LAGDE ATOMAVTALE: Irans president Hassan Rouhani sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i FN-hovedkvarteret i fjor høst. Mandag trer atomavtalen mellom Iran og den såkalte 5+1-gruppen i kraft. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN: Iran har overholdt første skritt i atomavtalen

Iran markerte den historiske avtalen om landets atomprogram med å stanse produksjonen av 20 prosent anriket uran. Det bekrefter FNs atombyrå til AP.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA skulle produksjonen være stanset innen klokken 12 mandag lokal tid.

Klokken 10.11 mandag melder nyhetsbyrået AP at FNs atombyrå bekrefter at Iran har overholdt avtalen.

- Å frivillig stanse produksjonen av 20 prosent anriket uran er det største skrittet vi tar mandag, sier Irans sjefforhandler i atomforhandlingene, Ali Akbar Salehi.

Uran benyttet i kjernevåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men i teorien kan man også lage en ineffektiv atombombe med uran som er anriket ned mot 20 prosent.

Den historiske avtalen innebærer at myndighetene i Teheran setter deler av det omstridte iranske atomprogrammet på pause. Til gjengjeld vil Vesten lette på noen av de økonomiske sanksjonene mot landet. Blant annet vil 4,2 milliarder dollar i frosne iranske midler bli frigitt.

USA skeptisk

Både USA og EU følger nøye med, og dersom iranerne følger opp sin del av avtalen, kan de første sanksjonslettelsene komme allerede mandag ettermiddag.

Men i USA er det en viss skepsis.

- Vi er forsiktige optimister, sier statssekretær Frank Rose i det amerikanske Utenriksdepartementet til nyhetsbyrået TT.

- Men så lenge Iran fortsetter å utvikle raketter som kan nå USAs venner eller allierte i regionen, våre styrker eller potensielt USA, kommer vil til å jobbe for å forsvare oss mot denne trusselen.

Langvarige forhandlinger

Iran har siden 2006 forhandlet om sitt atomprogram med den såkalte 5+1-gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd - USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia - pluss Tyskland.

5+1-gruppen har krevd at Iran stanser sin anriking av uran, som om det anrikes nok kan brukes til produksjon av atomvåpen. Iranerne på sin side har hevdet at de har rett til å anrike uran. De avviser at de har planer om å utvikle atomvåpen og sier atomprogrammet kun skal brukes til energiproduksjon og forskning.

24. november i fjor ble partene enige om en avtale som innebærer at Iran legger midlertidige begrensninger på atomprogrammet mot at det blir lettet på sanksjonene mot landet. Avtalen gjelder i seks måneder.

Kilde: NTB/AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder