MUNKELAND: På gatene i Rangoon møter du flokker av munker på vei mellom templene, som vier år av sitt liv til spartansk livsførsel, meditasjon og bønn. Foto: AP

Rørt Suu Kyi møtte munker i Burma

Flere tusen buddhistiske munker deltok lørdag i nye demonstrasjoner mot militærjuntaen i Burma. I Rangoon fikk en rørt fredsprisvinner Aung San Suu Kyi så vidt møte noen av munkene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Ifølge øyenvitner deltok opptil 10.000 munker i en demonstrasjon i byen Mandalay, og demonstrasjonen er en av de største mot regimet i Burma siden oppstanden i 1988.

Også i landets største by Rangoon demonstrerte flere hundre munker, og lørdag ettermiddag åpnet burmesisk politi gaten forbi huset til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Fredsprisvinneren kom til porten ved huset der hun sitter i husarrest, og hun hilste gruppen på om lag 500 munker med tårer i øynene, forteller øyenvitner. Suu Kyi har sittet i husarrest og vært isolert fra omverdenen i flere år.

Det er femte dag på rad at de burmesiske buddhistmunkene trekker ut i gatene i protest mot landets militærjunta. De har hittil fått protestere uten at politi eller militære har grepet inn.

- Det går fredelig for seg, fortalte et øyenvitne i Mandalay lørdag.

Flere klostre

Munker fra flere ulike klostre deltok i marsjen i Mandalay. I Burmas største by Rangoon innledet om lag 1.000 munker en demonstrasjonsmarsj ved den berømte Shwedagon-pagoden, forteller øyenvitner.

Flere medlemmer av sikkerhetstjenesten skal i sivile klær ha fulgt demonstrasjonen fra sidelinjen, men det ble ikke meldt om sammenstøt.

En annen gruppe på 500 munker dro også til Shwedagon-pagoden lørdag for å markere sin motstand mot regimet.

Demokratibevegelse

De burmesiske munkene hjalp til også under demokratibevegelsens demonstrasjoner i 1988. Disse demonstrasjonene ble slått brutalt ned av militærjuntaen, og hundrevis, muligens tusenvis, ble drept da soldater skjøt mot demonstrantene.

Politiske analytikere mener regimet denne gangen kommer til å være svært forsiktige med hvordan de håndterer munkenes demonstrasjoner.

- For å forvise vårt onde regime fra burmesisk jord for alltid tar folket og munkene hverandre i hendene, skriver All Burma Monks Alliance i en uttalelse lørdag.

Det foreligger svært lite informasjon om alliansen og dens medlemmer, men uttalelsen ble lørdag spredt via internett og opposisjonens medier i utlandet.

- Vi erklærer at militærets onde tyranni, som utarmer vårt folk i alle lag, er vårt folks felles fiende, heter det videre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder