Vurderer å sende nordmenn til Sør-Afghanistan

Nederland har bedt om hjelp fra norske styrker i den urolige Uruzgan-provinsen Sør-Afghanistan. Regjeringen vurderer nå saken som skaper dyp splid mellom SV og de andre regjeringspartiene.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Nederland er et av Norges nærmeste samarbeidsland i NATO, og regjeringen vurderer forespørselen om å sende nordmenn til Uruzgan-provinsen, bekrefter Forsvarsdepartementet overfor Dagsavisen.

Det er i dag ingen norske soldater i Sør-Afghanistan.

- Det stemmer at det har vært bilaterale samtaler med Nederland på høyt embetsnivå, der de har bedt Norge om å bidra med styrker for på sikt å avlaste dem i Uruzgan, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet.

Spørsmålet om norske soldater bør bidra i Sør-Afghanistan er en svært vanskelig sak internt i den rødgrønne regjeringen. Mens Arbeiderpartiet mener det ikke er noen prinsipiell forskjell på om de norske soldatene befinner seg nord eller sør i landet, sier SV kontant nei til norske soldater i Sør-Afghanistan.

- Den norske regjeringen har aldri fattet noen prinsippbeslutning om at vi ikke skal sende styrker til Sør-Afghanistan. Det har for eksempel Tyskland hatt, sier Barth Eide.

Han møter imidlertid motbør fra SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen.

- Jeg ser fortsatt på krigen i Sør-Afghanistan som en del av den amerikanske angrepskrigen mot terror, og den ser jeg ikke noe poeng i at Norge skal delta i. Vi har mer enn nok viktige oppgaver i nord og bør holde fokus på det humanitære sporet, sier Jacobsen. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder