DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli under Profetens Ummahs pressekonferanse i november 2012. Han var talsperson på konferansen. Foto: ROGER NEUMANN

Seks norske islamister drept i Syria

Mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria for å slutte seg til ekstremistiske grupper. Minst seks av disse er blitt drept i det krigsherjede landet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dagens nyhet om den 25 år gamle norske islamisten Egzon Avdyli som er drept i Syria, føyer seg i rekken av nordmenn drept i kamper i Syria.

PST sa til VG i november i fjor at minst fem personer som har reist fra Norge for å kjempe i Syria er blitt drept der. Hvor mange som er skadet er ukjent.

De drepte

Alle de drepte er unge menn. Totalt er det nå minst seks personer som er blitt drept i Syria. VG kjenner identiteten til fire av disse.

** April 2014: I dag kom opplysningene om at Egzon Avdyli er skutt og drept i Syria.

Ifølge VGs opplysninger, dro 25-åringen til Syria for om lag tre måneder siden. Han skal ha blitt skutt og døde som en følge av skadene som han ble påført. Etter det VG får opplyst, mener PST at Avdyli var tilknyttet al-Quaida-tilknyttede gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og var sammen med flere andre personer fra det radikale ekstremistmiljøet i Norge.

Avdylis familie uttaler at de er sterkt preget av nyheten om sønnens dødsfall i Syria.

** Februar 2014: En norsk-pakistaner (22) ble siktet for terror i Syria, etter at han kom tilbake til Norge med skuddskader i beinet. 22-åringen hevdet at han hadde jobbet for Røde Halvmåne i Syria.

** Mai 2013: I begynnelsen av mai i fjor dro en norsk-algerisk mann (32) til Syria for å kjempe mot regimet. Noen uker senere reiste kjæresten (28) hans etter for å gjenforenes med ham.

Kort tid etter ankomst ble den norsk-algeriske mannen drept i et rakettangrep.

** Våren 2013: dro en 23-åring fra Trondheim, med bakgrunn fra Algerie, til Syria, for å kjempe i Idlib-provinsen. PST mener han fikk hjelp til å planlegge reisen. Mannen la selv ut bilder fra Syria, der han går kledd i kamuflasjeklær.

Mannen står omtalt i boken «Norsk Jihad», der det står at han omkom i juni. Dette får VG bekreftet av andre kilder.

** Desember 2012: ble det holdt en minneseremoni for en 24 år gammel mann fra Fredrikstad, som skal ha blitt drept nær Tyrkia. Landslagsspiller Tarik Elyonoussi var barndomsvenn av mannen, og bekreftet til VG at familien var i dyp sorg.

En annen venn, den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad, hyllet 24-åringen som martyr. Men mannens bror fortalte VG at han hadde reist for å drive med bistand.

** Sommer 2012: En tunisisk mann i 20-årene, med fast oppholdstillatelse i Sverige og som jobbet i Oslo, dro fra Norge til Syria sommeren 2012.

Samme høst meldes han som martyr på en av al-Qaidas islamistiske nettsteder.

AL-QAIDA-KRIGERE: Opprørere fra den Al-Qaida tilknyttede ekstremistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) marsjerer inn i byen Raqqa i Syria i januar 2014. PST mener at 25-åringen som er blitt drept hadde sluttet seg til denne gruppen. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder