BOLTREPLASS: Jemen er et av de aller viktiste landene for al-Qaida. Dette bildet av det som skal være medlemmer av terrororganisasjonens avdeling i landet ble tatt i byen Zinjibar i 2012. Foto:-,Afp

Slik ble Jemen en yngleplass for terrorister

NEW YORK (VG) I lutfattige Jemen har stammekonflikter, korrupsjon, underutvikling og vanstyre vært med på gjøre landet til den ultimate havnen for terrorister fra al-Qaida.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Helt nederst på den arabiske halvøy ligger Jemen, republikken som er omringet av Oman og Saudi-Arabia på fastlandet, Rødehavet i vest og den fryktede Adenbukta i sør.

Al-Qaidas gren i landet, al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), hevder å stå bak terrorangrepene i Paris forrige uke.

VGTV: Al-Qaida i Jemen: Vi sto bak terroren

Minst én av brødrene bak terroren skal ha fått terroropplæring i Jemen og uttalte at de handlet på oppdrag fra al-Qaida. Det har også kommet meldinger om at denne broren skal ha bodd sammen med den såkalte «trusebomberen» Umar Farouk Abdulmutallab, som i 2009 forsøkte å sprenge et passasjerfly på vei fra Amsterdam til Detroit.

Gikk på samme skole

Thomas Juneau er professor ved Universitetet i Ottawa og har spesialisert seg på Jemen.

– Det som skjedde i Paris i forrige uke kom ikke som noen overraskelse, og det burde ikke komme som noen overraskelse heller, sier Juneau til VG og utdyper:

BODDE I JEMEN: Professor ved Universitetet i Ottawa, Thomas Juneau, gikk i 2007 på samme skole som «trusebomberen» og skolen som minst en av brødrene bak terroren i Paris knyttes til. Foto:PRIVAT,

– I det siste har fokuset vært på IS, men selv om al-Qaida i Pakistan, Jemen og Nord-Afrika jevnlig blir rammet av droneangrep, så er de fortsatt der. De er fortsatt sterke og har fortsatt ambisjoner om å ramme Vesten. I Jemen er al-Qaida en veldig dynamisk og kreativ organisasjon.

AQAP anses som den mest aktive al-Qaida-grenen av dem alle. Avdelingen, som også omfatter Saudi-Arabia, ble etablert i 2009 og ledet av amerikanskfødte Anwar al-Awlaki, som ble drept i et droneangrep i 2011. Særlig suksess har terroristene fått i Jemen, der de har dratt nytte av landets langvarige uføre.

I sommer ble nordmannen Anders Cameroon Østenvig Dale satt på USAs terrorliste, mistenkt for å være en del av AQAP. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) svarte med å sikte ham for terrordeltagelse og etterlyste ham internasjonalt.

Ambassadør vitne til oppblomstringen

Fra 1997 til 2003 var Barbara Bodine (66) USAs ambassadør til Jemen. Det var flere år før AQAP så dagens lys, men allerede den gang så hun forgjengeren.

EKS-AMBASSADØR: Barbara Bodine var USAs ambassadør til Jemen fra 1997 til 2003, dermed også under terroraksjonen mot det amerikanske krigsskipet «USS Cole» i Aden i 2002 der 17 amerikanske soldater ble drept. Foto:Aladin Abdel Naby,REUTERS

– Den gang var det lavere grader av al-Qaida-soldater i Jemen, men ikke det operative lederskapet som kjennetegner AQAP. Det var også Islamic Army of Aden og Abyan (IAAA), men de kjempet i navnet til en imam i London og ikke al-Qaida sentralt, sier Bodine til VG og fortsetter.

– Om kjernen fra disse organisasjonene ble en del av AQAP? Etter alt å dømme, men mellom 2001 og 2004 ble det gjort en felles innsats fra USA og jemenittiske myndigheter med å ramme al-Qaida og IAA – noe som var rimelig vellykket. Så ble vi distrahert av Irak og jemenittene av houtiopprøret (stamme i Jemen journ.anm.). Innen 2009 hadde de gjennomstått og ble AQAP.

I mai 2009 skrev VG en sak som hadde tittelen «Frykter at Jemen skal kollapse som stat», basert på en rapport fra instituttet for utenriks- og sikkerhetspolitikk i Düsseldorf – som for øvrig fikk støtte fra andre internasjonale rapporter.

– Uforutsigbar og farlig situasjon

Fem og et halvt år senere er daværende president gjennom 32 år, Ali Abdullah Saleh, fjernet fra makten under den arabiske revolusjonen, men situasjonen i landet er på ingen måte blitt bedre.

– Den nye presidenten Hadi er svak, isolert og har få allierte. Situasjonen i Jemen er per nå svært uforutsigbar, voldelig og farlig, sier Juneau ved Universitetet i Ottawa og legger til:

– Og desto mer ustabilt Jemen er, jo større trussel er det mot Vesten siden al-Qaida da får større boltreplass.

PÅ BRISTEPUNKTET: I høst tok stammegrupperingen Houti (på bildet), som tilhører shiaretningen, over Sanaa. Det kan føre til at al-Qaidas avdeling i Jemen, som er en sunniorganisasjon, kan få økt støtte. Foto:Khaled Abdullah,Reuters

Stammegrupperingen Houti har tradisjonelt holdt til nordvest i landet, og kjempet kamper der. I fjor høst tok de imidlertid over hovedstaden Sanaa og boltret seg videre sør- og østover.

– Situasjonen i Jemen er svært viktig, men oversett. Over det siste året har houtibevegelsen, som er shiaer, ekspandert drastisk og få jemenittiske hæravdelinger har gjort motstand, sier Jemen-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Ås, Stig Jarle Hansen.

Kan få økt støtte

Dette har ført til at andre politiske partier har blitt marginalisert, og mange sunnimuslimer ser med skrekk på at sjiaene ekspanderer.

FORSKER: Stig Jarle Hansen er ekspert på Øst-Afrika, og har flere forskningsopphold i Somalia bak seg. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,

– For å spekulere er det ikke utenkelig at dette kan lede til en situasjon der AQAP, som er en sunniorganisasjon, får økt støtte og blir sett på som en beskytter av den mye større sunnibefolkningen, sier Hansen og fortsetter:
– Men det at hæren nå er veldig passiv, og blir mer marginalisert og demoralisert gir også AQAP større mulighet, det finnes soner i Jemen som ikke har noen form for tilstedeværelse av Jemens statsapparat, og hvor stammene er så svake at AQAP kan boltre seg relativt fritt.

Den eventuelle linken mellom Kouachi-brødrene og AQAP er fremdeles ikke bekreftet, selv om det stadig kommer flere opplysninger som tyder på det.

– Tradisjonelt har al-Qaida stått for store og spektakulære terroraksjoner, men nå som de er under stadig press med etterretning og droner vil det være langt vanskeligere å planlegge større aksjoner. Så det man nå spør seg om er om de i fremtiden heller vil gå for mindre angrep mot mykere mål, sier professor Juneau ved Universitetet i Ottawa og legger til:

– Hvis det er strategien, er det til stor bekymring.

BOMBE I SHIA-KVARTER: Lillejulaften gikk det av en bombe i Sanaas hovedstad - i et område hvor det bor mange shiamuslimer. Det er antatt al al-Qaidas gren i Jemen står bak. Foto:Khaled Abdullah,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder