Cruz trekker seg som presidentkandidat

Partilederen lanserer Trump den sannsynlige Clinton-utfordreren

Prognoser: Sanders slår Clinton i Indiana

NEW YORK (VG) Texas-senator Ted Cruz (45) gir opp kampen mot Donald Trump etter nattens store nederlag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den republikanske nominasjonsprosessen tok en dramatisk vending i natt, etter at forretningsmannen Donald Trump nok en gang innkasserte en storseier – denne gang i delstaten Indiana. Etter at resultatet var klart gikk Trump-rivalen og partifellen Ted Cruz på scenen på sin valgvake og kunngjorde at han trekker seg.

– Med tungt hjerte, men med grenseløs optimisme for den langsiktige fremtiden for landet vårt, stopper vi vår kampanje, sa senatoren fra Texas foran fortvilte støttespillere på hans valgvake i Indianapolis.

I natt: Trump knuste Cruz i Indiana

Dermed er det bare to republikanske presidentkandidater igjen: Donald Trump og Ohio-guvernør John Kasich. Sistnevnte har kun vunnet én eneste delstat – hjemstaten Ohio og har bare 156 delegater mot Trumps over 1000.

Lest denne? USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

– Den sannsynlige nominerte presidentkandidaten

Dermed ser veien helt åpen ut for Donald Trump i kampen om å bli republikanernes nominerte presidentkandidat. Det inntrykket ble forsterket da partileder for Det republikanske partiet, Reince Priebus la ut følgende melding på Twitter der han omtaler Trump som partiets sannsynlige nominerte presidentkandidat:

Alle stemmene i Indiana er ennå ikke talt opp, men det ligger an til at forretningsmannen får over 50 prosent av stemmene og soper med seg samtlige 57 delegater som var i spill for republikanerne.

Ved 03.15-tiden norsk tid gikk «The Donald» på scenen i sitt eget Trump Tower på Manhattan for å holde seierstale. Med seg hadde han blant annet med seg kona Melania og datteren Ivanka.

– Jeg har konkurrert hele livet mitt, i ulike konkurranser i sport, forretninger og de siste ti månedene: i politikk. Jeg har møtt noen av de mest utrolige konkurrenter i Det republikanske partiet, sa Trump og fortsatte:

– Cruz – han er litt av en konkurrent. Han har en fantastisk fremtid foran seg og jeg ønsker å gratulere ham. Jeg skjønner hvordan han og Heidi (Cruz' kone) har det nå, men jeg vil si at han er en tøff konkurrent.

VGTV: Dette er dokumentaren Trump fikk stoppet

TAKKET FIORINA: Ted Cruz ga Carly Fiorina, som han nylig utpekte som sin visepresidentkandidat, en god klem etter at han trakk seg som presidentkandidat. Foto: Chris Bergin Reuters

– Vi skal vinne stort

Forretningsmannen la seg dermed i et ganske annet toneleie enn da han nylig hevdet at faren til Cruz hadde en forbindelse til Lee Harvey Oswald, mannen som drepte John F. Kennedy. Cruz svarte med å kalle Trump «en sykelig løgner».

Nå er det kampen mot Hillary Clinton (69), som med all sannsynlighet blir demokratenes nominerte presidentkandidat, som har det fulle fokus for Trump:

– Vi skal vinne i november. Vi skal vinne stort.

MED FAMILIEN: Donald Trump hadde med seg blant annet kona Melania og datteren Ivanka under sin seierstale i natt. Foto: Mary Altaffer Ap

Skaff deg innsikt: Slik avgjøres valgthrilleren i USA

Demokratene hadde også nominasjonsvalg i Indiana. Der er det Vermont-senator Bernie Sanders (74) som utropes som vinner over favoritten Clinton.

Med 76 prosent av stemmene talt opp der har Sanders 53,1 prosent av stemmene, mens Clinton har 46,9 prosent.

Etter Indiana er det kun ni nominasjonsvalg igjen for republikanerne, og 13 for demokratene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder