SAMMENSTØT: Opprørspoliti og demonstranter i Colombias hovedstad Bogota torsdag. Foto: Ivan Valencia / AP

Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia: – Inspirert av Chile og Ecuador

Først brøt demonstrasjonene ut i Ecuador i september, deretter i Peru, Bolivia og Chile i oktober. Torsdag tok også colombianere til gatene.

– President, gå av! var en av parolene til demonstrantene som toget gjennom hovedstaden Bogotá.

Også i en rekke andre byer var det protester. Ifølge politiet og myndighetene deltok til sammen over 200.000 mennesker.

De protesterte både mot økonomiske ulikheter, korrupsjon og regjeringens angivelige planer om å heve pensjonsalderen.

Gjennomføring av fredsavtalen med FARC-geriljaen, som ble forhandlet fram med hjelp fra Norge i 2016, var også et krav.

Fagforeninger, studenter, bondeorganisasjoner og urfolksgrupper har tatt initiativ til demonstrasjonene.

TITUSENVIS SAMLET: Studenter og arbeidere samlet seg under paraplyer ved Bolivar Square i Bogota for å demonstrere mot presidentens økonomiske politikk. Foto: Diego Bauman / EFE

Førsteamanuensis i latinamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Steinar Andreas Sæther, tror opptøyene i nabolandene Venezuela og Ecuador, samt Bolivia og Chile de siste månedene har vært en klar inspirasjon for demonstrasjonene som nå gjennomføres i Colombia.

– Vi kan være helt sikre på at disse demonstrasjonene er inspirert av det som har skjedd i regionen. Det vi derimot ikke kan være sikre på er i hvor stor grad denne streiken har vært koordinert, eller om det har vært samarbeid mellom ulike organisasjoner over landegrensene, sier han til VG.

les også

Colombia på vei mot ny væpnet konflikt

– Har sett at demonstrasjonene har fått betydning

Professoren påpeker at det likevel er det store ulikheter mellom årsakene til demonstrasjonene i de latinamerikanske landene.

– President Ivan Duque har vært i en veldig svak posisjon siden han kom til makten i 2018. Opposisjonen i sentrum og sentrum-venstre gjorde et veldig godt valg, og han har dermed hatt store problemer med å få flertall i Kongressen:

– I tillegg blir Duque angrepet fra høyresiden og tidligere president Álvaro Uribe for å ikke være hard nok mot det de oppfatter som terrorister og den gamle geriljaen. Presidenten lovet flere gjennomgripende reformer da han ble valgt, som han ikke har klart å få gjennom. Dermed har han blitt en litt handlingslammet president, sier Sæther.

Presidenten har i dag bare i underkant av 30 prosent oppslutning i befolkningen, forklarer forskeren.

– Colombianere har sett at demonstrasjonene i Chile og Ecuador faktisk har fått betydning.

FRYKTER VOLDELIGE OPPTØYER: Colombias president Ivan Duque mobiliserte politiet i forkant av streiken torsdag for å forhindre uro under demonstrasjonene. Foto: NICOLAS GALEANO HANDOUT / PRESIDENCY OF COLOMBIA

Fryktet voldelige opptøyer

Duque og hans regjering har fryktet utbrudd av voldelige opptøyer, som i år har rammet både Bolivia, Chile og Ecuador. Regjeringen har utkommandert 170.000 politifolk for å hindre uro og beskyldt Venezuela for å forsøke å fyre opp under misnøyen.

Torsdag rettet presidenten seg til demonstrantene på Twitter, og oppfordret folkemengden til å demonstrere fredelig.

«Vi vil garantere orden og vi vil beskytte, med alle verktøyene vår grunnlov gir oss, retten colombianere har til å leve i fred», skrev presidenten.

Sæther mener presidenten har lært av feilene president Sebastián Piñera begikk i Chile.

– Disse demonstrasjonene blir møtt på en helt annen måte. Duque betegner dem som fredelige, selv om han påpeker at noen få vandaler har gjort skade og begått voldelige handlinger:

– Det er interessant, for det er en helt annen respons enn Piñera i Chile kom med i begynnelsen av november - da han hevdet at demonstrasjonene der var organisert av utenlandske infiltratører, sier forskeren.

En demonstrant holder opp det Colombianske flagget under demonstrasjonen i Bogota torsdag. Foto: Ivan Valencia / AP

Fagforeningen mobiliserer

Sæther forklarer at mange av sakene som har mobilisert demonstrantene i Colombia fortsatt ligger på forhandlingsbordet.

– Det tyder på at fagforeningene i Colombia forsøker å styrke sin posisjon i forhandlingene. Det er en god del mennesker som hører på disse fagforeningene, men i europeisk sammenheng er de veldig små:

– Den største fagforeningen har omkring 500.000 medlemmer, og dette er et land med 50 millioner innbyggere. Jeg tror mange av dem som deltar i streiken også gjør det av andre grunner - eksempelvis arbeidsledigheten. Selv om Colombia har hatt moderat økonomisk vekst ligger arbeidsledigheten fortsatt på omlag 10 prosent, sier han.

les også

Demonstrasjonene i Chile: Satte fyr på politiet

28 politibetjenter skadet

Protestene torsdag var stort sett fredelige, men noen steder oppsto det sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti.

I sentrum av Bogotá kastet en mindre gruppe maskerte mennesker egg på politiet, som svarte med tåregass. Det ble også meldt om sammenstøt i andre deler av hovedstaden, samt ødeleggelser av busser og blokkerte veier. I byen Cali ble det innført portforbud fra klokken syv kveldstid lokal tid.

Minst åtte sivile og 28 politibetjenter skal ha blitt skadd i sammenstøtene. Ti personer skal være pågrepet, og 22 ble holdt midlertidig av politiet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

PORTFORBUD: Ordføreren i byen Cali har innført portforbud etter at demonstrasjonene førte til sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter torsdag. Foto: ERNESTO GUZMAN JR / EFE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder