Forsvarsadvokaten: - Det er umulig

LEDER DOMMERTEAMET: Kaptein Serge Kabondo, her under rettssaken mot Joshua French. Foto: Helge Mikalsen

Kongo-dommer til VG: - Mulig vi kan bli ferdige tirsdag

KINSHASA (VG) Militærtribunalets president og hoveddommer i rettssaken mot Joshua French åpner for at prosedyrene kan gjøres unna allerede tirsdag, etter at rettsmedisinere og etterforskere har forklart seg i retten.

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg tror vi vil bli ferdige i morgen, sier dommeren i French-saken, kaptein Serge Kabondo til VG.

Han understreker imidlertid at det er avhengig av hvor stor uenigheten er mellom den kongolesiske og norske rettsmedisineren, og hvorvidt dommerpanelet finner det nødvendig å kalle inn flere eksperter.

Følg tirsdagens rettsmøte i VGs direktestudio og på VGTV fra klokken 08.30.

- Vi vil ha en kontradiktorisk diskusjon, hvor både den norske og den kongolesiske rettsmedisineren er nødt til å være til stede i retten samtidig, slik at de kan høre hverandres forklaringer og argumenter. Dersom den ene er uenig med den andre, vil de ha anledning til å motsi hverandre. Hvis vi ikke blir overbevist, kan det være at vi må kalle inn flere eksperter, sier dommeren til VG.

- Umulig

Når Frenchs kongolesiske forsvarsadvokat, Marie André Mwili, blir informert om dommerens uttalelse rister han på hodet og sier:

- Det er umulig, før han legger til:

- Kanskje vi kan være ferdig med de rettsmedisinske ekspertene og i beste fall aktors prosedyre, men det vil ikke være mulig for meg å prosedere i morgen.

Mwilli sier at han kommer til å be om én dags utsettelse av to grunner:

* For å høre aktors prosedyre og dermed få tid til å tenke seg om hva han skal si

* Fordi han mener at han vet at aktor kommer til å holde på lenge.

- Hvis jeg starter etter ham frykter jeg at alle i retten kommer til å være sliten, sier advokaten til VG.

Kongolesisk ekspert på plass

Den kongolesiske rettsmedisineren, general Tshomba, som var bortreist i forrige uke og ikke kunne stille i retten fredag, er nå tilbake i Kinshasa. Mandag formiddag ville den tilsynelatende travle rettsmedisineren kun svare på ett spørsmål da VG møtte han på gårdsplassen utenfor Sentralsykehuset i Kinshasa.

- Vil du presentere dine funn og konklusjoner i retten i morgen?

- Ja, og det med den største glede, sier general Tshomba til VG.

- I august var du og din norske kollega enige om de objektive funnene , men likevel hevder påtalemyndigheten at funnene er motstridende?

- Du må vente til vi er i retten i morgen, min venn. Da vil jeg fortelle alt, sier general Tshomba til VG.

Mulig dom i slutten av uka?

TILTALT: Joshua French i retten fredag. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl


Dommer Serge Kabondo håper at de kan bli ferdige både med rettsmedisinerne, etterforskerne og med prosedyrene tirsdag.

- Dersom vi blir ferdige tirsdag, kan dommen bli ferdig til fredag. Men det er også avhengig av hvor mye vi må skrive, sier Kabondo til VG.

Han opplyser at dommerpanelet har en uke på seg fra prosedyrene er ferdige til dommen må foreligge.

- Vi er fem i dommerpanelet, og alle har en stemme som veier like tungt. For eksempel, dersom tre mener tiltalte er uskyldig, mens to mener tiltalte er skyldig - da blir dommen selvfølgelig uskyldig, sier dommeren.

Tilbakeviser pause-kritikk

Både under rettsmøtene forrige tirsdag og forrige fredag holdt dommeren retten i gang i flere timer uten en eneste pause.

- Tiltalte og hans forsvarer som hele tiden sto oppreist så til slutt veldig slitne ut. Blir ikke dere dommere også slitne, spesielt i den varmen?

- Loven sier at en militær rettssak i prinsippet skal gjennomføres så raskt og effektivt som mulig, uten avbrytelser. En dommer kan likevel gi pauser dersom noen av partene spør om det, sier Kabondo.

Han ventet imidlertid veldig lenge forrige fredag, fra French sin forsvarer ba om pause til Kabondo innvilget pausen.

- Tror du ikke den tiltalte blir veldig sliten og ukonsentrert dersom han må stå mange timer i strekk?

- Det er ikke jeg som har bestemt at tiltalte må stå, det er vanlig prosedyre ifølge loven. Den tiltalte kan be presidenten for tribunalet om å få sitte, sier dommeren.

- Respektløst å spise i retten

Han forteller også at han liker dårlig at noen av de norske representantene begynte å spise inne i rettslokalet mens rettssaken pågikk fredag ettermiddag. Rettssaken hadde da pågått i over fire timer sammenhengende uten pause.

- Det er respektløst overfor retten, og som jeg sa på fredag kommer spising i retten til å bli slått ned på dersom det forekommer igjen. Jeg vet ikke om det er slik dere holder på i Norge, men det er i hvert fall ikke lov her i Kongo. Det er lov å drikke vann, dersom man ikke forstyrrer retten. Også jeg har en liten vannflaske stående under bordet som jeg kan drikke av dersom jeg blir tørst, sier dommer Serge Kabondo til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder