RIFT: Dette flyfotoet, som er tatt for over en måned siden, viser en stor rift i Larsen C-isbremmen Antarktis. Foto: John Sonntag, AFP

Enormt isfjell har løsnet i Antarktis

Et enormt isfjell, større enn Akershus fylke, har løsnet fra kysten av Antarktis. Nå må kart tegnes om, ifølge forskningsleder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Kalvingen fant sted en eller annen gang mellom mandag og onsdag da en 5.800 kvadratkilometer stor bit av isbremmen Larsen C løsnet, heter det i en uttalelse fra det britiske forskningsprosjektet Project Midas, som ledes av Swansea University.

I forrige uke viste satellittbilder offentliggjort av Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) at en 200 kilometer lang sprekk nesten hadde delt isflaket fra resten av isbremmen, melder NTB. Nå er bruddet et faktum.

– Vi har ventet på at dette skulle skje i flere måneder, og har vært overrasket over hvor lang tid det tok før riften brøt gjennom de siste kilometerne av isen. Vi vil fortsette å overvåke konsekvensene av kalvingen og skjebnen til dette store isfjellet, sier Adrian Luckman, prosjektleder og professor ved Swansea University.

I Norge: Vår største isbre blir stadig mindre

Til New York Times sier Luckman at etter hva forskerne kjenner til, er den gjenværende delen av Larsen C-bremmen nå mindre enn noen gang.

– Dette er en stor forandring. Kart vil måtte tegnes om, sier han til avisen.

Se video fra Larsen C-bremmen her

Les også: Verdenskjent klatrer funnet i isbre etter 16 år

Vet ikke hva som vil skje

At isfjellet har løsnet, har imidlertid ingen umiddelbar effekt på havnivået, ifølge Project Midas.

– Isfjellet er et av de største som er registrert, og dets fremtid er vanskelig å forutsi. Det kan bli værende i ett stykke, men det er mer sannsynlig at det brytes opp i flere deler. Noe av isen kan bli værende i området i flere tiår, mens deler av isfjellet kan drive nordover til varmere vann, sier Luckman.

2003: Den største isbreen i Arktis smuldrer opp

Larsen isbrem består av flere deler og ligger på østsiden av Antarktis-halvøya. Project Midas-forskerne har overvåket sprekken i Larsen C-bremmen i flere år, etter oppløsningen av Larsen A-bremmen i 1995 og bruddet i Larsen B-bremmen i 2002.

I januar, mai og juni ble det oppdaget store endringer i riften i Larsen C.

Ikke de samme tegnene

Et varmere klima spilte trolig en rolle i endringene av både Larsen A og B, men C virker å være annerledes, ifølge BBC.

– Vi ser ikke den samme uttynningen som vi så på Larsen A og B, sier professor Helen Fricker ved havforskningsinstituttet Scripps Institution of Oceanography til kringkasteren.

– De fleste glasiologer er ikke spesielt urolige for det som skjer på Larsen C, ennå. Det er «business as usual», sier Fricker.

2002: Gigantisk isfjell løsnet fra Ross-bremmen

I FJOR: Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA offentliggjorde dette bildet av en dyp rift i Larsen C-bremmen 1. desember i fjor. Foto: Nasa / AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder