DØMT TIL FENGSEL: Norske John Kristoffer Larsgard (33) ble i fjor dømt til sju og et halvt års fengsel av en domstol i Arizona. Foto: THOMAS NILSSON

Minst 60 nordmenn er fengslet i utlandet

Norske myndigheter kjenner til 60 saker der norske statsborgere er i fengsel i utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

USA er det landet utenom Norge der flest nordmenn sitter i fengsel. Det viser en oversikt VG har fått fra Utenriksdepartementet (UD).

Totalt syv nordmenn er fengslet i USA. Flere av dem har fått lange fengselsdommer, den lengste er 80 år. Nordmannen som er dømt til 80 års fengsel, ble dømt for seksuelt overgrep i juli 2008.

- Denne listen inneholder kun personer UD er kjent med. Erfaringsmessig er det virkelige tallet på nordmenn i fengsel i utlandet høyere, men det er opp til hver enkelt å varsle oss. Ikke alle ønsker kontakt med norske myndigheter, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen.

Tallet på 60 nordmenn i fengsel pr. 1. januar i år, er noe høyere enn på samme tid i fjor. Da satt 55 nordmenn i fengsel i utlandet.

Kun fem av de 60 fengslede er kvinner. Resten er menn.

I mange av tilfellene er dom ikke avsagt.

15 av de 60 sakene gjelder narkotikalovbrudd.

Se hele listen nederst i saken.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Dødsdømte

To av fangene er dødsdømt. UD går ikke ut med navn, men de to er:

** Joshua French som er fengslet i Den demokratiske republikken Kongo.

** Shahid Azim som er fengslet for barnedrap i Pakistan.

Vanskelige forhold

VG har i forbindelse med en rekke reportasjer besøkt flere av de fengslede nordmennene, som ofte soner under svært vanskelige forhold.

I Arizona, USA, sitter John Kristoffer Larsgard (33), som i fjor ble dømt til 7,5 års fengsel for seks tilfeller for forsøk på grov legemsbeskadigelse med dødelig våpen - hans egen leiebil.

Hverdagen bak murene i Arizona består ofte av overfylte fengsler der rasekonflikter, gjengtilhørighet og vold.

Norske utenriksmyndigheters rolle i saker der norske statsborgere er arrestert eller fengslet i utlandet, er først og fremst å sørge for juridisk bistand.

- Vi påser at nordmennene får tilgang på advokat. Dernest yter vi praktisk bistand, som å hjelpe med nødvendige medisiner og formidle kontakt med familien i Norge, sier Frode O. Andersen.

FENGSLET: Stein Håvard Dokset er fengslet i Thailand, tiltalt for drapet på kjæresten Runganapa Rachsombat. FOTO: ROBERT S. EIK/VG

Advokat Morten Furuholmen har arbeidet med saken til Shahid Azim, som er fengslet for barnedrap i Pakistan.

- Jeg har skjønt at han sitter under vanskelige forhold. Selv har jeg et sterkt ønske å komme ned og se hvordan forholdene egentlig er, men fylkesmannen er kun villig til å dekke 20 timer og da er det begrenset hva jeg kan gjøre, har Furuholmen tidligere fortalt VG.

Halverer dommen med arbeid

I Bolivia sitter kokaindømte Madelaine Rodriguez, som i november 2011 fødte en liten datter syv uker før termin. Med en gang hun returnerte til fengselet etter keisersnittfødselen på sykehus, begynte hun igjen å jobbe i vaskeriet i kvinnefengselet Cochabamba.

Systemet er nemlig slik at én jobbdag tilsvarer to sonedager - dermed halverer man dommen ved å jobbe hver dag. I luftegården - som ligner mest på et marked - henger det klær oppover i etasjene.

Hvem som helst kan komme på besøk i fengselet og på dagtid vrimler det av innsatte og besøkende på markedsplassen. Der lages også maten som fangene kjøper. Små barn løper rundt og fengselet har egen barnehage. Selv om kvinnene sitter i fengsel, kan de ha kjærester. Hvis fangene får besøk av ektemannen, kan de tilbringe tid sammen på cellen.

I 2009 skrev VG at Madelaine må betale 3000 kroner i måneden for alt hun trenger i fengselet. Fra UD fikk hun 600 kroner.

OVERSIKT OVER NORDMENN SOM ER FENGSLET I UTLANDET PR. 1 JANUAR 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder