Borgermesteren slår tilbake mot Trump-slakt: – Vi er sterke som faen

Borgermesteren i Minneapolis fikk beskjed om å skjerpe seg av president Donald Trump, etter at opptøyene har tatt en dramatisk vending de siste dagene. Nå slår borgermester Jacob Frey tilbake mot presidenten.

 • Mats Arntzen
 • Knut Arne Hansen
 • Nils Christian Mangelrød
 • Andreas Løf

USAs president Donald Trump slakter nå Minneapolis’ borgermester Jacob Frey etter opptøyene i byen i kjølvannet av George Floyds dødsfall. Dagen etter dødsfallet startet sammenstøtene mellom politi og demonstranter i byens gater. Opptøyene eskalerer nå.

Fredag morgen norsk tid har Trump lagt ut flere krasse meldinger om lederskapet i byen på Twitter.

– Jeg kan ikke stå her og se på at dette skjer med en fantastisk amerikansk by, Minneapolis. En total mangel på lederskap, skriver Trump.

– Enten må den veldig svake radikale venstre-ordføreren Jacob Frey skjerpe seg og få byen under kontroll, eller så vil jeg sende nasjonalgarden og få jobben gjort på riktig måte, skriver Trump.

les også

Protestene sprer seg i USA: Minst syv skutt under nye opptøyer

Han mener de som står bak opptøyene setter Floyds minne i vanry.

– Disse PØBLENE ødelegger minnet av George Floyd og jeg vil ikke la det skje. Snakket nettopp med guvernør Tim Walz og fortalte ham at militæret står med ham hele veien. Blir det vanskelig tar vi kontroll, men, når plyndringen starter starter skytingen. Takk!, skriver USAs president.

SPACE: Donald Trump på vei til Kennedy Space Center i Florida 27. mai. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

Mandag morgen ble Frey spurt om Trumps Twitter-meldinger. Han slo tilbake mot Trump.

– La meg si dette. Svakhet er å nekte å ta ansvar for dine egne handlinger. Svakhet er å peke på andre under en krise. Donald Trump vet ingenting om hvilken styrke som finnes i Minneapolis. Vi er sterke som faen, sier Frey etter at han fikk lest opp Trumps kritiske Twitter-melding under en pressekonferanse fredag morgen norsk tid.

– Er dette en vanskelig periode? Ja. Men du skal være fordømt sikker på at vi skal komme oss gjennom dette, sier Frey som har innført unntakstilstand i byen.

Nå har Twitter merket den siste meldingen til Trump og mener den bryter med retningslinjer enn glorifisering av vold.

Foto: Skjermbilde Twitter

Minnesota-guvernør Tim Walz lyttet til borgermester Jacob Frey torsdag, som ba om hjelp fra Nasjonalgarden som følge av protestene.

Torsdag kveld opplyste guvernør Walz at Nasjonalgarden ble satt inn for å bidra til ro og orden. Samtidig erklærte han unntakstilstand for andre gang i år, 13. mars ble det erklært unntakstilstand som følge av coronaviruset.

På en pressekonferanse like før midnatt torsdag kveld fortalte FBI at de undersøker hvorvidt politiet har brutt føderale borgerrettigheter – og ber om hjelp fra publikum.

– Vi ber alle som var i nærheten før, under eller etter, om å ta kontakt med FBI. Ingen tips er for små, sa FBIs spesialagent Rainer Drolshagen, som leder etterforskningen.

På pressekonferansen kom det frem at FBI etterforsker hvorvidt unødvendig maktbruk har ledet til George Floyds død. Søndag ble Floyd brutalt pågrepet av politiet, og mandag døde han i politiets varetekt. De fire politimennene som pågrep ham fikk sparken tirsdag.

– Minneapolis, nasjonen vår og verden har vitnet et utrolig og opprøende tap av liv. Tankene mine går til George Floyd og familien hans. Vi sørger og vi vil fortsette å sørge, sier statsadvokat i Minnesota, Erica MacDonald.

Hun beklaget først at pressekonferansen ble forsinket, og forklarte det slik:

– Vi trodde vi hadde en utvikling å fortelle dere om, men det har vi dessverre ikke på dette tidspunktet.

Hun lover en «robust og grundig etterforskning», og opplyste også om at Det hvite hus følger med på utviklingen.

– President Trump og justisminister William Barr følger direkte med på etterforskningen i denne saken. Vi har hatt kontakt med dem og vil fortsette å ha det, sier MacDonald.

Ber folket om å ikke bruke vold

Samtidig gjentok FBI anmodningen til politimesteren i Minneapolis og lederne av demonstrasjonene folket om å protestere fredelig i byens gater.

– Jeg vil først si at jeg veldig lei meg for smerten, sorgen og traumene som Floyds død har ført til hos familien, hans nærmeste og samfunnet vårt her i Minneapolis og resten av verden, sier politimester Medaria Arradondo, før han fortsatte:

– Men jeg kan ikke tillate at kriminelle handlinger finner sted i byen vår.

Onsdag var kraftige demonstrasjoner mot politivold etter dødsfallet til George Floyd. Arradondo understreket at flertallet demonstrerte fredelig, men at det var en «kjernegruppe» som plyndret og deltok i kriminelle handlinger.

– Det var noen mindre skader, men ingenting alvorlig blant våre borgere, sier Arradondo.

– Vær så snill, vi kan ikke la en tragedie føre til flere tragedier, skrev borgermester Jacob Frey på Twitter.

Torsdag fortsatte demonstrasjonene i Minneapolis. Der ba lederne om at demonstrantene skulle demonstrere på fredelig vis.

– Vi må holde sammen. Og det kan vi gjøre uten å bruke vold, sier moren til Eric Garner, som mistet livet i møte med politiet i New York i 2014.

Deretter ropte demonstrantene taktfast «We can’t breathe», dratt i gang av menneskerettighetsaktivisten Al Sharpton.

George Floyd gjentok igjen og igjen at han ikke fikk puste under pågripelsen. De samme ordene tilhørte Eric Garner, og ble ropt i New Yorks gater i 2014.

Floyd skal obduseres for å finne ut om det var presset mot nakken som førte til at han døde.

GUVERNØR: Tim Walz. Foto: Evan Frost / Minnesota Public Radio

– Som Floyds familie sier: «Floyd ville ikke ønsket at noen skulle bli skadet. Han levde for å beskytte andre. La oss samle oss, gjenoppbygge, minnes og jakte rettferdighet for George Flyod», sa guvernør Tim Walz.

Han sier at selv om Nasjonalgarden settes inn, vil han beskytte retten til å protestere.

– Det er en måte vi uttrykker smerte, håndterer en tragedie og skaper forandringer. Derfor hører jeg på de lokale lederne og setter inn Nasjonalgarden for å sørge for fredfulle demonstrasjoner, sier han.

Trump brifet om hendelsen

Mange hadde møtt opp for å vise sin støtte til avdøde Floyd torsdag. Demonstrantene i gatene i Minneapolis krever at de fire politimennene arresteres umiddelbart.

– Jeg har slitt med, mer enn noe annet de siste 36 timene, ett fundamentalt spørsmål: Hvorfor er ikke mannen som drepte George Floyd i fengsel? spurte borgermester Jacob Frey onsdag.

Ifølge politiet var grunnen til at Floyd ble pågrepet at han passet beskrivelsen til en som hadde forsøkt å betale med en falsk seddel.

President Donald Trump skal ifølge pressetalskvinnen Kayleigh McEnany ha blitt «veldig opprørt da han så videoen».

– Han ville plukke opp telefonen og si at vi måtte fremskynde FBI-etterforskningen. Han ønsker rettferdighet, sa McEnany.

Les også

 1. Borgermester i Minneapolis: Hvorfor er ikke mannen som drepte Floyd i fengsel?

  Afroamerikanske George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis.
 2. Kraftige protester mot politivold etter dødsfall i Minneapolis

  Fire betjenter i Minneapolis har fått sparken etter en video som viser en politimann sittende på nakken til en mann som…
 3. Prinsesse Märtha Louise ut mot politivold på Instagram

  George Floyds dødsfall har vekket sterke reaksjoner. Nå uttrykker både prinsesse Märtha Louise og kjæresten Durek…

Mer om

 1. Politivold
 2. USA
 3. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Trump reagerer på Minneapolis-opptøyene

 2. Demonstranter om George Floyd: – For meg er det et brutalt drap

 3. Det hvite hus: Protestene er blitt roligere takket være Trumps grep

 4. Borgermester i Minneapolis: Hvorfor er ikke mannen som drepte Floyd i fengsel?

 5. Det hvite hus i «lockdown»

Fra andre aviser

 1. Opptøyene i Minneapolis sprer seg til flere byer

  Bergens Tidende
 2. Trump truet med nasjonalgarden – Twitter fjernet meldingen

  Aftenposten
 3. Voldelige uroligheter i hele USA, portforbud innført i 25 byer

  Fædrelandsvennen
 4. Minnesota utplasserer 2500 soldater - Kentucky ber Nasjonalgarden om bistand

  Aftenposten
 5. Politimenn må stilles for retten

  Fædrelandsvennen
 6. Voldsomme protester i Minneapolis

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no