AVTALE: USA utenriksminister Mike Pompeo holder pressekonferanse om fredsavtalen mellom USA og Taliban. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

USA og Taliban har signert fredsavtale

USA og Taliban har signert fredsavtale.

 • NTB-AFP-AP

Regjeringen i USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen har undertegnet en fredsavtale som legger til rette for amerikansk tilbaketrekking fra Afghanistan.

Undertegningen skjedde under en seremoni i Qatars hovedstad Doha lørdag.

les også

Pompeo: USA planlegger å undertegne avtale med Taliban 29. februar

I forkant av seremonien sendte USA og Taliban ut en felles uttalelse der USA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan i løpet av 14 måneder. Også soldatene til USAs allierte skal trekkes ut.

Forutsetningen er at Taliban overholder sine forpliktelser i avtalen med USA.

– Vi er bare ved begynnelsen, sa den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo i Doha i forkant av signeringen.

– En betydelig reduksjon i volden vil skape forutsetninger for fred, la han til.

Samtidig kommenterte USAs forsvarsminister Mark Esper avtalen i Afghanistans hovedstad Kabul. Han advarte om at USA ikke vil nøle med å trekke seg fra avtalen hvis ikke Taliban overholder sine forpliktelser.

For tidlig å si hvordan Norges bidrag påvirkes

Også Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er til stede i Doha lørdag. Hun sier avtalen vil være et viktig skritt mot en politisk løsning på konflikten i Afghanistan, men minner samtidig om at mye arbeid gjenstår.

– Norge ønsker velkommen felleserklæringen i Kabul og avtalen mellom USA og Taliban i Doha. Det afghanske folket fortjener fred. Vi oppfordrer de afghanske partene til å raskt starte inkluderende fredsforhandlinger. Gratulerer til myndighetene i Qatar for vellykkede forhandlinger. Norge støtter en videre fredsprosess, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun sier videre at dette vil være et viktig skritt mot en politisk løsning på konflikten i Afghanistan.

– Mye arbeid gjenstår og det er langt fram til en fredsavtale. I lys av vårt langvarige fredsengasjement, og i likhet med en rekke andre land, inkludert flere av våre nære allierte i NATO, mener vi det er viktig å markere en tydelig støtte til denne prosessen, sier hun.

– Etter flere tiår med krig trenger afghanerne fred. En fredsprosess bør være inkluderende og føre til en fredsavtale som ivaretar menneskerettigheter, ikke minst for kvinner, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Det er for tidlig å si hvordan fredsavtalen mellom USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen vil påvirke Norges militære bidrag, ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Han sier til NTB at Norge vil fortsette det militære bidraget på 60 personell til RSM (oppdraget Resolute Support Mission som Norge deltar i).

– Fra april vil vi øke dette bidraget ytterligere ved å overta ledelsen av et flernasjonalt militært sykehus, sier forsvarsministeren i en uttalelse til NTB.

Bakke-Jensen fremholder at det er situasjonen på bakken som er styrende for justeringer i styrkebidraget.

– Det er derfor for tidlig å si noe om hvordan avtalen på sikt vil påvirke vårt militære bidrag. Dette er noe Nato nøye vil vurdere i lys av den endrede sikkerhetssituasjonen fremover og som regjeringen da vil ta stilling til, sier han.

USAs regjering planlegger å trekke alle amerikanske styrker ut av Afghanistan i løpet av 14 måneder.

Stoltenberg i Kabul

Samtidig som undertegningen foregår i Doha, har Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kommet til Afghanistan. Der skal han lørdag delta under en pressekonferanse sammen med USAs forsvarsminister Mark Esper og Afghanistans president Ashraf Ghani, ifølge en uttalelse fra Nato.

Signeringen av avtalen i Doha skjer etter at USA og Taliban først ble enige om å redusere voldsnivået i Afghanistan i én uke. Ifølge Mike Pompeo ble denne avtalen i stor grad overholdt.

Mer om

 1. Taliban
 2. USA
 3. Mike Pompeo
 4. Afghanistan

Flere artikler

 1. USA og Taliban har signert fredsavtale

 2. Pompeo: USA planlegger å undertegne avtale med Taliban 29. februar

 3. USA med luftangrep mot Taliban: – Dette er veldig alvorlig

 4. Medier: Taliban og USA skal være nær en avtale

 5. Stoltenberg til VG: NATO trekker ut soldater fra Afghanistan om Taliban minsker volden

Fra andre aviser

 1. USA og Taliban har signert fredsavtale

  Bergens Tidende
 2. USA og Taliban signerer fredsavtale

  Aftenposten
 3. USA sier det er enighet om våpenhvile i Afghanistan

  Aftenposten
 4. Taliban nærmere fredsavtale med USA, men de vanskeligste forhandlingene er i vente

  Aftenposten
 5. Amerikanerne vil ut etter 18 år. Er marerittet snart over?

  Aftenposten
 6. – Norske soldater er trent og utstyrt for å delta i et land i krig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder