HOLDT FANGET: Her holder to antatte gisler opp et flagg med arabisk skrift i vinduet på gisselkaféen sentralt i Sydney. Foto:Channel Seven,Afp

Gisseldramaet i Australia: Video viser trolig Sydney-gisler fremlegge våpenmannens krav

Tre videoklipp publisert i sosiale medier skal vise gisler som holdes fanget inne på kafeen i Sydney, hvor de gjengir gisseltagerens krav.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I over tretten timer har flere mennesker blitt holdt som gisler av en bevæpnet mann inne på en kafé i Sydney. Gisseltageren har tvunget sine gisler til å vise frem et svart islamistflagg som brukes av flere terrorgrupper som kjemper i Syria.

Mandag ettermiddag ble det med få minutter mellomrom lagt ut tre vidoer som viser kvinner som etter alt å dømme er blant dem som er tatt til fange i kafeen.

«Jeg er en av de mange gislene»

De tre forskjellige kvinnene holder drøyt 30 sekunder lange taler hvor de lister opp gisseltagerens krav.

En av kvinnene har på seg klær som kan gjenkjennes på bilder fra kafévinduet. Videoenes ekthet er ikke bekreftet av australske myndigheter og det er ikke klart når de ble spilt inn.

VGTV:Slik er gisselvideoene som politiet ber media om å ikke vise

I løpet av 41 sekunder fremfører en australsk kvinne følgende budskap:

MISTENKT: Politiet vil ikke utelukke at denne mannen kan være gisseltageren. Den leselige påskriften på pannebåndet han bærer skal ifølge journalisten Andy Carvin bety «Vi ofrer oss for deg, o Muhammed». Foto:Reuters Tv,

«Jeg er en av de mange gislene her på kafeen. Vi har tre ønsker og ingen av dem har blitt innfridd. Et av dem er å sende inn et IS-flagg. Da vil et gissel bli sluppet fri. Dere må vennligst kringkaste i alle medier at dette er et angrep på Australia utført av Den Islamske staten (IS). Nummer tre er at Tony Abbott må kontakt broren på en direkteoverføring. Da vil fem gisler bli sluppet fri. Viktigst av alt, det er tre bomber rundt George Street, Mountain Place og Circular Key. For at de ikke skal sprenges, må disse tre kravene innfris så snart som mulig. Vær så snill og hjelp oss.»

I bakgrunnen står en annen person med en skilt med arabisk skrift foran ansiktet.

Australsk politi har bedt mediene la være å vise videoene.

Flere eksperter fortalte tidligere mandag til VG at de mener at det er trekk ved fremgangsmåten til gisseltageren i det pågående dramaet i Sydney, som avviker fra de grusomste terrorhandlingene Den islamske staten har tatt ansvaret for. De tror heller det dreier seg om en sympatisør.

Vil snakke med statsministeren

Et annet gissel hevder i en annen video at det er fire bomber. Noen medier melder at det er publisert fire videoer av gisler.

Også tidligere har det vært kjent at gisseltageren ønsker å snakke med landets statsminister Tony Abbot og at han krever å få et IS-flagg i bytte mot et av gislene.

Politiet bekreftet tidligere mandag at personer som er innesperret i kafeen poster beskjeder på sosiale medier og at politiet følger med på Facebook og Twitter for å kartlegge informasjon.

Det er uvisst hvor mange som er innesperret, men det skal være «færre enn 30», opplyser politiet. Rapportene har vært på mellom 8 og 50. Flere australske medier melder om rundt 15 personer som er tatt som gisler ved nitiden norsk tid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder