GRANSKES: Representantenes hus gransker sikkerhetsklareringer for Trumps stab i Det hvite hus. Foto: Cliff Owen, AP

Varsler hevder Det hvite hus omgjorde sikkerhetsklarering for 25 personer

Minst 25 personer har fått sikkerhetsklarering i president Donald Trumps administrasjon på tross av at byråkratene hadde diskvalifisert dem, ifølge varsler.

  • NTB-AP-DPA

Artikkelen er over ett år gammel

Ifølge CNNs reporter Alexander Marquardt skal to av personene være Donald Trumps datter Ivanka Trump, og hans svigersønn Jared Kushner.

Anklagene fra den mangeårige byråkraten Tricia Newbold, som har hatt ansvar for å utstede sikkerhetsklarering for flere seniorrådgivere i Det hvite hus, er å finne i dokumenter som ble frigitt av kontrollkomiteen i Representantenes hus mandag.

Newbold forteller her at hun laget en liste over minst 25 personer som i utgangspunktet fikk avvist sine søknader om sikkerhetsklarering i fjor.

Årsaken var angivelig «diskvalifiserende faktorer» i søkernes bakgrunn, deriblant bekymringer rundt utenlandsk innflytelse, narkotikabruk, kriminell atferd, pengeproblemer eller interessekonflikter. Men ifølge Newbold omgjorde høytstående medarbeidere i Det hvite hus byråkratenes beslutning.

Varsleren mener klareringer kan ha blitt innvilget i strid nasjonal sikkerhets interesser.

les også

New York Times: Trump beordret sikkerhetsklarering av svigersønn

Kushner og Flynn

Newbold hadde en lederstilling i Det hvite hus' kontor for personalsikkerhet og har arbeidet for både republikanske og demokratiske presidenter. Hun har jobbet med sikkerhetsklareringer i 18 år, skriver Washington Post.

Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert påstandene.

Kontrollkomiteen etterforsker sikkerhetsklareringer som er utstedt av Trump-administrasjonen, deriblant til presidentens svigersønn Jared Kushner, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og tidligere rådgiver Rob Porter.

For en måned siden rapporterte The New York Times at Trump har beordret tjenestemenn til å gi sikkerhetsklarering til Kushner på tross av protester fra nasjonale sikkerhetsbyråkrater.

les også

USAs justisdepartement: – Trump kan utestenge journalister

Navneliste

Innholdet i varselet ble kjent da komiteens leder, demokraten Elijah E. Cummings, offentliggjorde et brev og et notat om saken mandag. I notatet er utdrag av et vitneavhør som Newbold gjorde med både republikanske og demokratiske medlemmer av denne komiteen 23. mars.

Newbolds navneliste er ikke offentlig, men ifølge notatet omfatter de «to nåværende høytstående tjenestemenn i Det hvite hus». Newbold har tidligere delt sine bekymringer med amerikanske medier.

Det hvite hus har ikke erkjent at Trump har direkte grepet inn, men har tidligere framholdt at presidenten som utøvende myndighet må ha forrett til å innvilge sikkerhetsklareringer.

les også

Donald Trump trekker tilbake sikkerhetsklareringen til tidligere CIA-direktør

Republikaner kritisk

Ifølge Cummings nekter Det hvite hus å samarbeide med komiteen i granskingen av saken. Komitélederen sier han vil stevne flere tjenestemenn i Det hvite hus for å få dem til å vitne om saken i Kongressen.

Jim Jordan, som er Republikanernes øverste representant i kontrollkomiteen, er sterkt kritisk til granskingen, mener den er politisk motivert og hevder Cummings bare forsøker å finne en unnskyldning for å snoke i personalmapper.

Les også

Flere artikler

  1. New York Times: Trump beordret sikkerhetsklarering av svigersønn

  2. Det hvite hus stevnet av demokratene i Kongressen

  3. Demokratene åpner Russland-etterforskning

  4. Det hvite hus skal ha lagt lokk på flere Trump-samtaler

  5. Brendes comeback i storpolitikken: Ledet møte med nytt USA-angrep mot Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder