HOLDT TALE: I forbindelse med 30-årsmarkeringen for Berlinmurens fall hedret Tysklands statsminister Angela Merkel de som ble drept eller fengslet da de prøvde å flykte fra øst til vest. Foto: Michael Sohn, AP / NTB scanpix

30-årsdagen for Berlinmurens fall: – Den globale kampen for frihet er ikke over

Statsminister Angela Merkel oppfordret Europa til å forsvare demokrati og frihet da Tyskland markerte at det er 30 år siden Berlinmurens fall.

 • NTB-AFP-DPA

– Verdiene som Europa er grunnlagt på, de er alt annet enn åpenbare. Og de må alltid etterleves og forsvares på nytt, sa Merkel i en høytidelig seremoni i en kirke ved den tidligere «dødsstripa» som skilte Øst- og Vest-Tyskland.

Under grå skyer puttet president Frank-Walter Steinmeier og hans motparter fra Polen, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia roser inn i sprekkene i en rest som står igjen av muren i Bernauer Strasse nord i Berlin.

les også

NATO-Jens feirer Berlinmurens fall: Europa er ikke i nærheten av den kalde krigen

Fjerningen av det forhatte byggverket ble et symbol på kommunismens endelikt i Europa, og året etter kunne Tyskland gjenforenes.

MARKERING: Restene av muren i Bernauer Strasse i Berlin ble prydet med roser i flere farger lørdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Sprekker i EU

En rekke arrangementer har den siste uka markert at det er 30 år siden den historiske begivenheten som skulle bidra sterkt til å forme Europa. Men årets feiring fremstår mer ettertenksom og lavmælt enn tidligere jubileer.

30 år etter Berlinmurens fall har mye av datidas eufori rundt liberaldemokratiet svunnet hen, og den vestlige alliansen er på flere måter splittet. Sprekker har kommet til syne i EU, der tidligere østblokkland som Ungarn og Polen anklages av Brussel for å utfordre rettsstaten.

I dagens Tyskland er diskusjonene om gjenforeningen og konsekvensene av den heftigere enn før, påpeker Steinmeier.

Høyrepopulisme

– Også i Europa er det en mer intens og rasende strid, ikke bare om Europas framtid, men også om hvordan fortiden skal tolkes, sa den tyske presidenten da han hadde de sentraleuropeiske presidentene til lunsj.

På hjemmebane strever Steinmeier og Merkel med en ytre høyreside på frammarsj. Høyrepopulister har gjennom et nasjonalistisk og innvandringsfiendtlig budskap fått et sterkt fotfeste i tidligere kommuniststater.

les også

Nye murer reises 30 år etter Berlinmurens fall

Den globale kampen for frihet er ikke over, slo Merkel fast lørdag.

– Berlinmuren lærer oss at ingen mur som holder folk ute og hindrer frihet, er så høy eller bred at den ikke kan bli brutt ned, sa hun.

Krystallnatten

Merkel vokste selv opp i det kommunistiske Øst-Tyskland. Lørdag hyllet hun også de som ble drept eller fengslet da de prøvde å flykte fra øst til vest. Hun pekte på at 9. november representerer «historiens lykkelige og ulykkelige øyeblikk».

les også

30 år siden Murens fall: Rapport fra en norsk soldat

Merkel viste til krystallnatten på denne datoen i 1938, da forfølgelsen av jødene for alvor ble trappet opp, og trakk dette fram som en påminnelse om å stå opp mot rasisme og antisemittisme.

– Sto opp mot hat

Statsministeren viste også til at 9. november 1923 var en viktig dato for Hitlers tidlige forsøk på å ta makten.

– Det er en påminnelse om at vi må stå opp mot hat, rasisme og antisemittisme. Det minner oss om at menneskerettigheter ikke kan tas for gitt, la hun til.

les også

Kjente nordmenn om Murens fall

Pluss content

Byggingen av Berlinmuren startet i august 1961 og delte Øst- og Vest-Berlin. 9. november 1989 overrasket østtyske myndigheter en hel verden ved plutselig å åpne grenseovergangene i Berlin etter massedemonstrasjoner som manglet sidestykke i Øst-Tyskland.

Mer om

 1. Tyskland
 2. Berlin
 3. historie
 4. Minne
 5. Angela Merkel
 6. Berlinmuren

Flere artikler

 1. Det europeiske tilbakeslaget

 2. Pluss content

  Kjente nordmenn om Murens fall

 3. NATO-Jens feirer Berlinmurens fall: Europa er ikke i nærheten av den kalde krigen

 4. Stoltenberg om Trump-møtene:– Det er godt å ha venner, også for USA

 5. Splittelsen som svekker vesten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder