En mann ankommer et stemmelokale i den italienske hovedstaden Roma søndag morgen. Europeere går til valgurnene i 21 land på den siste dagen av EU-valget. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix

EU-valget: – Demokrati eller splittelse og ekstremisme

Sveriges statsminister Stefan Löfven mener at demokratiets fremtid står på spill, når stemmegivningen er i gang på den siste og viktigste dagen i valget på nytt EU-parlament.

NTB-AFP-AP

Stemmelokalene ble først åpnet i Hellas og i Romania og andre østeuropeiske land søndag morgen.

Deretter begynte stemmegivningen i EU-stormaktene Tyskland, Frankrike og en rekke andre land i den vestlige delen av kontinentet.

Valget på nytt EU-parlament har pågått over flere dager, men de aller fleste landene holder valg søndag. Det samlede antallet stemmeberettigede i hele EU er rundt 400 millioner.

les også

VG besøkte Ungarn foran EU-valget: – Skremmende at vi lar oss lede av en løgnhals

Meningsmålinger tyder på at innvandringsmotstandere og partier på ytre høyre fløy vil få betydelig flere representanter i EU-parlamentet.

– Det handler om EU skal gå mot demokrati eller splittelse og ekstremisme, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven da han avla stemme i Stockholm søndag.

Frankrikes president Emmanuel Macron mener EU står overfor en eksistensiell trussel fra nasjonalister som ønsker å splitte unionen og at EU-valget er det viktigste på 40 år.

President Emmanuel Macron (t.v.) avla stemme i EU-valget i Le Touquet i Nord-Frankrike søndag. Foto: NTB scanpix

En av dem som ofte kritiseres for nasjonalisme og politiske grep som svekker demokratiet, er Ungarns statsminister Victor Orban. Han uttrykte håp om flere innvandringskritiske representanter i EU-parlamentet etter å ha avgitt stemme på en skole i Budapest søndag.

Lav deltagelse

Mens årets valg beskrives som et avgjørende veivalg, har deltagelsen i EU-valgene tradisjonelt vært lav. For fem år siden deltok bare 13 prosent av de stemmeberettigede i Slovakia.

Valgdeltagelsen ser ut til å bli noe høyere søndag både i Slovakia og andre land. Midt på dagen hadde 19 prosent avgitt stemme i Frankrike – mens det tilsvarende tallet på samme tidspunkt under forrige EU-valg var 16 prosent.

les også

Farages brexit-parti soleklart størst: Ligger an til å gjøre brakvalg

Samtidig som nye representanter skal utpekes til EU-parlamentet, pågår det søndag også en rekke andre valg i EU-landene. I Belgia er det valg på ny nasjonalforsamling, i Litauen er det presidentvalg, og det er lokalvalg i Italia, Spania og Hellas.

I Romania holdes det folkeavstemning om foreslåtte reformer av rettsvesenet.

EU-valget begynte torsdag i Nederland og Storbritannia. Britene har deltatt i valget til tross for at de etter planen allerede skulle vært ute av unionen nå. Brexit er imidlertid blitt utsatt i alle fall fram til slutten av oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder