PÅ OVERTID: Utenriksministrene John Kerry (til venstre, USA), Philip Hammond (tredje fra venstre, Storbritannia) og Sergey Lavrov (til høyre, Russland) på Palais Coburg-hotellet i Wien i dag for å forhandle om Irans atomprogram. Foto:Joe Klamar,Afp

Atomforhandlingene fortsetter på overtid

Fristen for en avtale med Iran løp ut i dag. Forhandlingene fortsetter et par dager til, uten at det blir satt noen ny frist, sier EUs utenrikssjef.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Opprinnelig skulle en avtale ha vært på plass 30. juni. Men partene trengte mer tid og forlenget fristen til tirsdag. Nå er det imidlertid klart at enda mer tid må til, og EUs utenrikssjef Federica Mogherini erkjenner at noen av de vanskeligste spørsmålene fortsatt er uløst.

– Vi fortsetter å forhandle de neste par dagene. Det betyr ikke at vi forlenger fristen, sier hun.

USAs utenriksdepartement opplyser samtidig at den midlertidige avtalen som legger grunnlag for forhandlingene, er forlenget til utgangen av fredag denne uken.

– Vi fortolker vår deadline på en kreativ måte, noe som betyr at vi tar den tiden og de dagene vi har bruk for, til å ferdigstille avtalen, sier Mogherini.

HVA STÅR PÅ SPILL: Dette må du vite om atomavtalen med Iran

– Åtte uløste saker

Mandag ble det meldt at det er de vanskeligste temaene som gjenstår i forhandlingene: FN-sanksjonene mot Irans ballistiske missilprogram og en bredere våpenembargo.

Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov må om lag åtte saker løses før Iran kan inngå en avtale om sitt atomprogram med de seks stormaktene. Ifølge Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius gjenstår tre utfordrende punkter:

– For Frankrikes del, insisterer vi spesielt på at nødvendige krav knyttet til begrensninger på Irans atomforskning og utvikling inkluderes, at sanksjonene gjenopptas, i tillegg til mulige militære dimensjoner av landets tidligere atomutvikling, sier Fabius, som tirsdag forlater forhandlingene inntil de gjenopptas onsdag kveld.

Lavrov er også blant dem som nå forlater forhandlingene, men en russisk delegasjon blir igjen i Wien for å forhandle videre, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Våpen og sanksjoner

Kilder fra begge sider har tidligere opplyst at forhandlingene kan fortsette fram til torsdag 9. juli, og en iransk tjenestemann sier at det ikke er «verdens ende» om forhandlingene fortsetter også etter den datoen.

USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske motpart Mohammad Javad Zarif innledet den avsluttende forhandlingsrunden i Wien den 27. juni.

I april ble partene enige om en rammeavtale i Lausanne i Sveits, og det er denne som har ligget til grunn for forhandlingsinnspurten.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, som består av USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Kan fortsette

VG snakket med Sverre Lodgaard, Iran-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt før den opprinnelige fristen den 30. juni.

Han spådde da at forhandlingene ville gå over fristen, men trodde ikke det ville bety slutten.

– Diplomatene har sittet på overtid tidligere, og de kan gjøre det igjen, sa han da.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder