texas ut 20. november i fjor sammenlignet med 30. august i år, etter orkanen Harvey har herjet. Foto: DigitalGlob AP

Slik er Texas før og etter ekstremværet

Én av ti bygninger i Houston er ødelagt og minst 50 personer mistet livet i monsterorkanen Harvey som herjet i Texas.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er en uke siden ekstremværet nådde i land i Texas, da som en kategori 4-orkan. Det er den kraftigste som har rammet delstaten på mer enn 50 år.

Minst 50 personer har mistet livet direkte eller indirekte som et resultat av ekstremværet, melder CNN.

I kjølvannet av ekstremværet har det brutt ut brann i flere konteinere ved et kjemisk anlegg som ble oversvømt. Grunnen til brannen skal være at kjøleelementene har blitt svekket av de massive oversvømmelsene.

Texas: Folk søker tilflukt på hustak

Den første eksplosjonen i anlegget skjedde allerede torsdag og ytterlige to konteinere tok fyr fredag. Ifølge CNN har det blitt besluttet å la de resterende konteinere ta fyr og brenne ned, på grunn av skaderisikoen til brannvesenet.

Vender tilbake

Noen beboere har fått lov til å returnere til hjemmene sine, men det fortsatt store vannmengder i enkelte områder.
Ifølge BBC bor fortsatt 43.000 mennesker i evakueringssentre.

Beveger seg: «Harvey» har nådd Louisiana

BRANN: Torsdag brøt det ut brann på det kjemiske anlegget Arkema SA i Texas etter oversvømmelsene. Foto: Adrees Latif Reuters

USAs president, Donald Trump har formelt bedt kongressen om å godkjenne en hjelpepakke på 7,85 milliarder dollar til innbyggere som er rammet av ekstremværet.

Ifølge amerikanske myndigheter har Harvey ført til materielle skader på mer enn 87.000 hjem og ødelagt nesten 7.000 i staten Texas.

Ifølge CNN skal mer en 72.000 personer blitt reddet fra flommen. 600 båter er satt inn i evakueringen, og både Louisiana og Florida har bidratt med båter. I tillegg brukes det 500 spesialkjøretøyer og 14 helikoptre for å redde folk ut.

Store skader

I Houston-området er det anslått at 136.000 bygg ble oversvømmet, som tilsvarer ett av ti bygg.

Ekstremværet «Harvey»: Så mye regn har rammet Houston

Skadene er anslått til å beløpe seg til mellom 48 milliarder og 75 milliarder dollar, noe som plasserer Harvey blant de fem mest kostbare stormene i amerikansk historie.

Ifølge lokale myndigheter var nedbørsmengdene av et omfang som finner sted bare én gang hvert 1.000 år. Det ble satt ny amerikansk nedbørsrekord med 132 centimeter regn, melder NTB.

EN UKE: Det er fortsatt store vannmasser i Texas etter en uke med ekstremværet. Foto: Brett Coomer Houston Chronicle via AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder