MINNEAPOLIS: Advokat Benjamin Crump (t.v.), som representerer familien til avdøde George Floyd, sa tidligere onsdag at han forventet det ville komme ytterligere siktelser. Her sammen med Quincy Mason Floyd, sønnen til George Floyd. Foto: Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Tre politimenn siktet for medvirkning til forsettlig drap

Politimannen som knelte på nakken til George Floyd, siktes for forsettlig drap, mens tre andre politibetjenter siktes for medvirkning til forsettlig drap.

 • Ole Løkkevik
 • Andreas Løf
 • Jonathan Simchai Hansen

Påtalemyndigheten i Minnesota skjerper siktelsen mot politimannen Derek Chauvin, som tidligere er arrestert og siktet for uaktsomt drap på amerikanske George Floyd. Det viser rettsdokumenter nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Siktelsen er nå skjerpet til det som på amerikansk kalles «second degree murder». Den nærmeste norske oversettelsen er forsettlig drap.

Påtalemyndigheten har også siktet de tre andre politibetjentene som deltok i pågripelsen av Floyd, for å ha medvirket til forsettlig drap. Det er utstedt en arrestordre for de tre betjentene, skriver Reuters.

Lederen for påtalemyndigheten i Minnesota, Keith Ellison, bekreftet de nye siktelsene under en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid.

– Jeg har sterk tro på at denne utviklingen er av interesse for rettferdigheten for George Floyd, hans familie og delstaten, sa Ellison.

Lokalavisen Star Tribune meldte tidligere i dag om de nye siktelsene med henvisning til kilder med kjennskap til saken.

Risikerer 40 år i fengsel

Politimannen Derek Chauvin, som satte kneet på nakken til George Floyd i flere minutter, er tidligere arrestert og siktet for uaktsomt drap.

Med den nye siktelsen for forsettlig drap, risikerer Chauvin opp til 40 år i fengsel – 15 år lenger enn maksimum straff for uaktsomt drap, skriver Reuters.

De tre andre involverte politibetjentene, identifisert som Tou Thao, J. Alexander Kueng og Thomas Lane, er frem til nå ikke blitt siktet. Kueng og Lane hjalp til med å holde Floyd nede, mens Thao sto i nærheten, skriver CNN.

Alle fire betjentene ble oppsagt etter at dødsfallet ble kjent.

Én av de tre betjentene som nylig er blitt medsiktet, er blitt pågrepet av politiet, opplyste inspektør Drew Evans på pressekonferanseen onsdag kveld norsk tid. De resterende to skal også snart være arrestert, ifølge Evans.

Advokat: – Vi er dypt fornøyde

Benjamin Crump, advokaten som representerer Floyds familie, skriver i en uttalelse på Twitter at familien er tilfreds med siktelsen.

– Dette er et bittersøtt øyeblikk. Vi er dypt fornøyde med at Ellison tar en avgjørende beslutning, arresterer og sikter alle betjentene som var involverte i dødsfallet til George Floyd, og skjerper siktelsen mot Derek Chauvin til forsettlig drap.

Floyds familie har tidligere krevd at samtlige fire politibetjenter som deltok i pågripelsen av Floyd, skulle arresteres.

I forkant av den ventede kunngjøringen fra lederen for påtalemyndigheten i Minnesota, sa Quincy Mason Floyd, sønnen til avdøde George Floyd, at familien krever rettferdighet.

– Jeg er her med min familie. Vi krever rettferdighet. Faren min skulle ikke ha blitt drept slik, sa sønnen til CNN.

Mener Floyd ble «torturert»

Ifølge siktelsen mot politimann Chauvin skal en av de andre betjentene to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd, som lå på magen og sa han ikke fikk puste. Chavin holdt imidlertid på at Floyd skulle ligge på magen, skriver NTB.

Advokat Crump mener dette viser at Chauvin mente å drepe Floyd og sier han ble «torturert til døde».

En tredje obduksjonsrapport konkluderer med at Floyd fikk hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen. Obduksjonsrapporten, som er laget av et rettsmedisinsk kontor i Hennepin County i Minnesota, konkluderer også med at Floyd ble drept.

Konklusjonen strider mot en foreløpig offisiell rapport som ble laget rett etter at Floyd døde, men er mer i samsvar med en privat obduksjonsrapport som er bestilt fra Floyds familie.

Mer om

 1. George Floyd
 2. USA
 3. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Slik var karrierene til de fire politibetjentene som er siktet i Floyd-saken

 2. Ny George Floyd-video: Prøver å få politimann til å gripe inn

 3. Obduksjonsrapport: George Floyd var coronasmittet da han døde

 4. Arrestert og siktet for uaktsomt drap på George Floyd

 5. Flere detaljer fra George Floyd-drapet: «De dreper meg»

Fra andre aviser

 1. – Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

  Fædrelandsvennen
 2. Alle de fire politibetjentene siktes

  Aftenposten
 3. Politimenn siktet for Floyd-drap møtte i retten

  Aftenposten
 4. Chauvin i retten etter den dødelige politivolden mot George Floyd

  Aftenposten
 5. Rettssaken etter Floyd-drapet starter i mars neste år

  Aftenposten
 6. Politimann siktet for drap på George Floyd

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no