Utenriksminister Steinmeier kaller Trump en hatpredikant • Norsk professor: Tyskland vet hvor galt det kan gå

ANGREP: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fra den sosialdemokratiske koalisjonspartneren SPD gikk onsdag hardt ut mot den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: David Mdzinarishvili Reuters

Tyskland advarer mot Trump som president: – Verden blir et farligere sted

Den tyske utenriksministeren advarer amerikanerne mot å velge Donald Trump som president, melder storavisen Bild.

  • Eirik Røsvik

Artikkelen er over tre år gammel

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) går overraskende hardt ut mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trump i USA.

– Verden er vanvittig komplisert. Den trenger politikere som er sitt ansvar bevisst, som gjør verden til et bedre sted. Vi trenger ikke en leder som gjør vår verden til et farligere sted, sier Steinmeier til Bild.

Tidligere i august ble Trump også kalt en «hatpredikant» av utenriksminister Steinmeier, melder Die Welt.

Les mer: Krise for Trump etter Khan-angrepet

Uenig med Merkel

En talskvinne fra det tyske utenriksdepartementet sa at utenriksministeren «ikke er nøytral i dette spørsmålet», men var av den mening at «en må være redd for hvilken verden dette blir» om man følger med på Trumps utspill i presidentvalgkampen.

Talskvinnen understreket at Trump faktisk kan vinne valget i USA. «Utenriksministeren er oppmerksom på dette. Og det er hans rett», sier Sawsan Chebli til Bild.

Angela Merkel er mer diplomatisk enn utenriksministeren. «Hun vil ikke involvere seg i eller kommentere valgkampen», sier talskvinnen Ulrike Demmer.

Fikk du med deg? Kina i harnisk etter Trumps beskyldninger

Unikt Trump-fenomen

LSE-professor og seniorforsker Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener måten utenlandske statsledere involverer seg i den amerikanske valgkampen er et nytt fenomen som kan knyttes til Donald Trumps kontroversielle utspill.

Så sent som søndag gikk Mexicos utenriksminister ut mot Trump.

– Hva skyldes disse bruddene på diplomatiske sedvaner?

– Hele konseptet Donald Trump, sier Neumann til VG.

– Steinmeiers utspill er en skarp reaksjon på Trump sin måte å snakke om andre mennesker på. Trump har tatt samtalene fra barer og bakrom fram i lyset. Det er ikke slik prat vi er vant til å høre fra våre vestlige allierte, sier Neumann.

Saken fortsetter under bildet.

KONTROVERSIELL: Både mexicanske og tyske politikere har gått hardt ut mot Donald Trump. Foto: Pontus Höök VG

Spesielt for Tyskland

Neumann mener at flere av Trumps angrep på funksjonshemmede, mexicanere, muslimer og kvinner bærer preg av en menneskefiendtlig retorikk. Det fører til ekstra sterke reaksjoner i Tyskland, som har sett effekten av slike ideer før.

– Tyskland vet mer enn andre hvor galt det kan gå, noe som kanskje fører til ekstra sterke reaksjoner på Trump der. Det er sterke ord fra Steinmeier, sier Neumann.

– Hva skjer hvis Trump vinner valget?

– Enhver kandidat forholde seg til en del politiske realiteter. Det er grenser for hvordan en kan snakke om venner og allierte. Trump bruker utenrikspolitikken som en boksesekk for å appellere til sine kjernevelgere innenriks, sier Neumann.

Flere følger Trump

Flere land i verden har ledere med lignende populistiske utenriksstrategier.

Neumann peker spesielt på Tyrkia og Russland. Både Recep Tayyip Erdogan og Vladimir Putin er tøffe på utenriksfronten for å appellere til velgere i egne land. Og gruppene som støtter trekløveret Putin, Erdogan og Trump har noen fellestrekk.

– Ideen er at Trump sier ting slik det er. Det er energien i valgkampen, men jeg er ikke sikker på om ting faktisk er slik Trump sier de er, sier Neumann.

– Han har en ganske enkel måte å tenke på, men det er en talemåte som appellerer til hvite menn som ikke nødvendigvis er spydspissen i samfunnet, sier han.

Mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Hillary Clinton
  3. Tyskland

Flere artikler

  1. Tysklands utenriksminister bekymret over Trumps NATO-uttalelser

  2. USA-ekspert mener Trump kan ha tapt valget forrige uke

  3. Tysklands utenriksminister: – Dette gjør vi altfor sjelden

  4. Valg-quiz: Hvor godt har du fulgt med i den amerikanske valgkampen?

  5. Trump om Putin: – En mye bedre leder enn det vår president har vært

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder