Trump om anklagene mot britisk etterretning: – Vi sa ingenting om det

Tysklands Angela Merkel og Donald Trump møttes for første gang i Det hvite hus fredag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

De to snakket om innsatsen i Afghanistan som begge landene har deltatt i, og om situasjonen i Ukraina, i tillegg til handelspolitikk.

Les også: Merkel og Trump i forsoningsmøte

– Det er bedre å snakke med hverandre enn om hverandre, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter møtet med Trump.

Nektet for å ha anklaget britisk etterretning for avlytting

Trump fikk spørsmål om den påståtte avlyttingen fra britisk etterretning.

Tidligere denne uken viste pressesekretær i Det hvite hus til tv-kanalen Fox News' intervju med tidligere dommer Andrew Napolitano, som hevdet at britisk etterretning var involvert i avlyttingen av Trump Tower under den amerikanske valgkampen.

– Tre etterretningskilder har informert Fox News om at president Obama gikk utenfor kommandorekken. Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, sa Napolitano.

Trump ble konfrontert med Spicers uttalelse på dagens pressekonferanse.

– Var det feil å legge skylden på britisk etterretning? spurte den tyske journalisten Ansgar Graw fra avisen Die Welt på fredagens pressemøte.

– Når det gjelder avlytting av den tidligere administrasjonen... da har vi i det minste kanskje noe til felles, sa Trump først, til latter fra salen.

Han siktet til USAs avlytting av den tyske forbundskansleren, som ble avslørt høsten 2013. Etterpå avviste Trump at han eller administrasjonen hadde anklaget britisk etterretning for noe.

– Vi sa ingenting, alt vi gjorde var å sitere en veldig dyktig advokat, som sa dette til Fox News. Jeg kom ikke med noe meningsutsagn, så du må nesten spørre ham (Napolitano, journ. anm.), svarte Trump.

Trumps nære støttespiller: – Han skader seg selv

Men Trump nektet altså å beklage til Obama, eller å trekke påstanden som satte det hele i gang. Selv om Senatets egen etterretningskomite og sterke navn i hans eget republikanske parti ber ham gjøre det.

Fredag kom en av Trumps fremste støttespillere på banen: Republikaneren Rick Santorum, den tidligere presidentkandidaten:

– Det er ikke valgkamp lenger. I dette tilfellet har han ingen motstander lenger. Og den han skader er ikke en rival, men seg selv. Han skader seg selv. Jeg skulle ønske presidenten kom ut og snakket om hva han visste, ikke hva han har lest i avisen, sier Santorum til CNN.

Nysgjerrig på USAs nye president? Bli oppdatert i VGs Trump-guide

Trump og Merkel møtte også pressen før de to startet møtet sitt. I timene etterpå har diskusjonen om hvorvidt Trump ignorerte Merkels ønske om å ta ham i hånden, gått viralt.

De sitter i hver sin stol foran et storstilt pressekorps, som høylytt ønsker et håndtrykk. Merkel henvender seg til Trump og sier noe som ikke høres på kameraet, men det ser Trump ut til å ikke høre. Nå spekulerer flere medier i om Trump rett og slett ignorerte Merkels forsøk på høflighet, eller om han bare satt i sin egen verden.

– NATO-land må betale det de skylder

Trump brukte tid på pressekonferansen på å snakke om gjelden som mange NATO-land har til USA.

– Mange nasjoner skylder oss store summer fra flere år tilbake, og de må betale det de skylder, sa han.

I tillegg til å understreke at andre vestlige land må betale mer av NATOs militærutgifter, ba han om mer «gjensidig og rettferdig handel».

Artikkelen fortsetter under videoen.

USAs president har tidligere gått hardt ut og kritisert Angela Merkel for måten hun taklet flyktningkrisen på i 2015.

– Se hva som skjedde med Angela Merkel. Jeg mente alltid hun var en god leder før hun gjorde dette. Jeg vet ikke hva som gikk galt med henne, sa han på et valgmøte i Virginia i august.

Nå er Merkel æresgjest i presidentboligen. De to møttes for første gang ansikt til ansikt fredag ettermiddag, norsk tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder