I RETTEN: Frode Berg i retten i Moskva sammen med sin advokat Ilja Novikov (t.v.). Foto: Jørgen Braastad, VG

Frode Bergs advokat: Har søkt om benådning

Frode Bergs russiske advokat bekrefter nå overfor både VG og det russiske nyhetsbyrået Tass at den spiondømte nordmannen har søkt om benådning.

– Ja, det er slik, han har søkt om benådning, blir Bergs forsvarer Ilja Novikov sitert på av nyhetsbyrået.

– Det ble gjort, bekrefter Novikov overfor VG torsdag like før klokken 18.

Den 16. april ble Berg dømt til 14 års fengsel for å ha spionert mot den russiske føderasjon.

Tidligere torsdag uttalte president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov at han ikke kjente til at Frode Berg hadde søkt om benådning.

les også

Støttegruppen: – Vi er alvorlig bekymret for helsen til Frode Berg

Etter at dommen falt i Moskva i april, sa Bergs advokater at neste skritt ville være å søke om benådning. Men det har siden kommet fram at de ville avvente en søknad til at det var fremgang i samtalene mellom Russland og Norge om en eventuell utlevering.

– Søknaden utformet i fengselet

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes opplyser til VG at benådningssøknaden som ble kjent torsdag, er sendt inn tidligere, nærmere bestemt for cirka en måned siden. Han demper betydningen av at søknaden ble kjent i dag.

– Det spørsmålet er en ren formalitet og Frode Berg leverte en benådningssøknad for en tid tilbake. Tidspunktet var litt tilfeldig, men det skjedde i hvert fall ikke i dag, sa Risnes til VG tidligere torsdag ettermiddag.

Noe senere presiserte Bergs norske advokat at søknaden om benådningen ble levert for cirka en måned siden.

– Novikov diskuterte dette i et fengselsbesøk med Frode Berg for flere uker siden og han hadde ingen innvendinger mot det da. Det ble også diskutert med meg, og sammen ble vi enige om å gjøre det slik. Benådningssøknaden ble utformet av Novikov og underskrevet av Berg i fengselet, beskriver Risnes.

Meldte om utveksling

Onsdag siterte det litauiske nyhetsbyrået Baltic News Service (BNS) anonyme kilder på at Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann som er dømt i Russland.

Torsdag stemte det litauiske parlamentet med stort flertall for en ny lov som gjør en benådning av en spiondømt russer mulig - og dermed også en eventuell utveksling mulig. Den endelige avgjørelsen i dette spørsmålet blir tatt i det litauiske parlamentet i neste uke, men alt tyder på at det kommer til å si ja.

les også

BNS: Nordmann fengslet i Russland skal utleveres

Betinget optimist

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger har i lang tid kjempet for at Frode Berg skal løslates og utleveres til Norge. Han sier han er optimistisk med sikte på en løsning før det storstilte frigjøringsjubileet i Kirkenes 25. oktober. Da er det 75 år siden den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark.

– Jeg har jobbet med dette praktisk hver dag de siste årene. Nå er jeg betinget optimist for at en løsning kan finne sted før jubileet her i Kirkenes, sier Rafaelsen, som har vært over hos sine russiske naboer så sent som torsdag - på grensedagene som foregår både i Sør-Varanger og i den russiske byen Nikel.

OPTIMIST: Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap) kaller seg betinget optimist etter de siste bevegelsene i Frode Berg-saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

les også

Flertall for lovforslag som kan bane vei for spionbytte

Frigjøringsjubileum

Til jubileet i Kirkenes kommer både den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, Norges statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke Jensen.

Ordfører Rune Rafaelsen mener begevelsene som nå skjer rundt Frode Berg-saken styrker sannsynligheten for at han kan bli utvekslet eller utlevert til Norge før jubileumsmarkeringen.

les også

Trump hyller fangebyttet mellom Russland og Ukraina

– Det vil være en god sak for alle parter dersom dette kan finne sin løsning før jubileet, sier Rafaelsen til VG.

President Vladimir Putin fortalte i april statsminister Erna Solberg at han ville vurdere å benåde Frode Berg – og bytte ham mot en som er dømt for spionasje for Russland i et NATO-land, hevdet den russiske avisen Kommersant i en artikkel for en måned siden.

Kommersant forklarte den gang at – i henhold til russisk lov – vil du måtte vente ett år på ny benådningssøknad om du skulle få nei. Søknaden som nå er sendt, tyder altså på at advokatene har håp om en snarlig løsning.

Rune Rafaelsen i Kirkenes velger å se på søknaden om benådning og meldingene om en mulig utveksling som en oppfølging av meldingene fra Putin i april.

– Med dette bakteppet der Putin understreket behovet for en benådningssøknad i våres, så ser jeg positivt på at denne søknaden nå skal være levert. Nå håper jeg i det lengste at denne saken ordner seg, sier ordføreren i Sør-Varanger.

Russeren som kan komme til å bli utvekslet, Nikolaj Filiptsjenko, ble dømt til ti års fengsel i 2017. Retten fant at han var FSB-agent.

Berg-saken kort forklart

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder