UTFØRTE NY TEST: Et nytt missilforsøk skal ha hatt stor rekkevidde. Foto: Wong Maye-e AP

Analytikere: Nord-Koreas siste rakett kunne nådd USA

Nyheten kommer samme dag som Nord-Korea varsler «viktig kunngjøring» - og USA feirer nasjonaldagen sin.

  • Elise Alexandra Gulbrandsen
  • Ingri Gudmundsen Bergo

Artikkelen er over to år gammel

I en kunngjøring på statskanalen ved 8.30-tiden tirsdag, hevder Nord-Korea å for første gang å ha gjennomført en vellykket test av en interkontinental missil, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kim Jong-un skal selv ha bestilt testen, melder Reuters på Twitter. Nyhetsbyrået skriver videre at Nord-Korea hevder å ha missilkapasitet til å treffe hvor som helst i verden.

VG-spesial: Syv dager i Nord-Korea

Analytikere mener missilet Nord-Korea testet på den amerikanske nasjonaldagen, har kapasitet til å nå USA. Det er i så fall første gang et av missilene deres kunne nådd så langt.

VG+: Slik ble Nord-Korea verdens 9. atommakt

Landet i Japan

Missilet skal ha blitt avfyrt ved 09.40-tiden lokal tid, fra en provins nær grensen til Kina. Sør-Koreas president Moon Jae-in uttalte tidligere at missilet kan ha vært et interkontinentalt ballistisk missil – som Nord-Korea nå hevder.

Missilet skal ifølge Sør-Koreansk militære ha flydd over 930 kilometer før den landet i havet i det som er Japans økonomiske sone, skriver nyhetsbyrået.

Oppskytingen er den 11. så langt i år, og ifølge BBC hadde trolig dette siste missilet langt større rekkevidde enn de foregående.

President Trump var tidlig ute med å kommentere oppskytningen.

Shea Cotton, en etterforsker ved James Martin Center for Nonproliferation Studies i California, mener utskytningen bevisst var lagt til å sammenfalle med USAs nasjonaldag.

– Det er allerede fjerde juli i Nord-Korea. Jeg mistenker at de skyter opp litt fyrverkeri i dag nettopp på grunn av det, skrev han på Twitter.

VG i Nord-Korea: Da diktatorens halvbror ble drept

– Ingen trussel mot USA

I en uttalelse fra Pacific Command, som har ansvar for USAs militære operasjoner i Asia og Stillehavs-regionen, heter det at missilet fløy i 37 minutter, men at det ikke utgjorde en trussel mot Nord-Amerika.

David Wright i Union of Concerned Scientists, sier tilgjengelig informasjon tyder på en økning i rekkevidden på Nord-Koreas missiler. Han sier at raketten kan ha nådd en høyde på mer enn 2.800 kilometer.

– Dersom meldingene stemmer, så kan det samme missilet nå en maksrekkevidde på 6.700 kilometer i en standard bane, sier Wright. Han sier at det er en rekkevidde som kan bety at missilet teoretisk sett kan nå Alaska.

Bakgrunn: Avfyrte nytt missil

Trump twitret

Like etter meldingene om prøveskytingen, gikk president Donald Trump til twitter for å uttrykke sin frustrasjon.

– Har ikke denne fyren noe bedre å gjøre med livet sitt? spør Trump retorisk.

– Det er vanskelig å tro at Sør-Korea og Japan vil finne seg i dette så mye lenger. Kanskje Kina legger tungt press på Nord-Korea og får slutt på dette tullet én gang for alle! fortsetter han i neste melding.

Henvisningen til Kina er ikke tilfeldig. Landet er tradisjonelt sett det som har mest innflytelse på Nord-Korea, og Trump er avhengig av deres støtte for å komme noen vei. Ifølge New YorkTimes' kilder i administrasjonen har presidenten advart Kina om at USA er klar til å handle på egenhånd for å legge press på myndighetene i Nord-Korea.

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Kim ypper seg på Trump – lover flere «gaver»

  2. Trump om Nord-Koreas missiloppskytning: – Vi tar oss av det

  3. Kina etter Nord-Koreas rakettoppskyting: – Spenningene har nådd et bristepunkt

  4. FFI-forsker: «Svært sannsynlig at Nord-Korea kan ramme USA»

  5. Nord-Korea bekrefter missiltester

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder