Norske forskere tok bildet fra et isflak i Arktis

DUKKET OPP: Det som angivelig skal være en russisk ubåt vaker like ved isflaket to norske forskere befinner seg på. Foto: AUDUN THOLFSEN Foto:,

Se, en russisk ubåt!

Fra et 1,1 meter tykt isflak 280 km unna Nordpolen, tok to norske forskere bilder av det som skal være en russisk ubåt.

  • Erik Haugen Aspaas
  • Stian Anthonsen Eide

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge den engelske avisen The Telegraph, som først omtalte saken, skal det være ubåten «Orenburg» de to nordmennene så.

– Jeg vet da fanden hvor de har fått det fra. Det vi skrev var at vi hadde fått besøk, og at vi ble nysgjerrige, sier Yngve Kristoffersen til VG .

16. oktober beskrev den pensjonerte geologiprofessoren Yngve Kristoffersen (72) og den erfarne ishavs-eventyreren Audun Tholfsen (42) hendelsen i sin blogg. De er i området blant annet for å ta bunnprøver og analysere istidsepoker:

«På kvelden så vi et lys i det fjerne. Og det viste seg å være en ubåt.»

– Vi nærmet oss og ubåten gikk ned. Vi hadde egentlig ikke tenkt å lage noen sak av det, fortsetter Kristoffersen.

Men forskeren har sine tanker om hva ubåten gjorde der.

– Vi har jo en generator og ekkolodd, og ubåter lytter etter lyd. Jeg antar de har fulgt lyden for å undersøke hva det var, sier han.

Nordmennene er sitert i den engelske avisen, men avkrefter at de har snakket med dem. Audun Tholfsen, som har tatt bildene av ubåten, sier det var mørkt da han tok bildet, og at det ble tatt med høy ISO og lang lukketid.

– Det er derfor lyset er slik det er, det var egentlig mørkt. Jeg holdt på å fryse av meg tre fingre, sier han.

The Telegraph spekulerer altså i at det er ubåten «Orenburg» som vises på bildet. Hvis så er tilfellet har de møtt på en gammel kjempe på 13.700 tonn (under dykk) som tidligere var rustet for krig, men som senere har blitt bygd om til annen bruk. Blant annet dyphavsforskning

Det samsvarer i så fall med utsagnene forrige uke om at russiske myndigheter leter etter uoppdagede reserver av olje, naturgass og mineraler i området.

VG har tidligere intervjuet de to om forskningsprosjektet. Der kommer det blant annet frem at Kristoffersen og Tholfsen skal være på isflaket en god stund.

– Vi kom på lørdag (30. august, journ.anm.). Vi har proviant for 12 måneder. Men vi håper å være framme og ute av isen igjen i løpet av åtte måneder, sa 72-åringen på satellitt-telefon til VG fra isflaket 2. september.

BORER I SJØISEN: Her står professor Yngve Kristoffersen (72) foran luftputebåten Sabvabaa. Bommen foran på båten er også et instrument til å måle istykkelse. Foto: GAUTE HOPE, FRAM 2012. Foto:Gaute Hope,FRAM 2012

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder