WE HAVE A PROBLEM: Millionbyen Houston ligger i et område som vil få minst 500 mm nedbør, kanskje et sted mellom 500 og 1000 mm nedbør, viser prognose fra StormGeos Houston-kontor. Foto: Richard Carson Reuters

StormGeo-meteorolog i USA: - Katastrofenedbør kan ramme millionbyen Houston

USAs oljehovedstad Houston kan ble rammet av ekstreme nedbørsmengder som følge av monsterorkanen «Harvey», viser en prognose laget av StormGeos Houston-kontor.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Norske StormGeos egne meteorologer i Houston følger monsterorkanen døgnet rundt: Den avtar nå raskere i styrke enn beregnet, sier meteorolog Derek Ortt.

Monsterorkanen «Harvey», som slo inn mot Texas-kysten natt til lørdag, kan likevel

bli liggende og maltraktere samme område i dagevis.

Leste du: Trump erklærer katastrofe

Tropisk storm

– «Harvey» har svekket seg raskere enn vi beregnet for tre timer siden. Vinden er nå anslått til 140 kilometer i timen, skriver Ortt.

Han mener at vi nå kan vente ytterligere svekkelse i timene som kommer.

Leste du: Her evakueres Guadalupe

RASERER BYEN: Et gateskilt i havnebyen Corpus Christi er slått i bakken av vindkast fra den tropiske orkanen «Harvey» natt til lørdag. Foto: Joe Raedle AFP

– Basert på den svekkelsen vi har observert de siste tre timene, er detnå sannsynlig at «Harvey» vil svekke seg til under tropisk orkans styrke i løpet av lørdag morgen eller ettermiddag amerikansk tid, sier han.

Han mener at trusselen nå endrer seg fra ekstrem vind til ekstrem nedbør.

– Vi har utarbeidet en prognose for nedbør i et kart. Et stort område i sørøstlige Texas vil få over 500 mm regn, noen områder vil få over 1000 mm regn.

Noen nedbørstall har kommet inn, og det er allerede registrert over 250 mm noen steder.

KATASTROFENEDBØR: Her er StormGeos Houston-avdelings nedbørskart for monsterorkanen «Harvey». Legg merke til at millionbyen Houston ligger i et område som kan få over 500 mm nedbør. Foto: Kart: StormGeo

Katastrofeflom i dagevis

– Denne nedbøren vil med stor sannsynlighet gi alvorlige til katastrofiske

oversvømmelser og flommer de neste dagene, lyder advarselen fra StormGeo-meteorologen.

I tillegg er det lørdag ventet tornadoer i området sørøstlige Texas, skriver han.

Også nedbørsprognosene fra National Hurricane Center viser at Houston med sine to millioner innbyggere ligger i en sone som kan få mer enn 500 mm nedbør i løpet av orkanens herjinger.

Hamstrer vannflasker

VANN OG STEARINLYS: Tor-Erik Knudsen (28) fra Bærum bor like utenfor Houston i Texas. Han forteller at han har hamstet vann, og stearinlys i tilfelle strømmen blir borte. Foto: PRIVAT

Tor-Erik Knudsen (28) fra Bærum er bosatt i The Woodlands cirka 30 minutters kjøretur fra Houston. Han forteller at orkanen oppleves på kroppen, men at han har vært heldig og unngått de verste vindstyrkene.

– Nå er det ganske stille, men det regner mye. Jeg så nettopp på lokalnyhetene at vi kan forvente oss nærmere en meter nedbør i løpet av den neste uken, forteller han til VG og legger til at alle han har flere venner i Houston som har evakuert fra hjemme sine og reist nordover til Dallas.

Knudsen bor i en leilighet i tredje etasje og er dermed relativt godt skjermet mot det som skulle komme. Men han har allikevel hamstret mat og vannflasker dersom det skal bli vanskelig å ta seg ut av leiligheten over den neste uken. Han har også fylt opp badekaret med vann.

– Vi hadde ekstrem nedbør for to år siden også. Da flommet elvene rundt Houston over motorveiene. Da kan ting skje veldig fort, og det er en frykt som jeg tror ligger i alle som bor i Houston nå. Nå har vi kjøpt masse stearinlys og lader opp alt vi kan i tilfelle strømmen går, forteller han.

Meteorologene ser nå et mønster i værsituasjonen som åpner for at det katastrofale værsystemet stanser opp over kysten av det sørlige Texas, melder ABC News.

KAN SES FRA ROMMET: Slik ser monsterorkanen «Harvey» ut fra International Space Station fredag. Den gjerdes nå inn av høytrykk og kan bli liggende på samme sted i dagevis. Foto: Nasa Reuters

Vind i 180 km/t

Den tropiske orkanen traff land som en kategori 4-orkan ved 05-tiden norsk tid, og svekket seg i løpet av tre timer til en fortsatt meget ødeleggende kategori 3-orkan. Vindstyrken var da fortsatt oppe i 200 km/t.

Ved 10.30-tiden norsk tid ble «Harvey» nedjustert til en kategori 2-orkan, med vindstyrke opp mot 180 km/t.

Ved 1230-tiden norsk tid ble orkanen ytterligere nedgradert til kategori 1, med vindstyrke over 140 km/t.

Se bilder fra Harvey herjinger her:

Årsaken til at gigantorkanen kan stanse opp og snurre på samme sted, er at solide høytrykk nå omgir den på flere kanter.

– Tropiske orkaner liker ikke tørr luft, så de prøver å plassere seg på et sted som ikke er ugunstig. Orkaner liker varmt vann og ingen forstyrrende vindskjær, så Mexicogolfen er det perfekte stedet, forklarer seniormeteorolog Max Golembo ved ABC News.

TEXAS: Innbyggere bes skrive navn og personnummer på armen

Holdes på plass

En høytrykksrygg har dannet seg mellom California, hvor det er en hetebølge for tiden, og Mexicogolfen, hvor det ligger et høytrykk. Det er ingenting som dytter Harvey noe sted, disse to systemene kan holde «Harvey» på plass, mens den roterer rundt sin egen akse, sier meteorologen.

Han mener denne situasjonen kan vare helt til høytrykksryggen svekker seg, og det kan skje så sent som onsdag.

– Avhengig av når høytrykksryggen i vest svekket, vil stormen da kunne bevege seg mot nord i retning New Orleans, sier han.

Tropisk storm søndag

NY NEDBØRSFARGE: NOAA måtte finne fram ny mørk lillafarge for å markere «Harvey»-nedbøren Foto: Graf: NOAA

Sjefmeteorolog Ginger Zee ved ABC News peker likevel på at Harvey trolig vil være svekket til en tropisk storm i løpet av søndag.

Det er ventet ekstreme og ødeleggende mengder nedbør i et svært område hvor

«Harvey raser – prognoser tilsier over tusen millimeter – en meter – regn. Ja, ifølge Washington Post viste prognosene så mye nedbør at USAs svar på Meteorologisk institutt – National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA – måtte legge inn en ny farge i nedbørsgrafikken sin – mørk lilla.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder