Sikkerhetsrådgiver om Trump-krav: – Upassende

NEW YORK (VG) Ukraina-ekspert i USAs nasjonale sikkerhetsråd, Alexander Vindman, sier han hadde en plikt til å varsle om Donald Trumps samtale med Ukrainas president.

Den dekorerte oberstløytnanten er blant vitnene i den tredje offentlige riksrettshøringen i Representantenes hus.

Høringene skal belyse om USAs president Donald Trump misbrukte makt ved å be et annet land hjelpe ham politisk. Prosessen kan ende med at Trump stilles for riksrett.

Les mer: Dette må du vite om riksrettshøringen

Vindman jobber ved Det hvite hus som Ukraina-ekspert i USAs nasjonale sikkerhetsråd. Han lyttet til den omstridte samtalen mellom Trump og Ukrainas president Zelensky 25. juli.

VAR BEKYMRET: Alexander Vindman møtte i den offentlige høringen i Kongressen i dag. Han forteller at han reagerte på Trumps forespørsel til Ukraina. Foto: JONATHAN ERNST / X90178

– Bekymret

Vindman startet sin forklaring med å fortelle hvorfor han reagerte på innholdet.

– Jeg ble bekymret. Det jeg hørte, var upassende, sier han.

I samtalen tok Trump opp at han ønsket en etterforskning av Demokratenes Joe Biden og gasselskapet Burisma, der Bidens sønn har vært styremedlem.

– Det er upassende for en amerikansk president å be om en etterforskning av en amerikansk statsborger og en politisk rival, forklarer Vindman.

les også

Bush-etikksjef: Tre grunner til at Ukraina-saken må føre til riksrett

Pliktfølelse

Oberstløytnanten fryktet dette ville undergrave nasjonal sikkerhet og styrke Russlands posisjon i regionen. Av plikt varslet han sikkerhetsrådets toppadvokat John Eisenberg.

– Målet mitt var å løfte disse spørsmålene fordi de hadde betydning for USAs nasjonale sikkerhet. Jeg hadde aldri trodd at jeg ville sitte her og forklare meg om disse handlingene.

I samtalen med Zelensky tok Trump også opp en etterforskning av om Ukraina, ikke Russland, sto bak innblandingen i valget i 2016. Vindman kaller teoriene for «falske fortellinger».

Referatet fra samtalen 25. juli ble senere flyttet til en mer sikker server i Det hvite hus. Vindman mener dette ble gjort for å unngå lekkasjer og hindre tilgang. Samtidig sier han at det ikke var unikt og at han ikke reagerte spesielt på at det ble flyttet.

Les mer: Ekssjef i Situasjonsrommet: Derfor er håndteringen av referatet mistenkelig

Krav om motytelse

Sikkerhetsrådgiveren sier at han våren 2019 ble klar over at Trumps personlige advokat Rudy Giuliani fremmet falske teorier i Ukraina i samarbeid med tidligere riksadvokat Jurij Lutsenko. Dette har også tidligere vitner beskrevet.

Vindman sier han ble bekymret da dette ble tema i et møte med ukrainske representanter i Det hvite hus 10. juli. Ifølge Vindman la USAs ambassadør til EU, Gordon Sondland, press på Ukraina om å åpne etterforskning.

– Min oppfatning var at for å få til møter i Det hvite hus, måtte Zelensky levere en etterforskning, sier Alexander Vindman.

– Forkastelige

Det hvite hus og Utenriksdepartementet har forsøkt å nekte ansatte å møte i høringene. I forrige uke gikk Trump til angrep på USAs tidligere ambassadør til Ukraina samtidig som hun vitnet.

I sin forklaring tok Vindman kollegene sine i forsvar.

– Karakterangrepene mot disse ærefulle, offentlige tjenestepersonene er forkastelige.

Vitnene har blitt stevnet av Kongressen, men det har ikke hindret Trump i å kalle dem «Never Trumpers».

Spørsmål om lojalitet

Vindman innvandret fra Ukraina som barn, da landet fortsatt var en del av Sovjetunionen. Under utspørringen stilte flere av republikanerne spørsmål ved hans integritet og lojalitet.

Oberstløytnanten ble på et tidspunkt tilbudt jobb som forsvarsminister i Ukraina, noe han fortalte sine overordnede. Republikanernes advokat Steve Castor spurte om tilbudene kunne oppfattes som en interessekonflikt, noe Vindman avviste. Castor spurte også hvilket språk som ble brukt, og fikk til svar at henvendelsene skjedde på engelsk.

– Jeg er en amerikaner. Jeg kom hit som et lite barn. Jeg avviste tilbudene umiddelbart, sa Vindman.

Les også: Slik angriper Trump Demokratenes vitner

Jim Jordan spurte hvem sikkerhetsrådgiveren hadde snakket med om samtalen 25. juli, og om han noen gang hadde lekket informasjon.

– Jeg har aldri gjort det, og ville aldri gjort det. Det er absurd, svarte Vindman.

Også etter at Vindman vitnet bak lukkede dører gikk flere konservative kommentatorer til angrep på hans lojalitet til USA. Schiff kommenterte dette i sin innledning:

– Jeg vet du har blødd for USA.

TO FØRSTE VITNER: Jennifer Williams og Alexander Vindman på plass i Representantenes hus, der høringen foregår. Foto: Andrew Harnik / AP

– Politisk

Jennifer Williams vitner samtidig som Alexander Vindman. Hun er rådgiver for visepresident Mike Pence, med ansvar for blant annet Ukraina og Russland.

Hun lyttet også til samtalen mellom Trump og Zelensky, men er ikke like bastant om innholdet. Hun kaller samtalen uvanlig.

– For meg virket referansen til Biden politisk, nøyer hun seg med å si.

Williams sier videre at den ukrainske presidenten, i et møte med Pence 1. september, var bekymret for at militær bistand på 391 millioner dollar fra USA ble holdt tilbake.

PENCE-RÅDGIVER: Jennifer Williams vitner i Representantenes hus. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Flere vitner

Det ligger an til å bli en lang dag i Kongressen. Senere, rundt 20.30 norsk tid, møter ytterligere to personer:

  • Kurt Volker, tidligere spesialutsending til Ukraina
  • Tim Morrison, ansvarlig for Russland og Ukraina i Det nasjonale sikkerhetsrådet.

De offentlige høringene begynte i forrige uke. Da vitnet eksambassadør Marie Yovanovitch, fungerende ambassadør William Taylor og toppdiplomat i Utenriksdepartementet, George Kent.

Les også: Dette kan riksrett bety for Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder