25 bekreftet omkommet - 271 personer fremdeles savnet

Kapteinen mistenkt - kan ha forlatt skipet i første livbåt

Brå sving kan ha forårsaket fergeforliset i Sør-Korea

Kort tid før «Sewol» fikk problemer, skal fergen ha gjort en skarp retningsendring. Svingen kan ha dyttet kjøretøyer og last til den ene siden av båten.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag ettermiddag norsk tid kantret transportfergen «Sewol» utenfor Byungpoong i Sør-Korea. Skipet hadde 475 personer om bord, og torsdag kveld var fremdeles 271 personer savnet. 25 personer er bekreftet døde, mens 179 personer ble reddet ut fra skipet.

Ifølge flere koreanske medier har myndighetene funnet ut at «Sewol» gjorde en brå sving kun minutter før kystvakten fikk den første beskjeden om at båten hadde problemer.

The Korea Herald skriver at den sørkoreanske kystvakten mener at den brå svingen gjorde at båten kom i ubalanse og til slutt kantret helt.

BAKGRUNN: Sørkoreansk passasjerskip sank - nesten 300 savnet

Mye last

«Sewol» hadde 190 kjøretøyer og over 1100 tonn med last om bord, og etterforskerne tror mange av kjøretøyene og mye av lasten ble dyttet over til den ene siden av båten på grunn av den brå svingen. Dette fikk båten ut av balanse.

Tidligere har passasjerer som overlevde forliset fortalt at de hørte et høyt smell kort tid før båten begynte å krenge. Eksperter nyhetsbyrået Yanhap har snakket med, sier at smellet kan ha blitt forårsaket av all lasten som ble kastet til den ene siden. Samtidig kan ikke etterforskerne se bort ifra den opprinnelige teorien om at «Sewol» kjørte på et rev.

LEI SEG: Kaptein Lee Joon-seok har uttrykt sin fortvilelse etter ulykken. Her dekker han ansiktet for pressefolk utenfor en politistasjon i Mokpo. Foto: YONHAP/REUTERS

Kapteinen mistenkt

Kaptein Lee Joon-seok har fått kritikk etter forliset, og ble først avhørt av politiet som vitne. Ifølge The Korea Herald er kapteinen nå mistenkt i saken.

Ifølge Yanhap er kapteinen mistenkt for å ha rømt fra den synkende fergen og etterlatt passasjerene i fare. Myndighetene etterforsker også opplysninger om at kapteinen skal ha forlatt båten med den første livbåten som ble satt på vannet.

- Jeg er veldig lei meg for det som skjedde. Jeg skammer meg veldig. Jeg vet ikke hva mer jeg kan si, sier kapteinen på koreansk TV ifølge BBC.

Flere av passasjerene som kom seg levende fra fergeforliset i Sør-Korea, forteller at de fikk beskjed om å holde seg i ro og ikke evakuere, selv da ferja var i ferd med å tippe.

Fikk beskjed om å bli

Den 36-årige forretningsmannen Koo Bon-hee sier ifølge AP at de fikk beskjed om å holde seg i ferja og vente på redningsmannskaper, selv da den var i ferd med å fylles opp med vann og tippe over.

En annen passasjer, Kim Seong-mok, sier til kringkasteren YTN at det hørtes ut som om ferja krasjet i noe da han satt og spiste frokost. Han sier at passasjerene fikk beskjed om å holde seg i ro, og at det aldri var snakk om noen evakuering.

Koo mener mannskapets innsats ikke var god nok, og at det er grunnen til at så mange trolig ble innesperret i det synkende skipet.

- Redningsarbeidet ble ikke utført bra. Vi hadde på oss redningsvester, vi hadde tid. Hvis folk hadde hoppet i sjøen, ville de ha blitt reddet. Men vi ble bedt om ikke å forlate skipet, sier han.

Les også

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Politiet: Kapteinen kjørte for fort og svingte for brått

  2. Nødsamtale fra ulykkesferjen i Sør-Korea: «Dersom vi evakuerer passasjerene, vil dere redde dem?»

  3. Fergekapteinen til pårørende: Unnskyld

  4. Sørkoreansk kaptein dømt til 36 års fengsel etter «Sewol»-forlis

  5. Mobilvideo fra dødsfergen: «Den synker nå»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder